Layali al-bidh

Layali al-bidh (de vita nätterna)

Gemensamma a’mal för layali al-bidh (de vita nätterna)
Den 13:e, 14:e och 15:e i månaderna Rajab och Sha’ban är kända som layali al-bidh (de vita nätterna). 

– Det är mustahab (rekommenderat) och innehar en stor belöning att fasta under dessa dagar. Observera att den som under dessa dagar vill utföra Umm Dawoods a’mal (handlingar) bör påbörja sina handlingar med att fasta dessa dagar.

– Det har rekommenderats att göra ghosl (kroppstvagning) varje dag under dessa heliga dagar, samt att ge sadaqa (allmosa) i Hans väg

– Utför sammanlagt en bön som innefattar 12 rak’at (böneenheter) under nätterna layali al-bidh enligt nedan:

  1. Under natten till den 13:e skall en bön som innefattar två rak’at utföras där man i varje rak’a reciterar surah al-Fatiha, surah Ya Sin, surah al-Mulk och surah Ikhlas. 
  2. Under natten till den 14:e skall en bön som innefattar fyra rak’at utföras i två omgångar med två böneenheter i varje omgång. I varje böneenhet skall det reciteras samma koraniska kapitel som det reciterades under den 13:e nattens bön.

  3. Under natten till den 15:e skall en bön som innefattar sex rak’at uträttas. Man bör recitera detsamma som man har reciterat under de föregående nätternas böner, men denna gång skall bönen utföras i tre omgångar.

A’mal för natten till den 15:e av månaden Rajab

– Utföra ghosl (helkroppstvagning) 

– Recitera ziyarat Imam Hossein(A)

– Be en bön som innefattar sex rak’at (se Gemensamma a’mal för layali al-bidh (de vita nätterna))

– Det har återberättats från Profeten(S) att det är mycket rekommenderat att be en bön som innefattar 30 böneenheter där man i varje rak’a bör recitera surah alFatiha en gång samt surah al-Ikhlas tio gånger. 

– Be en bön som innefattar 12 rak’at i sex omgångar med två rak’at var enligt följande:

I varje rak’a reciteras följande:

  • Surah al-Fatiha fyra gånger
  • Surah al-Ikhlas fyra gånger
  • Surah al-Falaq fyra gånger
  • Surah an-Nas fyra gånger 
  • Ayat al-Kursi (2:255–257 i den heliga Koranen) fyra gånger
  • Surah al-Qadr fyra gånger

– Efter varje salam (hälsning) i bönen skall du recitera följande duaa (åkallelse)  fyra gånger:

الله الله رَبِّي لا أُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً وَما شاءَ الله لا قُوَّةَ إِلاّ بِالله العَلِيِّ العَظِيمِ

Allah, Allah, min Herre; jag begår ingen [form av] shirk (polyteism)  gentemot Honom, och det som Allah vill sker; det finns ingen makt förutom hos Allah, den Höge, den Store


Rekommenderade handlingar för den 15:e dagen av månaden Rajab

– Utföra ghosl (helkroppstvagning)

– Recitera ziyarat Imam Hossein(A) (särskilt rekommenderat av Imam Ridha(A))

– Be salat Salman Farsi som består av 10 böneenheter. Be den i fem omgångar där vardera bön innefattar två rak’at. I varje rak’a skall surah alFatiha reciteras en gång, surah al-Ikhlas tre gånger och surah al-Kafirun tre gånger. Sedan, efter salam, skall man höja sina händer mot himlen och recitera följande åkallelse:

لا إِلهَ إِلاّ الله وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ لَهُ المُلْكَ وَلَهُ الحَمْدُ يُحْيي وَيُمِيتُ وَهُوَ حَيُّ لا يَمُوتُ بِيَدِهِ الخَيْرُ وَهُوَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Det finns ingen gud utom Allah; den Ende, utan någon partner till Honom – till Honom hör all makt och till Honom hör all tacksamhet och lovprisande – Han skänker liv och orsakar död och Han är den evigt Levande som aldrig dör – i Hans hand finns det goda och Han är kapabel [mäktig] över alla ting

– Be en bön som innefattar fyra rak’at i två omgångar där vardera omgång består av två böneenheter, och sedan efter salam bör följande åkallelse reciteras:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

اللّهُمَّ يامُذِلَّ كُلِّ جَبَّارٍ وَيا مُعِزَّ المُؤْمِنِينَ، أَنْتَ كَهْفِي حِينَ تُعْيِينِي المَذاهِبُ، وَأَنْتَ بارِئُ خَلْقِي رَحْمَةً بِي، وَقَدْ كُنْتَ عَنْ خَلْقِي غَنِيا، وَلَوْلا رَحْمَتُكَ لَكُنْتُ مِنَ الهالِكِينَ

O Allah, O DU som förnedrar varje tyrann och O DU som ärar de troende, DU är min skyddsplats då väggångarna uttröttar mig, och DU är den Frambringande min skapelse i barmhärtighet över mig , och DU var förvisso inte i behov av min skapelse, och om det inte vore för Din nåd så skulle jag vara bland de förgångna

وَأَنْتَ مُؤَيِّدِي بِالنَّصْرِ عَلى أَعْدائِي، وَلَوْلا نَصْرُكَ إِيَّايَ لَكُنْتُ مِنَ المَفْضُوحِينَ، يامُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعادِنِها وَمُنْشِيَ البَرَكَةِ مِنْ مَوَاضِعها، يامَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشّمُوخِ وَالرِّفْعَةِ فَأَوْلِياؤُهُ بِعِزِّهِ يَتَعَزَّزُونَ

Och DU är den som förser mig med stöd för att segra över mina fiender, och om det inte vore för Ditt stöd, så skulle jag vara bland de vanhedrade, O Han som sänder nåd från dess ursprungliga gruva [källa], och skänker välsignelser från dess förvaring, O Han som har utmärkt Sig Själv med höghet och upphöjdhet så ärades Hans förtrogna vänner genom Hans ära

وَيامَنْ وَضَعَتْ لَهُ المُلُوكُ نِيرَ المَذَلَّةِ عَلى أَعْناقِهِمْ فَهُمْ مِنْ سَطَواتِهِ خائِفُونَ أَسْأَلُكَ بِكَيْنُوِنَّيِتَك الَّتِي اشْتَقَقْتَها مِنْ كِبْرِيائِكَ، وَأَسْأَلُكَ بِكِبْرِيائِكَ الَّتِي اشْتَقَقْتَها مِنْ عِزَّتِكَ

Och O Han inför vem kungar har hängt underdånighetens remmar över sina nackar, så fruktade de Hans straff [makt], jag tillfrågar [ber] Dig vid Ditt väsende som DU uttog ur Din storhet, och jag tillfrågar [ber] Dig vid Din storhet som DU uttog ur din ära 

وَأَسْأَلُكَ بِعِزَّتِكَ الَّتِي اسْتَوَيْتَ بِها عَلى عَرْشِكَ فَخَلَقْتَ بِها جَمِيعَ خَلْقِكَ فَهُمْ لَكَ مُذْعِنُونَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّدٍ وَأَهْلِ بَيْتِهِ

Och jag tillfrågar [ber] Dig vid Din ära, genom vilken DU besitter över Din tron och genom vilken DU skapade alla skapelser så var dem lydiga till Dig, att [DU] skickar Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans hushåll(A) [Ahl al-Bait(A)]