Första torsdagen – Laylat ar-Ragha’eb

Rekommenderade handlingar på den första torsdagen i månaden Rajab

Profeten Mohammad(S) har rekommenderat en bön för oss som genomförs på den första torsdagen i månaden Rajab. Den bönen kommer att vara fördelaktig på så vis att den ger förlåtelse av många synder, säkerhet från svårigheterna under den första natten i graven och skydd på återuppståndelsens dag då det blåses i basunen. Allamah Majlisi(RA) återberättar om att belöningen för denna bön kommer att inta den vackraste av skepnader och säga till den bedjande: ”Min kära, sannerligen ankommer jag med det gladeliga budskapet om att du kommer att vara räddad från alla svårigheter”.

Den döde kommer då att fråga: ”Vem är du? Vid Gud har jag aldrig sett ett vackrare ansikte än ditt. Inte heller har jag hört sötare ord än dina, och inte heller har jag doftat en ljuvligare doft än din”.

Den kommer då att svara: ”Min kära, jag är belöningen av den där bönen som du bad under den följande natten [den specifika natten anges därefter], i följande land [det specifika landet anges därefter], i följande månad [den specifika månaden anges därefter], i följande år [det specifika året anges därefter], och jag är kommen under denna natt för att återgälda din haqq (rätt), vara ett sällskap till dig under din ensamhet, och underlätta för dig under ditt fjärmande [utanförskap]. Om det blåses i basunen så kommer jag även att bidra med ett svalt täcke ovanför ditt huvud under återuppståndelsen. Var således glädjefull; ingen godhet kommer att nekas dig” (Bihar al-Anwar, volym 95, sida 396).

Hur man genomför handlingarna (kaifiyatul ’amal):

– Fasta på den första torsdagen i månaden Rajab.

– På kvällen, mellan Maghrib och Ishaa bönen, genomför en bön som innefattar 12 rak’at (böneenheter) uppdelat i två rak’at åt gången.

– Recitera följande i varje rak’a: en gång surah al-Fatiha, tre gånger surah al-Qadr och 12 gånger surah al-Ikhlas.

– Efter att du är färdig med dessa 12 rak’at, recitera följande salawat 70 gånger medan du sitter:

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ النَبِيِّ الاُمِّيِّ وَعَلى آلِهِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S), samfundets Profet, och hans ätt(A)

– Recitera följande 70 gånger i sojood (sätta pannan ned på jorden inför Gud):

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ المَلائِكَةِ والرُّوح

Den lovprisande, den Helige, Herren över änglarna och Rooh

– Recitera följande istighfar 70 gånger medan du sitter:

رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّكَ أَنْتَ العَلِيُّ الأعْظَمُ

O Herre, förlåt och förbarma och ha ett överseende om det som DU vet; sannerligen är DU den Höge, den Mäktigaste

–  Recitera återigen följande 70 gånger i sojood (sätta pannan ned på jorden inför Gud), och be sedan om det du önskar från Gud, så kommer det att uppfyllas inshaAllah:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ المَلائِكَةِ والرُّوح

Den lovprisande, den Helige, Herren över änglarna och Rooh