Torsdagens duaa (åkallelse)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَذْهَبَ اللَّيْلَ مُظْلِماً بِقُدْرَتِهِ، وَ جَاءَ بِالنَّهَارِ مُبْصِراً بِرَحْمَتِهِ، وَ كَسَانِي ضِيَاءَهُ وَ أَنَا فِي نِعْمَتِهِ

Allt lovprisande hör till Allah som fjärmade natten i dess mörker genom Sin makt, och frambringade dagen i dess synlighet genom Sin barmhärtighet, och svepte in mig i dess ljus, och lät mig befinna mig i dess välsignelse

اللَّهُمَّ فَكَمَا أَبْقَيْتَنِي لَهُ فَأَبْقِنِي لِأَمْثَالِهِ، وَ صَلِّ عَلَى النَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ لَا تَفْجَعْنِي فِيهِ وَ فِي غَيْرِهِ مِنَ اللَّيَالِي وَ الْأَيَّامِ، بِارْتِكَابِ الْمَحَارِمِ وَ اكْتِسَابِ الْمَآثِمِ،

O Allah; precis som DU har hållit mig vid liv [till denna dag], så låt mig uppleva många fler [dagar] likt denna, och skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och orsaka inte lidande för mig i den, eller i någon annan dag eller natt utav det otillåtna som jag kan handla och synderna som jag kan begå

وَ ارْزُقْنِي خَيْرَهُ وَ خَيْرَ مَا فِيهِ وَ خَيْرَ مَا بَعْدَهُ، وَ اصْرِفْ عَنِّي شَرَّهُ وَ شَرَّ مَا فِيهِ وَ شَرَّ مَا بَعْدَهُ

Och välsigna mig med dess godhet; det goda i den nu, och det goda som efterföljer den, och avlägsna från mig dess ondhet; det onda i den nu, och det onda som efterföljer den

اللَّهُمَّ إِنِّي بِذِمَّةِ الْإِسْلَامِ أَتَوَسَّلُ إِلَيْكَ، وَ بِحُرْمَةِ الْقُرْآنِ أَعْتَمِدُ عَلَيْكَ، وَ بِمُحَمَّدٍ الْمُصْطَفَى (صلى الله عليه و آله) أَسْتَشْفِعُ لَدَيْكَ، فَاعْرِفِ اللَّهُمَّ ذِمَّتِيَ الَّتِي رَجَوْتُ بِهَا قَضَاءَ حَاجَتِي، يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

O Allah;  jag bönfaller under förmyndarskapet och beskyddet av Islam inför Dig, och vid heligheten av Koranen förlitar jag mig på Dig, och vid [Profeten] Mohammad(S) al-Mostafa (den utvalde) söker jag förmedling hos Dig, så vidkänn O Allah det som jag är förmyndande till, och genom vilket jag önskar uppfylla mina behov, O DU den mest Barmhärtige av barmhärtiga

اللَّهُمَّ اقْضِ لِي فِي الْخَمِيسِ خَمْساً، لَا يَتَّسِعُ لَهَا إِلَّا كَرَمُكَ، وَ لَا يُطِيقُهَا إِلَّا نِعَمُكَ، سَلَامَةً أَقْوَى بِهَا عَلَى طَاعَتِكَ، وَ عِبَادَةً أَسْتَحِقُّ بِهَا جَزِيلَ مَثُوبَتِكَ، وَ سَعَةً فِي الْحَالِ مِنَ الرِّزْقِ الْحَلَالِ،

O Allah; uppfyll för mig fem [önskemål] under denna torsdag som inte omfattas av något utom Din generositet och som inte tolereras av något utom Dina välsignelser; hälsa och sundhet som jag kan använda för att lyda Dig, och en dyrkan genom vilken jag kan förtjäna myckenheten av Dina belöningar, och en förnöjsamhet i mitt tillstånd efter att ha erhållit tillåten rizq (uppehälle och välsignelser)

وَ أَنْ تُؤْمِنَنِي فِي مَوَاقِفِ الْخَوْفِ بِأَمْنِكَ، وَ تَجْعَلَنِي مِنْ طَوَارِقِ الْهُمُومِ وَ الْغُمُومِ فِي حِصْنِكَ، وَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ اجْعَلْهُ لِي شَافِعاً، وَ اجْعَلْ تَوَسُّلِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ نَافِعاً، إِنَّكَ أَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

Och att DU betryggar mig i situationer av rädsla med Din säkerhet, och att DU placerar mig i Ditt fort vid sorgens och svårigheternas anfall, och sänd Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och låt honom vara för mig en förmedlare, och låt mina förböner på återuppståndelsens dag vara gynnsamma [accepterade] – sannerligen är DU den mest Barmhärtige av barmhärtiga

Rekommenderade böner under torsdagar

– En rekommenderad bön för torsdagskvällen innefattar sex rak’at. I varje rak’a efter surah al Fatiha reciteras Ayat al-Kursi (verserna 2:255–257 i den heliga Koranen) och surah al-Kafiroon en gång vardera och surah al-Ikhlas tre gånger. Efter bönen reciteras Ayat al-Kursi tre gånger. För den som reciterar denna bön utser Gud en ängel som renar dennes synder, och i stället för synder tillskriver en lycka och uppfyllelser av önskningar.

– En annan rekommenderad bön innefattar två rak’at. I varje rak’a efter surah al-Fatiha reciteras surah an-Nasr och surah al-Kawthar fem gånger vardera, och efter Asr-bönen reciteras surah al-Ikhlas 40 gånger och istighfar (be sin Herre om förlåtelse och ångra till Honom) 40 gånger. Det finns en oräknelig belöning för detta.

– Det återberättas från Profeten(S) att den som reciterar en bön som innefattar tio rak’at på torsdagen, och i varje rak’a reciterar surah al-Fatiha och surah al-Ikhlas tio gånger vardera, kommer bli tillsagd av änglarna att: ”Be om vad du vill och det skall uppfyllas” (Jamal al-Ousbou’, sida 44)