Iftaar – tiden för att bryta fastan

En av de bästa tidpunkterna för en duaa (åkallan) att accepteras är tiden då fastan ska brytas. Det återberättas i en hadith (återberättelse) från Profeten(S): ”Och sannerligen kommer Allah(SWT) i slutet av varje dag under månaden Ramadan, vid [tiden för] iftar, att frigöra en miljon människor från [helvetets-] eld…” (Bihar al-Anwar,  volym 93, sida 338). 

Allamah Hilli(RA) har i boken al-Risalah al-Sa’diyyah skrivit att Imam Sadiq(A) har sagt följande: ”Om en troende bjuder en annan troende på mat en kväll under månaden Ramadan, så kommer Gud, för det, att tillskriva denne en belöning likvärdig frigörandet av trettio troende personer [i fångenskap], och han kommer att, för det, få en önskning uppfylld från Gud” (al-Risalah al-Sa’diyyah, sida 133).

Rekommenderade handlingar i samband med Iftar

– Det är rekommenderat att förlänga fastan till efter Ishaa-bönen om man inte är svag eller har människor som väntar på att bryta fastan ihop med en

– Det är rekommenderat att bryta fastan med dadlar

– Det är rekommenderat att läsa surah al-Qadr vid tidpunkten då fastan ska brytas

– Recitera följande åkallan vid adhan (bönekallelsen) inför Maghrib-bönen då fastan ska brytas:

اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلى رِزْقِكَ اَفْطَرْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ

O Allah, för Dig har jag fastat, och med Din rizq (levebröd och livsuppehälle) har jag brutit fastan, och på Dig har jag förlitat mig

– Det har återberättats att Imam Ali(A) brukade läsa följande duaa då han bröt fastan:

بِسْمِ اللّهِ اَللّهُمَّ لَكَ صُمْنا وَعَلى رِزْقِكَ اَفْطَرْنا فَتَقَبَّلْ مِنّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّميعُ الْعَليمُ 

I Guds Namn, O Allah, för Dig har vi fastat, och med din rizq (levebröd och livsuppehälle) har vi brutit fastan, så acceptera [det] från oss – sannerligen är DU den Hörande, den Vetande

– Det är mustahab (rekommenderat) att recitera följande vid första tuggan av mat som man bryter fastan med:

بِسمِ الله الرَّحمنَ الرَّحيم يَا واسِعَ المَغفِرَة إغفِر لي

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige, O DU med den vida förskoningen; förlåt mig

– Det är även rekommenderat att recitera följande åkallan efter Maghrib-bönen under månaden Ramadan:

اللّٰهُمَّ رَبَّ شَهْرِ رَمْضانَ الَّذِى أَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ ، وَافْتَرَضْتَ عَلَىٰ عِبادِكَ فِيهِ الصِّيامَ ، صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَارْزُقْنِى حَجَّ بَيْتِكَ الْحَرامِ فِى عامِى هٰذَا وَفِى كُلِّ عامٍ ، وَاغْفِر لِى تِلْكَ الذُّنُوبَ الْعِظامَ ، فَإِنَّهُ لَايَغْفِرُها غَيْرُكَ يَا رَحْمٰنُ يَا عَلَّامُ

O Allah, Herren av månaden Ramadan, under vilken DU nedsände Koranen, och under vilken DU förpliktade Dina tjänare till fastan, sänd Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och skänk mig [utav rizq] hajj (pilgrimsfärd) till Ditt heliga hus, under mitt år detta och under varje år, och förlåt för mig de stora synderna då ingen förlåter dem förutom Dig, O den Nåderike, O den Kunnige