Allmänna a’mal och duaa för alla dagar under månaden Ramadan

Följande duaa (åkallelse) är mustahab (rekommenderad) att recitera efter varje faridha (obligatorisk dyrkanshandling) under månaden Ramadan:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

يا عَلِيُّ  يا عَظيمُ، يا غَفُورُ يا رَحيمُ، اَنْتَ الرَّبُّ الْعَظيمُ الَّذي لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيءٌ وَهُوَ السَّميعُ الْبَصيرُ

O [DU] den Höge, O [DU] den Store [Mäktige], O [DU] den Förlåtande, O [DU] den Barmhärtige, DU är den Store [Mäktige] Herren; Han som ingenting kan jämföras med och som är den Hörande och den Seende

وَهذا شَهْرٌ عَظَّمْتَهُ وَكَرَّمْتَهْ، وَشَرَّفْتَهُ وَفَضَّلْتَهُ عَلَى الشُّهُورِ، وَهُوَ الشَّهْرُ الَّذي فَرَضْتَ صِيامَهُ عَلَيَّ

Och det här är månaden som DU har gjort mäktig, hedrad, förnämlig och överlägsen alla månader, och det är månaden under vilken DU har gjort fastan obligatorisk för mig

وَهُوَ شَهْرُ رَمَضانَ، الَّذي اَنْزَلْتَ فيهِ الْقُرْآنَ، هُدىً لِلنّاسِ وَبَيِّنات مِنَ الْهُدى وَالْفُرْقانَ، وَجَعَلْتَ فيهِ لَيْلَةَ الْقَدْرِ، وَجَعَلْتَها خَيْراً مِنْ اَلْفِ شَهْر، 

Och det är månaden Ramadan; under vilken DU nedsände Koranen [som en] en vägledning för mänskligheten och ett klart bevis med vilket rätt och fel kan åtskiljas, och DU har placerat i den Laylat alQadr (Bestämmelsens natt) och gjort den mer värd än tusen månader

فَيا ذَا الْمَنِّ وَلا يُمَنُّ عَلَيْكَ، مُنَّ عَلَيَّ بِفَكاكِ رَقَبَتي مِنَ النّارِ فيمَنْ تَمُنَّ عَلَيْهِ، وَاَدْخِلْنِى الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ

Så O [DU] som besitter favörer och som ingen kan skänka favörer över, benåda mig genom att befria mig [min nacke] från elden och [inkludera] mig bland dessa som DU skänker favörer över, och låt mig träda in i paradiset genom Din barmhärtighet, O [DU] den mest Barmhärtige av barmhärtiga


– Följande duaa (åkallelse) är mustahab att recitera när som helst under månaden Ramadan:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

اَللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ اَللَّهُمَّ أَغْنِ كُلَّ فَقيرٍ اَللَّهُمَّ أَشْبِعْ كُلَّ جائِعٍ اَللَّهُمَّ اكْسُ كُلَّ عُرْيانٍ اَللَّهُمَّ اقْضِ دَيْنَ كُلِّ مَدينٍ اَللَّهُمَّ فَرِّجْ عَنْ كُلِّ مَكْرُوبٍ اَللَّهُمَّ رُدَّ كُلَّ غَريبٍ 

O Allah, låt lycka [frid och ro] ankomma till gravarnas folk – O Allah, skänk rikedom till varje fattig – O Allah, mätta varje hungrig – O Allah, bekläd varje icke-beklädd – O Allah, befria varje skuldsatt från sina skulder – O Allah, skänk glädje till varje sorgsen – O Allah, låt varje fjärmad [i utanförskap] återvända [hem]

اَللَّهُمَّ فُكَّ كُلَّ اَسيرٍ اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ كُلَّ فاسِدٍ مِنْ أُمُورِ الْمُسْلِمينَ اَللَّهُمَّ اشْفِ كُلَّ مَريضٍ اَللَّهُمَّ سُدَّ فَقْرَنا بِغِناكَ اَللَّهُمَّ غَيِّرْ سُوءَ حالِنا بِحُسْنِ حالِكَ اَللَّهُمَّ اقْضِ عَنَّا الدَّيْنَ وَأَغْنِنا مِنَ الْفَقْرِ إِنَّكَ عَلى كُلِّ شَيءٍ قَديرٌ

O Allah, befria varje fånge – O Allah, rätta till [omvandla] varje fördärv i [vad som berör] muslimernas angelägenheter – O Allah, bota varje sjukling – O Allah, gör slut på vår fattigdom genom Din rikedom – O Allah, förändra uselheten i vårt tillstånd med godheten i Ditt tillstånd – O Allah, befria oss från våra skulder och berika oss från vår fattigdom; sannerligen har DU makt över alla ting