Den 15:e dagen av månaden Ramadan

Denna dag år 2 e.H. föddes Profetens(S) första barnbarn, och Imam Alis(A) och Fatima Zahras(A) första barn, Imam Hassan(A). Det är en dag av lycka och glädje. Vännerna och följeslagarna av Ahl al Bait(A) samlas under denna dag för att fira Imam Hassans(A) födelsedag, lovprisa Gud, den heliga Profeten(S) och Ahl al-Bait(A), samt utföra följande a’mal (dyrkanshandlingar):

– Utför ghosl (helkroppstvagning) och ta på dig rena kläder

– Ge sadaqa (allmosa) i Guds namn

– Följande bön är känd som Imam Hassans(A) bön och är rekommenderad att bes på fredagar:

Bönen innefattar fyra böneenheter som uträttas i två omgångar om två böneenheter. I varje enhet reciteras surah al-Fatiha en gång och surah al-Ikhlas 25 gånger. Bönen avslutas med nedanstående duaa:

اَللّهُمَ اِنّي اَتَقَرَّبُ اِلَیكَ بَجُودِكَ وَ کَرَمِكَ وَ اَتَقَرَّبُ اِلَیكَ بِمُحَمَّدٍ عَبدِکكَ وَ رَسُولِكَ وَ اَتَقَرَّبُ اِلَیكَ بِمَلائِکَتِكَ المُقَرَّبینَ وَ اَنبیائِكَ وَ رُسُلِكَ

O Allah, jag närmar mig Dig genom Din givmildhet och generositet, och jag närmar mig Dig genom [Profeten] Mohammed(S); Din tjänare och Ditt Sändebud, och jag närmar mig Dig genom Dina närmade änglar, och Dina profeter och sändebud

اَن تُصَلّي عَلی مُحَمَّدٍ عَبدِكَ وَ رَسُولِكَ وَ عَلی الِ مُحَمَّدٍ وَ اَن تُقیلَنِی عَثرَتی وَ تَستُرَ عَليَّ ذُنُوبي وَ تَغفِرَها لي وَ تَقضِیَ لي حَوائِجي وَ لا تُعَذّبَني بِقَبیحٍ کانَ مِنّي فَاِنَّ عَفوَكَ وَجودَكَ یَسَعُني اِنَّكَ عَلی کُلّ شيءٍ قَدیرُ

[Och jag ber dig] att DU ska skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S); Din tjänare och Ditt Sändebud, och över hans ätt(A), och att DU ska minska mina snedsteg, och täcka över mina synder och förlåta dem för mig, och uppfylla mina önskningar, och inte straffa mig för de fula handlingar som jag har gjort, då Din förlåtelse och frikostighet sannerligen omfattar mig, sannerligen är DU mäktig över alla ting

– Recitera Ziyarat Imam Hassan(A) [återgivet i måndagens ziyarah, specifikt för Imam Hassan(A)] 

– Recitera Ziyarat Jamea Kabira eller Ziyarat Jamea Saghira

– Recitera följande duaa från den heliga Profeten(S):

اَللّهُمَّ ارْزُقْني فيهِ طاعةَ الخاشعينَ وَ اشْرَحْ فيهِ صَدري بِانابَةِ المُخْبِتينَ بِأمانِكَ يا أمانَ الخائفينَ

O Allah, skänk mig under denna [dag] de ödmjuka tillbedjarnas lydnad, och vidga för mig mitt bröst genom att låta mig återvända till Dig likt de underkastade och trygga, [och allt detta] genom Din trygghet, O DU som är tryggheten för de rädda.