Dagliga a’mal

Dagliga a’mal (dyrkanshandlingar) under månaden Sha’ban

– Det är högst rekommenderat att fasta under den första, andra och tredje Sha’ban. Be en två rak’at bön varje natt. I varje rak’a, efter reciterandet av surah al-Fatiha, recitera surah al-Ikhlas 11 gånger.

– Ge sadaqah (allmosor) i Allah(SWT) namn.


– Recitera följande 70 gånger:

 اسْتَغْفِرُ الله وَأَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ

Astaghfer-ollah wa as-aluhut tawbah

Jag söker Allahs förlåtelse, och bönfaller Honom ångerfullt.

أسْتَغْفِرُ الله الَّذِي لا إِلهَ إِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحِيمُ الحَيُّ القَيُّومُ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ

Astaghfer-ollahallad’ee la ilaaha illa huwar rahmano rah’eemul h’ayyul qayyoomu wa atoobu ilayhi

Jag söker Allahs förlåtelse. Det finns ingen gudom utom Han, den Nåderike, den Barmhärtige, den evigt Levande, den Evige, och jag vänder mig ångerfullt till Honom.


 – Enligt återberättelser är de bästa förbönerna och åkallelserna under månaden Sha’ban de böner som syftar till att söka Guds förlåtelse, dvs. istighfar. Således, att söka Guds förlåtelse sjuttio gånger dagligen under månaden Sha’ban är jämförbart med att söka Hans förlåtelse sjuttiotusen gånger dagligen under andra månader.


– Recitera följande 1000 gånger närhelst under månaden:

لا إِلهَ إِلاّ الله وَلا نَعْبُدُ إِلاّ إِيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ المُشْرِكُونَ

Laa ilaaha illalaahu wa laa naa’-budu illaa iyyaahu mukhlis’eena lahud deen wa law karihal mushrikoon

Det finns ingen gudom utom Allah, och vi dyrkar ingen utom Han. [Vi är] uppriktiga i vår tro på Honom trots förnekarnas avsky.


Varje torsdag är det rekommenderat att fasta och utföra en två rak’at bön. I varje rak’a, efter recitationen av surah al-Fatiha, recitera surah al-Ikhlas 100 gånger. Efter salam (fredshälsning), recitera salawat 100 gånger:

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Profeten Mohammad och hans hushåll.

– Det är genom ovanstående som det har rapporterats att paradiset smyckas och änglarna ber till Gud att förlåta den som fastar under dessa dagar.


– Recitera följande speciella salawat som lärdes ut av Imam Sajjad(A):

بِسْمِ الله الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

،اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ وَمَوْضِعِ الرِّسالَةِ وَمُخْتَلَفِ المَلائِكَةِ وَمَعْدِنِ العِلْمِ وَأَهْلِ بَيْتِ الوَحْيِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll – profetskapets träd och platsen för Dina budskap, änglarnas besöksplats, den outtömliga källan av Din kunskap och folket av budskapets heliga hushåll.

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ الفُلْكِ الجارِيَةِ فِي اللُّجَجِ الغامِرَةِ يَأْمَنُ مَنْ رَكِبَها وَيَغْرَقُ مَنْ تَرَكَها المُتَقَدِّمُ لَهُمْ مارِقٌ وَالمُتَأَخِرُ عَنْهُمْ زاهِقٌ وَاللازِمُ لَهُمْ لاحِقٌ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll som är ett skepp seglandes på det djupa och bottenlösa havet. Trygg är den som går ombord på det och dränkt är den som överger det. De som lämnade dem [i hushållet] bakom sig vilseleddes, de som hamnade på efterkälken ruinerades, och de som troget höll sig fast vid dem förenades med dem.

،اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ الكَهْفِ الحَصِينِ وَغِياثِ المُضْطَرِّ المُسْتَكِينِ وَمَلْجَاَ الهارِبِينَ وَعِصْمَةِ المُعْتَصِمينَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll som är den pålitliga tillflykten, räddningen för de nödställda och hjälplösa, och de flyendes tillflyktsort och beskydd.

،اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلاةً كَثِيرَةً تَكُونُ لَهُمْ رِضا وَلِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ أَداءً وَقَضاء بِحَوْلٍ مِنْكَ وَقُوَّةٍ يارَبَّ العالَمينَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll med Dina gåvor i överflöd, som behagar dem och beviljar dem sin lön, och det kommer att uppfyllas vid Din makt – O världarnas Herre!

،اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ الطَيِّبِينَ الاَبْرارِ الاَخْيارِ الَّذِينَ أَوْجَبْتَ حُقُوقَهُمْ وَفَرَضْتَ طاعَتَهُمْ وَوِلايَتَهُمْ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll – de rena, fromma och rättfärdiga vars rättigheter blivit ålagda oss av Dig, och till vilka åtlydnad ansetts som obligatoriska för oss av Dig, och vilkas [gudomligt kommenderade] ledarskap också ansetts obligatoriskt för oss av Dig.

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاعْمُرْ قَلْبِي بِطاعَتِكَ وَلاتُخْزِنِي بِمَعْصِيَتِكَ وَارْزُقْنِي مُواساةَ مَنْ قَتَّرْتَ عَلَيْهِ مِنْ رِزْقِكَ بِما وَسَّعْتَ عَلَيَّ مِنْ فَضْلِكَ وَنَشَرْتَ عَلَيَّ مِنْ عَدْلِكَ وَأَحْيَيْتَنِي تَحْتَ ظِلِّكَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll, och pryd mitt hjärta med underkastelse av Dig, och vanära mig inte med olydnad till Dig, och välsigna mig med [att visa] ödmjukhet mot en som drabbats av fattigdom, medan DU har välsignat mig med överflödig utkomst, manifesterat Din rättvisa över mig, och skänkt mig ett liv under Din skugga.

وَهذا شَهْرُ نَبِيِّكَ سَيِّدِ رُسُلِكَ شَعْبانُ الَّذِي حَفَفْتَهُ مِنْكَ بِالرَّحْمَةِ وَالرِّضْوانِ

Och detta är månaden DU har tillskrivit Din Profet(S), den ledande bland Dina profeter, månaden Sha’ban, som DU har omgett med Din nåd och tillfredställelse.

الَّذِي كانَ رَسُولُ الله صَلّى الله عَلَيْهِ وَآلِهِ يَدْأَبُ فِي صِيامِهِ وَقِيامِهِ فِي لَيالِيهِ وَأَيَّامِهِ بُخُوعاً لَكَ فِي إِكْرامِهِ وَإِعْظامِهِ إِلى مَحَلِّ حِمامِه؛

Allahs Budbärare(S) brukade hålla nattlig vaka i hängivenhet under dess nätter och iaktta fasta under dess dagar. [Han] nedsatte sig själv inför Dig, [och han] hedrade och respekterade detta tills sin avresa från denna värld.

،اللّهُمَّ فَأَعِنَّا عَلى‌الاسْتِنانِ بِسُنَّتِهِ فِيهِ وَنَيْلِ الشَّفاعَةِ لَدَيهِ

O Allah, hjälp oss att följa i hans fotspår och erhålla hans förböner.

اللّهُمَّ وَاجْعَلْهُ لِي شَفِيعاً مُشَفَّعاً وَطَرِيقاً إِلَيْكَ مَهْيَعاً وَاجْعَلْنِي لَهُ مُتَّبِعاً حَتى أَلْقاكَ يَوْمَ القِيامَهِ عَنِّي راضِياً وَعَنْ ذُنُوبِي غاضِياً قَدْ أَوْجَبْتَ لِي مِنْكَ الرَّحْمَةَ وَالرِّضْوانَ وَأَنْزَلْتَنِي دارَ القَرارِ وَمَحَلَّ الاَخْيارِ

O Allah, utnämn honom som en medlare för mig då hans förbön accepteras av Dig, och utnämn honom för att visa oss en enkel väg till Dig. Och gör mig till hans följeslagare tills jag möter Dig på Domens dag, [medan jag är] i ett tillstånd som gör Dig nöjd med mig, och mina synder ignorerade av Dig, för DU har föreskrivit nåd och välbehag, och erhållande av en fridfull boning och en hemvist för fromma människor.


Recitera munajat Sha’baniyah (åkallelsen av månaden Sha’ban) med hjärtat närvarande. Åkallelsen följer nedan.