Salat Fajr (morgonbönen)

Att be en nafilah (frivillig bön) på två rak’at (böneenheter) innan Fajr är väldigt mustahab (rekommenderat). Den uträttas precis på samma sätt som en vanlig Fajr-bön och den enda skillnaden är niyya (avsikten). Följande duaa (åkallelse)  är mustahab att recitera efter Fajr-bönen:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

بِسْمِ اللّهِ وَ صَلَّى اللّهُ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ وَ اُفَوِّضُ اَمْرى اِلَى اللّهِ اِنَّ اللّهَ بَصيرٌ بِالْعِبادِ

I Guds Namn, och må Guds välsignelser skickas över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A) – ”Och jag anförtror [överlämnar] min angelägenhet till Allah; sannerligen är Allah [den] Seende över Sina tjänare” (den heliga Koranen 40:44)

فَوَقاهُ اللّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا لا اِلهَ إلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الظّالِمينَ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَكَذَلِكَ نُنجِي الْمُؤْمِنِينَ

Så skyddade Allah honom [från] uselheten i vad de [lömskt] smidde [utav planer]” (den heliga Koranen 40:45) ”’Ingen gud finns utom DU, prisad och fri från brister är DU – sannerligen har jag varit utav förtryckarna [mot sig själva]’, så hörde Vi hans rop och räddade honom ur sorgen; och så räddar Vi de troende” (den heliga Koranen 21:87–88)

حَسْبُنَا اللّهُ وَ نِعْمَ الْوَكيلُ فَاْنَقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوء ما شاءَ الله لاحَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلاّ بِالله، ماشاءَ الله لا ماشاء النَّاسُ، ما شاءَ الله وَإِنْ كَرِهَ النَّاسُ

Sannerligen är Allah för oss tillräcklig [och fulländad], och Han är den bästa utav värnare – så återvände de med välsignelse och nåd från Gud; inget ont rörde vid dem” (den heliga Koranen 3:173–174) – vad Guds vilja än är sker den – ingen kraft eller styrka finns förutom av Allah – [det som sker är i enighet] med vad Gud vill, och inte vad människorna vill – det som Gud vill [sker], även om människorna hatar [och motstrider det]

حَسْبيَ الرَّبُّ مِنَ المَرْبُوبِينَ، حَسْبِيَ الخالِقُ مِنَ المَخْلُوقِينَ، حَسْبِيَ الرَّازِقُ مِنَ المَرْزُوقِينَ، حَسْبِيَ الله رَبُّ العالَمِينَ،

[Sannerligen är] Herren för mig tillräcklig, [och jag är inte i behov av] det som har dyrkats [av andra] – [sannerligen] är Skaparen för mig tillräcklig, [och jag är inte i behov av] det som har skapats – [sannerligen är] Han som skänker rizq (levebröd och uppehälle) för mig tillräcklig, [och jag är inte i behov av] de som har erhållit rizq – [sannerligen] är världarnas Herre för mig tillräcklig

حَسْبِيَ مَنْ هُوَ حَسْبِي،حَسْبِيَ مَنْ لَمْ يَزَلْ حَسْبِي، حَسْبِيَ مَنْ كانَ مُذْ كُنْتُ لَمْ يَزَلْ حَسْبِي، حَسْبِيَ الله لا إِلهَ إِلاّ هُوَ، عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ، وَهُوَ رَبُّ العَرْشِ العَظيمِ

Tillräcklig för mig är Han som är för mig tillräcklig – tillräcklig för mig är Han som förblir för mig tillräcklig – tillräcklig för mig är Han som så länge jag har funnits förblir [för evigt] för mig tillräcklig – tillräcklig för mig är Allah; det finns ingen gud utom Honom – jag förlitar mig på Honom och Han är Herren av den mäktiga al-A’rsh (tronen)

 

– Recitera följande åkallelse (känd som Imam Sadiqs(A) duaa) 25 gånger:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلمؤمِنينَ وَالمؤمِناتِ وَالمُسْلِمينَ وَالمِسْلِماتِ

O Allah, förlåt alla troende män och kvinnor, och alla muslimska män och kvinnor

 

– Recitera sedan:

اللّهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْكَ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاجْعَلْ النُّورَ فِي بَصَرِي، وَالبَصِيرَةَ فِي دِينِي، وَاليَقِينَ فِي قَلْبِي، وَالاِخْلاصَ فِي عَمَلِي، وَالسَّلامَةَ فِي نَفْسِي، وَالسّعَةَ فِي رِزْقِي، والشُكْرَ لَكَ أَبَداً ما أَبْقَيْتَنِي

O Allah, jag frågar Dig vid [Profeten] Mohammad(S) och hans ätts(A) haqq (rätt och ställning) att skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och att skänka mig ljus [klarhet] i min [insikt] syn, klarsynthet [insikt] i min tro, övertygelse i mitt hjärta, uppriktighet i mina handlingar, frid i mitt sinne, myckenhet i min rizq (levebröd och uppehälle), och tacksamhet till Dig så länge som DU håller mig vid liv

 

– Recitera surah al-Qadr 10 gånger, surah Ya-Sin en gång och surah al-Ikhlas 100 gånger var

 

– Håll den högra handen på bröstet och recitera 70 gånger:

يا فَتّاح

O Fattah

Den Öppnande

– Recitera 10 gånger:

سُبْحانَ الله العَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلاّ بِالله العَلِيِّ العَظِيمِ

Prisad och fri från brister äro Allah, den Högste och i Hans lovprisande – och ingen kraft eller styrka finns förutom av Allah; den Höge, den Store

 

– Recitera 10 gånger:

سُبْحانَ الله وَالحَمْدُ للهِ وَلا إِلهَ إِلاّ الله وَالله أَكْبَرُ

Prisad och fri från brister äro Allah, all tacksamhet och lovprisande hör till Allah; det finns ingen gud utom Allah, och Allah är störst

Andra rekommenderade åkallelser efter salat Fajr

Det återberättas i Ayn al-Hayat av Allamah Majlisi(RA) att Halqam en gång frågade Imam Sadiq(A) följande: ”O son av Guds Profet(S)! Lär mig en åkallelse som kommer att vara förmånlig för mig nu, och även i livet efter detta.” Imamen(A) svarade: ”Recitera följande efter salat Fajr (morgonbönen) fram till gryningen:

سُبْحَانَ اَللَّهِ اَلْعَظِيمِ وَ بِحَمْدِهِ، أَسْتَغْفِرُ اَللَّهَ وَ أَسْأَلُهُ مِنْ فَضْلِهِ

Prisad och fri från brister äro Allah den Högste som vi lovordar; jag ber min Herre om förlåtelse och ber om att [erhålla] utav Hans favör”

 

– Det återberättas även i Ayn al-Hayat av Allamah Majlisi(RA)  från Profeten(S) att när följande åkallelse reciteras innan soluppgången kommer en ängel att bära med sig åkallelsen på sina vingar och föra den till himlavalvet. När ängeln har kommit dit, kommer de andra änglarna att fråga vad denne bär på. Ängeln kommer då svara att denna åkallelse kommer från en mo’min (troende) och de andra änglarna kommer således börja att be för att Gud ska acceptera denna mo’mins (troende) åkallan. På ett liknande sätt kommer alla änglar och människor i himlavalvet att be å dennes vägnar. Denna åkallelse värderas tillsammans med de goda gärningarna i den troendes register:

اللهُ اَكبَرُ كبيرا وَ الحَمدُ للهِ بُكرَةً وَ أَصيلا وَ الحَمدُ للهِ رَبِّ العالَمينَ كثيراً لا شَريك لَهُ وَ صَلَّ اللهُ عَلی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمّد

Allah är storligen den Störste, och all tacksamhet och lovprisande hör till Allah dag och natt, och all tacksamhet och lovprisande i myckenhet hör till Allah, världarnas Herre – det finns ingen medhjälpare till Honom, och må Allah skicka Sina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A)

– Recitera även:

اللهُمَّ صَلّ عَلی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمّد وَ اهدِني لِمَ اختُلِفَ فيهِ مِنَ الحَقّ بِإذنِك إنَّك تَهدي مَن تَشاءُ إلَی صِراطٍ مُستَقيم

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och vägled mig ut ur det omtvistade i haqq (rätt och sanning) genom Din tillåtelse – sannerligen vägleder DU den DU vill till den raka vägen

– Recitera:

اللهُمَّ صَلّ عَلی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمّد الأوصيَاء الرّاضِينَ المَرضِيين بأَفضَلِ صَلواتك وَ بارك عَلَيهِم بِأَفضَلِ بَركاتِك وَ السَلامُ عَلَيهِم وَ عَلی أرواحِهِم وَ عَلی أجسَادِهِم وَ رَحمَةَ اللهِ وَ بَرَكاتُهُ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A); de förtrogna, de förnöjsamma och de som [DU] är förnöjsam över, med Dina bästa välsignelser. Välsigna dem med Dina förträffliga välsignelser, och [må] frid vare över dem, deras själar och kroppar, med Guds barmhärtighet och välsignelser