Söndagens duaa (åkallelse)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، بِسْمِ اللّٰهِ الَّذِى لَاأَرْجُو إِلّا فَضْلَهُ، وَلَا أَخْشىٰ إِلّا عَدْلَهُ، وَلَا أَعْتَمِدُ إِلّا قَوْلَهُ، وَلَا أُمْسِكُ إِلّا بِحَبْلِهِ، بِكَ أَسْتَجِيرُ يَا ذَا الْعَفْوِ وَالرِّضْوانِ مِنَ الظُّلْمِ وَالْعُدْوانِ، وَمِنْ غِيَرِ الزَّمانِ، وَتَواتُرِ الْأَحْزانِ، وَطَوارِقِ الْحَدَثانِ، وَمِنِ انْقِضَاءِ الْمُدَّةِ قَبْلَ التَّأَهُّبِ وَالْعُدَّةِ

I Guds namn; Han vars generositet är det enda jag ber om, och vars rättvisa är det enda jag fruktar, och vars ord är det enda jag förlitar mig på, och vars rep är det enda jag håller fast vid – till Dig söker jag tillflykt, O DU som besitter nåd och förnöjsamhet [bort] från förtryck och fientlighet, från livets föränderliga skeden, och församlandet av sorg, och från ankommande missöden, och passerandet av tidsperioden före förberedelse och beredskap

 وَ إِيَّاكَ أَسْتَرْشِدُ لِمَا فِيهِ الصَّلَاحُ وَالْإِصْلاحُ ، وَبِكَ أَسْتَعِينُ فِيَما يَقْتَرِنُ بِهِ النَّجَاحُ وَ الإِنْجَاحُ ، وَ إِيَّاكَ أَرْغَبُ فِى لِبَاسِ الْعافِيَةِ وَتَمامِها وَ شُمُولِ السَّلَامَةِ وَدَوامِهَا وَ أَعُوذُ بِكَ يَا رَبِّ مِنْ هَمَزاتِ الشَّياطِينِ،

Och Dig [ensam] ber jag om vägledning till det som fromhet och rättrådighet finns i, och Dig [ensam] ber jag om hjälp [när jag söker] det som berör välgång och lycka, och till Dig [ensam] vänder jag mig [när jag söker] sundhet i dess fullkomlighet och att frid och välgång anländer [och kvarstår] i dess kontinuitet, och jag söker tillflykt hos Dig, O Herre, från djävularnas viskningar

وَ أَحْتَرِزُ بِسُلْطَانِكَ مِنْ جَوْرِ السَّلَاطِينِ، فَتَقَبَّلْ مَا كَانَ مِنْ صَلَاتِي وَ صَوْمِي، وَ اجْعَلْ غَدِي وَ مَا بَعْدَهُ أَفْضَلَ مِنْ سَاعَتِي وَ يَوْمِي، وَ أَعِزَّنِي فِي عَشِيرَتِي وَ قَوْمِي، وَ احْفَظْنِي فِي يَقَظَتِي وَ نَوْمِي، فَأَنْتَ اللَّهُ خَيْرٌ حَافِظاً، وَ أَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

Och jag undkommer med [hjälp av] Ditt majestät från tyrannernas förtryck, så acceptera de böner och den fasta som jag hittills har utfört, och låt min morgondag och de dagar som efterföljer den vara bättre än mina [nuvarande] timmar och min [nuvarande] dag, och ära mig bland mitt släktskap och folk, och bevara mig i min vakenhet och sömn, då DU är Allah, den bäste Beskyddaren, och DU är den mest Barmhärtige av barmhärtiga

اللَّهُمَّ إِنِّي أَبْرَأُ إِلَيْكَ فِي يَوْمِي هَذَا وَ مَا بَعْدَهُ مِنَ الْآحَادِ، مِنَ الشِّرْكِ وَ الْإِلْحَادِ، وَ أُخْلِصُ لَكَ دُعَائِي تَعَرُّضاً لِلْإِجَابَةِ، وَأُقِيمُ عَلَىٰ طَاعَتِكَ رَجَاءً لِلْإِثَابَةِ، فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَيْرِ خَلْقِكَ، الدَّاعِي إِلَى حَقِّكَ،

O Allah, jag friskriver mig under min dag denna, och under nästkommande söndagar från shirk (polyteism) och otro, och jag renar [min avsikt i] min duaa (åkallelse) till Dig [och tillber] i hopp om att den besvaras, och jag upprätthåller [handlingar] i Din lydnad i hopp om Dina belöningar, så skicka [Dina] välsignelser över [Profeten] Mohammad(S), Din bästa skapelse, och hans ätt(A); han [som] introducerade [mänskligheten] till Din haqq (rätt och sanning)

وَ أَعِزَّنِي بِعِزِّك الَّذِي لَا يُضَامُ، وَ احْفَظْنِي بِعَيْنِكَ الَّتِي لَا تَنَامُ، وَ اخْتِمْ بِالِانْقِطَاعِ إِلَيْكَ أَمْرِي، وَ بِالْمَغْفِرَةِ عُمُرِي، إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Och ära mig genom Din makt som inte kan döljas, och skydda mig genom Din blick som alltid är vaksam, och fullborda min angelägenhet genom att låta det avskiljas [kapas från allt annat och riktas] till Dig, och mitt liv med Din förlåtelse; sannerligen är DU den Förlåtande, den Barmhärtige

Rekommenderade böner på söndagar

– Det har återberättats att man bör recitera en bön som innefattar sex rak’at (böneenheter) på söndagskväll, och i varje rak’a efter surah al-Fatiha recitera surah Ikhlas sju gånger. Den som utför denna bön väntas erhålla en ovärderlig belöning.

– Det nämns i återberättelser att på söndagar, när solen har nått en viss höjd (sen förmiddag), bör man be en bön som innefattar två rak’at. I första rak’a efter surah al-Fatiha reciteras surah al-Kawthar tre gånger, och i den andra rak’a efter surah al-Fatiha reciteras surah al-Ikhlas tre gånger. Om man reciterar denna bön väntas en befrielse från helvetets eld, ett renande från hyckleri och ett erhållande av stora belöningar.

– Det har återberättats från Profeten(S) att den som genomför en bön som innefattar fyra rak’at på söndag, och i varje rak’a efter surah al-Fatiha reciterar surah al-Mulk en gång, kommer att få en plats efter eget behag i paradiset av Gud (Jamal al-Ousbou’, sida 43)