Salat Fajr (morgonbönen)

– Att be en nafilah (frivillig bön) på 2 rak’at (böneenheter) innan Fajr är väldigt mustahab (rekommenderat). Den uträttas precis på samma sätt som vanlig Fajr-bön och den enda skillnaden är niyyah (avsikten).


– Följande duaa är mustahab att recitera efter Fajr-bönen:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

بِسْمِ اللّهِ وَ صَلَّى اللّهُ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ

I Guds Namn, och må Guds välsignelser skickas över Mohammad och hans hushåll.

وَ اُفَوِّضُ اَمْرى اِلَى اللّهِ اِنَّ اللّهَ بَصيرٌ بِالْعِبادِ

”Jag överlämnar mig till Gud; sannerligen är Gud Allseende gällande Sina tjänare” (den heliga Koranen 40:44)

فَوَقاهُ اللّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا لا اِلهَ إلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الظّالِمينَ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَكَذَلِكَ نُنجِي الْمُؤْمِنِينَ

”Och Gud skyddade honom för deras onda bedrägerier”(den heliga Koranen 40:45) ”Det finns ingen Gud utom Du, ära vare med Dig, Jag var i glömska då Vi beviljade honom hans (Yunus(A)) begäran och räddade honom ur eländet och på samma sätt räddar Vi de troende.”(den heliga Koranen 21:87-88)

حَسْبُنَا اللّهُ وَ نِعْمَ الْوَكيلُ فَاْنَقَلَبُوابِنِعْمَةٍ مِنَ اللّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ

”Tillräcklig är Gud; den bästa av beskyddare” (den heliga Koranen 3:173) ”så de (kämparna) återvände med välsignelse och nåd från Gud; inget ont rörde vid dem” (den heliga Koranen 3:174)

ما شاءَ الله لاحَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلاّ بِالله، ماشاءَ الله لا ماشاء النَّاسُ، ما شاءَ الله وَإِنْ كَرِهَ النَّاسُ حَسْبيَ الرَّبُّ مِنَ المَرْبُوبِينَ، حَسْبِيَ الخالِقُ مِنَ المَخْلُوقِينَ

Vad än Allahs vilja är sker, det finns ingen auktoritet eller makt förutom hos Allah. Vad än Allahs vilja är sker, inte vad än folkets vilja är sker. Vad än Allahs vilja är sker, även om folket förnekar. Tillräcklig är Beskyddaren snarare än den beskyddade. Tillräcklig är Skaparen snarare än skapelsen.

حَسْبِيَ الرَّازِقُ مِنَ المَرْزُوقِينَ، حَسْبِيَ الله رَبُّ العالَمِينَ، حَسْبِيَ مَنْ هُوَ حَسْبِي

Tillräcklig är Givaren snarare än de som får gåvor. Tillräcklig är Allah, världarnas Beskyddare. Tillräcklig är den Tillräcklige från min början, den oändligt.

حَسْبِيَ مَنْ لَمْ يَزَلْ حَسْبِي، حَسْبِيَ مَنْ كانَ مُذْ كُنْتُ لَمْ يَزَلْ حَسْبِي، حَسْبِيَ الله لا إِلهَ إِلاّ هُوَ

Tillräcklig är Allah, det finns ingen gudom utom Han.

عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ، وَهُوَ رَبُّ العَرْشِ العَظيمِ

Jag förlitar mig på Honom och Han är beskyddaren av den mäktiga tronen (al-’arsh).


– Recitera följande åkallelse (känd som Imam Sadiqs(A) duaa) 25 gånger: 

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلمؤمِنينَ وَالمؤمِناتِ وَالمُسْلِمينَ وَالمِسْلِماتِ

O Allah, förlåt alla troende män och kvinnor, och alla muslimska män och kvinnor.

– Recitera sedan:

اللّهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْكَ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاجْعَلْ النُّورَ فِي بَصَرِي، وَالبَصِيرَةَ فِي دِينِي، وَاليَقِينَ فِي قَلْبِي، وَالاِخْلاصَ فِي عَمَلِي، وَالسَّلامَةَ فِي نَفْسِي، وَالسّعَةَ فِي رِزْقِي، والشُكْرَ لَكَ أَبَداً ما أَبْقَيْتَنِي

O Allah, jag frågar Dig i Mohammads(S) och hans hushålls namn att välsigna Profeten Mohammad och hans hushåll Ahl al-Bait, och skänka ljuset i min syn, insikten i min tro, övertygelsen i mitt hjärta, uppriktigheten i mina handlingar, frid i mitt sinne, mångfald i mitt leverne, och tacksamhet till Dig för att DU håller mig vid liv.

– Recitera surah al-Qadr 10 gånger, surah Ya-Sin en gång och surah al-Ikhlas 100 gånger var. 

– Håll den högra handen på bröstet och recitera 70 gånger:

يا فَتّاح

Ya Fattah

O Öppnare[av välsignelsens port]

– Recitera 10 gånger:

سُبْحانَ الله العَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلاّ بِالله العَلِيِّ العَظِيمِ

Prisad och fri från brister äro Allah den Högste. Det finns ingen auktoritet eller makt förutom hos Allah, den Högste, den Store.

– Recitera 10 gånger:

سُبْحانَ الله وَالحَمْدُ للهِ وَلا إِلهَ إِلاّ الله وَالله أَكْبَرُ

 

Prisad och fri från brister äro Allah, all tacksamhet och lovprisande hör till Allah, det finns ingen gudom utom Allah, den Ende, utan medhjälpare, och Allah är störst.


Andra rekommenderade åkallelser efter salat Fajr

– Halqam frågade en gång Imam Sadiq(A) följande: ”O son av Guds Profet(S)! Lär mig en åkallelse som kommer att vara förmånlig för mig nu och även i livet efter detta. Imamen(A) svarade: ”Recitera följande efter salat Fajr (morgonbönen) fram till gryningen”:

سبحان الله العظيم و بحمده, استغفر الله و اسأله من فضله

Prisad och fri från brister äro Allah den Högste, jag ber min Herre om förlåtelse och ber om Hans givmildhet.

– Det återberättas även från Guds Profeten Mohammda(S) att när följande åkallelse reciteras innan soluppgången kommer en ängel att bära med sig åkallelsen på sina vingar och föra den till himlavalvet. När ängeln har kommit dit frågar de andra änglarna vad han bär på. Ängeln svarar då att den kommer från en mo’min (troende). Efter det kommer änglarna be till Gud att acceptera den troendes åkallelse. På ett liknande sätt kommer alla änglar och människor i himlavalvet att be å dennes vägnar. Denna åkallelse värderas tillsammans med goda gärningar i den troendes register. 

اللهُ اَكبَرُ كبيرا وَ الحَمدُ للهِ بُكرَةً وَ أَصيلا وَ الحَمدُ للهِ رَبِّ العالَمينَ كثيراً لا شَريك لَهُ وَ صَلَّ اللهُ عَلی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمّد

Allah är störst, den Störste, och all tacksamhet och lovprisande hör till Allah dag och natt, och all tacksamhet och lovprisande hör till Allah, världarnas Herre, i stora mängder. Det finns ingen medhjälpare till Honom, och må Allah skicka Sina välsignelser över Mohammad och hans hushåll.

– Recitera även: 

اللهُمَّ صَلّ عَلی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمّد وَ اهدِني لِمَ اختُلِفَ فيهِ مِنَ الحَقّ بِإذنِك إنَّك تَهدي مَن تَشاءُ إلَی صِراطٍ مُستَقيم

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll, och visa mig vägen ut ur de omtvistade stridigheterna till sanningen genom Din tillåtelse. Sannerligen vägleder DU vem DU vill till den raka vägen.

– Recitera:

اللهُمَّ صَلّ عَلی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمّد الأوصيَاء الرّاضِينَ المَرضِيين بأَفضَلِ صَلواتك وَ بارك عَلَيهِم بِأَفضَلِ بَركاتِك وَ السَلامُ عَلَيهِم وَ عَلی أرواحِهِم وَ عَلی أجسَادِهِم وَ رَحمَةَ اللهِ وَ بَرَكاتُهُ

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll, de förtrogna, tillfredsställda och omslutna av Ditt välbehag, med Dina överlägsna välsignelser. Begåva dem med Dina förträffliga gåvor, och fred vare över dem, deras själar och kroppar, och må Allahs nåd och välsignelser vara över dem.