Duaa Tawassul

Sheikh Tusi(RA) skriver i sin bok Misbah att Abu Mohammad bad Imam Hassan Askari(A) att lära honom det rätta sättet att skicka salawat (välsignelser). Imamen(A) skrev då denna bön till honom. Allamah Majlisi(RA) nämner att denna duaa (åkallelse) löser alla problem:


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

Bismillaahir rahmaanir raheem

I Allahs Namn, den Nåderike den Barmhärtige

اَللّـهُمَّ اِنّي اَسْاَلُكَ وَاَتَوَجَّهُ اِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، يا اَبَا الْقاسِمِ يا رَسُولَ اللهِ يا اِمامَ الرَّحْمَةِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Allahoomma inni as’aloka wa atavaj-jaho llaika be nabi-yyeka nabi-yyir rahmate mohammadin sal-lal-laho ‘alaihe wa aalehi ya abal-oasime ya rasoolal-lahe ya imamar-rahmate ya sayyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vas-tash-fa’na wa tavas-salna beka ilal-iahe wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahesh-fa.lana indallah.

O Allah, jag ber Dig och vänder mig till Dig via Din Profet, nådens Profet, Mohammad, må Allahs välsignelser regna över honom och hans hushåll Ahl al-Bait. O Aba Qasim, O Allahs Sändebud, O nådens vägledare, O folkets förmedlare, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبَا الْحَسَنِ يا اَميرَ الْمُؤْمِنينَ يا عَلِيَّ بْنَ اَبي طالِب، يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya abal-hasane ya ameerul mo’mineena ya ali-yyabna abi talib ya hoojjatal-iahe ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Al-Hassan, O de troendes ledare, O Ali ibn Abi Talib, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا فاطِمَةَ الزَّهْراءُ يا بِنْتَ مُحَمَّد يا قُرَّةَ عَيْنِ الرَّسُولِ، يا سَيِّدَتَنا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكِ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكِ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهَةً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعي لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya fatematuz zehro ya binte mohammadin ya qoorrata ainir-rasool ya saiyyedatana wa mavlatana inna tavaj-jahna va-es-tash-fa’na wa tavas-salna beka ilal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vaji hetan indal-allah ishfa-ee lana indallah

O Fatima Zahra, O Mohammads dotter, O Profetens ögonsten, O vår ledarinna och mästarinna, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبا مُحَمَّد يا حَسَنَ بْنَ عَلِيٍّ اَيُّهَا الْمُجْتَبى يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ، يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya aba mohammadin ya hassan-abna aliyyin ayyo-hal moojtaba yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-allahe ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Mohammad, O Hassan ibn Ali, O utvalde, O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبا عَبْدِاللهِ يا حُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ، اَيُّهَا الشَّهيدُ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya aba ’ abdil-lahe ya husain-abna ’ ali-yyin ayyohash shaheedo yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-lahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Abdullah, O Hossein ibn Ali, O martyr, O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبَا مُحَمَّد يا عَلِيَّ بْنَ الْحُسَيْنِ، يا زَيْنَ الْعابِدينَ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ، وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya abal-hasane ya ’ali yabnal-husaine ya zainal’abedeena yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-lahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Mohammad, O Ali ibn al-Hossein, O Zain al-’Abedin (dyrkarnas mästare), O tillbedjaren inför Allah, O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبا جَعْفَر يا مُحَمَّدَ، بْنَ عَلِيٍّ اَيُّهَا الْباقِرُ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ، وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya aba ja’farin ya mohammadabna ’ aliyyin ayyohal-baqercl yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-lahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Jafar, O Mohammad ibn Ali, O al-Baqir (den lärde), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبا عَبْدِ اللهِ يا جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّد، اَيُّهَا الصّادِقُ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya aba ’ abdil-lahe ya ja’farabna mohammadin ayyohas-sadiqo yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-lahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Abdullah, O Jafar ibn Mohammad, O al-Sadiq (den sannfärdige), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبَا الْحَسَنِ يا مُوسَى بْنَ جَعْفَر، اَيُّهَا الْكاظِمُ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya abal-hasane ya moosabna ja’farin ayyohal-kazimo yabna rasoolil-lahe ya hoojjataf-lahe ’ afa khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Al-Hassan, O Musa ibn Jafar, O al-Kadhim (den fridsamme), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبَا الْحَسَنِ يا عَلِيَّ بْنَ مُوسى اَيُّهَا الرِّضا يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya abal-hasane ya ’ ali-yyabna moosa ayyohar-riza yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal.fahe , ft.la khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Al-Hassan, O Ali ibn Musa, O al-Ridha (den hängivne), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبا جَعْفَر يا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ اَيُّهَا التَّقِيُّ الْجَوادُ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya aba ja’farin ya mohammadabna ’ ali-yyin ayyohat-taqi-yool javado yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-lahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Jafar, O Mohammad ibn Ali, O al-Taqi (den generöse) och al-Jawad (den fromme), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبَا الْحَسَنِ يا عَلِيَّ بْنَ مُحَمَّد اَيُّهَا الْهادِي النَّقِيُّ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya abal-hasane ya , ali-yyabna mohammadin ayyohal-hadiyin naqiyyo yabna rasoolil-lahe ya hoojjatal-lahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Al-Hassan, O Ali ibn Mohammad, O al-Hadi (vägledaren) och al-Naqi (den kyske), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا اَبا مُحَمَّد يا حَسَنَ بْنَ عَلِيٍّ، اَيُّهَا الزَّكِيُّ الْعَسْكَرِيُّ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya aba mohammadin ya hasanabna aliyyin ayyohaz-zaki-yool-askariyyo yabna rasoolil-lahe ya hojjatal-iahe ’ ala ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O Aba Mohammad, O Hassan ibn Ali, O al-Zaki (den vise) och al-Askari (kämpare), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

يا وَصِيَّ الْحَسَنِ وَالْخَلَفَ الْحُجَّةَ اَيُّهَا الْقائِمُ الْمُنْتَظَرُ الْمَهْدِىُّ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ يا حُجَّةَ اللهِ عَلى خَلْقِهِ يا سَيِّدَنا وَمَوْلانا اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَى اللهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ

Ya vasi-yyal hasane val-khalafal-hoojjata ayyohal-oaa ’ emool- moontazarool- mahdiyyo yabna rasoolil-lahe ya hoojatal-iahe ’ ala khalqehi ya saiyyedana wa mavlana inna tavaj-jahna vastash-fa’na wa tavas-salna beka illal-allah wa qaddamnaka baina yadai hajatena ya vajihan indal-iahe ishfa-lana indallah

O arvinge till al-Hassan, O efterträdare, O den som står för rättvisa (al-Qaem), O väntade (al-Muntadhar), O vägledde (al-Mahdi), O ättling till Allahs Budbärare, O Allahs bevis för mänskligheten, O vår ledare och mästare, vi vänder oss till dig och söker dina förböner och din förmedling inför Allah, och vi förtror dig med våra behov. O Allahs vän, stå vid vår sida när Allah dömer oss.

ثمّ سل حوائجك، فانّها تٌقضى ان شاء الله تعالى، وعلى رواية اُخرى قُل بعد ذلك

Nämn nu dina önskningar och behov, och be Allah(SWT) uppfylla dem, och recitera sedan följande:

يا سادَتي وَمَوالِيَّ اِنّي تَوَجَّهْتُ بِكُمْ اَئِمَّتي وَعُدَّتي لِيَوْمِ فَقْري وَحاجَتي اِلَى اللهِ، وَتَوَسَّلْتُ بِكُمْ اِلَى اللهِ، وَاسْتَشْفَعْتُ بِكُمْ اِلَى اللهِ

Ya sadati wa mavaliyya inni tavaj-jahto bekoom a’imati wa ‘ooddati le-yavme faqri wa hajati llal-lahe wa tavas-salto bekoom illa-lahe, vas-tas-fa’to bekoom llal-allah

O mina ledare, O mina mästare, jag vänder mig till Allah genom er, mina hjälpare under nödens dagar. Jag ber om er medling inför Allah, Jag ber om er förbön inför Allah,

فَاشْفَعُوا لي عِنْدَ اللهِ، وَاسْتَنْقِذُوني مِنْ ذُنُوبي عِنْدَ اللهِ، فَاِنَّكُمْ وَسيلَتي اِلَى اللهِ وَبِحُبِّكُمْ وَبِقُرْبِكُمْ اَرْجُو نَجاةً مِنَ اللهِ، فَكُونُوا عِنْدَ اللهِ رَجائي يا سادَتي يا اَوْلِياءَ اللهِ

Fash-fa’oolee indallah, vastanqwzooni min zonoobi ‘idal-lahe, fa-innakoom vasilati llal-lahe wa be-hoobbekoom wa be-qoorbe-koom arjoo najatan minal-lahe fakoomoo ‘indal-lahe rajaa’ee Ya sadati ya avliyaa’allahe

be om Allahs förlåtelse för mig och rädda mig från mina synder, genom min kärlek och närhet till er, be om [min] befrielse från Allahs straff, O mina ledare, O Allahs nära vänner,

صَلَّى اللهُ عَلَيْهِمْ اَجْمَعينَ وَلَعَنَ اللهُ اَعْداءَ اللهِ ظالِميهِمْ مِنَ الأَوَّلينَ وَالاْخِرينَ آمينَ رَبَّ الْعالَمينَ

Sal-la-laho ‘alaihim ajma’een wa la’anal-laho a’dall-‘allahe zalemeehim minal-av-valeena val-akher-‘eena ameen rabbal’alameen.

må Allahs välsignelser regna över dem alla, och må Allah förbanna Sina fiender som har förtryckt dem och som kommer att förtrycka dem. Amen, O världarnas Herre.