Dagliga handlingar under månaden Sha’ban

– Det är högst rekommenderat att fasta under den första, andra och tredje dagen av månaden Sha’ban

– Skänka sadaqa (allmosor) i Guds namn

– Recitera följande 70 gånger:

اسْتَغْفِرُ الله وَأَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ

Jag söker Allahs förlåtelse, och tillfrågar [ber] Honom om tawba (uppriktig ångerfullhet, återvändo och ombedjande om Guds förlåtelse)

أسْتَغْفِرُ الله الَّذِي لا إِلهَ إِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحِيمُ الحَيُّ القَيُّومُ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ

Jag söker förlåtelse hos Allah; Han som det inte finns någon gud utom, den Nåderike, den Barmhärtige, den [evigt] Levande, den Bestående och jag återvänder [ångerfullt] till Honom

Enligt återberättelser är de bästa bönerna och åkallelserna under månaden Sha’ban de böner som syftar till att söka Guds förlåtelse, dvs istighfar. Således, att söka Guds förlåtelse sjuttio gånger dagligen under månaden Sha’ban är jämförbart med att söka Hans förlåtelse sjuttiotusen gånger dagligen under andra månader.

– Recitera följande 1000 gånger närhelst under månaden:

لا إِلهَ إِلاّ الله وَلا نَعْبُدُ إِلاّ إِيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ المُشْرِكُونَ

Det finns ingen gud utom Allah, och vi dyrkar ingen utom Han – [vi är] uppriktiga i vår tro på Honom trots förnekarnas avsky

– Varje torsdag är det rekommenderat att fasta och utföra en bön som innefattar två rak’at. I varje rak’a, efter recitationen av surah al-Fatiha, bör surah al-Ikhlas reciteras 100 gånger. Efter salam (fridshälsning), reciteras salawat 100 gånger:

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A)

– Recitera följande speciella salawat som lärdes ut av Imam Sajjad(A):

 

بِسْمِ الله الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ وَمَوْضِعِ الرِّسالَةِ وَمُخْتَلَفِ المَلائِكَةِ وَمَعْدِنِ العِلْمِ وَأَهْلِ بَيْتِ الوَحْيِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A) – profetskapets träd, placeringen för Dina budskap, platsen [dit] änglarna [vände sig], källan [grunden] av kunskap och folket i uppenbarelsens [heliga] hushåll              

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ الفُلْكِ الجارِيَةِ فِي اللُّجَجِ الغامِرَةِ يَأْمَنُ مَنْ رَكِبَها وَيَغْرَقُ مَنْ تَرَكَها المُتَقَدِّمُ لَهُمْ مارِقٌ وَالمُتَأَخِرُ عَنْهُمْ زاهِقٌ وَاللازِمُ لَهُمْ لاحِقٌ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A); det seglande skeppet på de djupa vågorna – trygg är den som går ombord på det och dränkt är den som överger det – den som lämnade dem bakom sig är mareq (övergivare av tron), och den som hamnade på efterkälken är ruinerad, och den som höll sig fast vid dem är förenad [med dem]

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ الكَهْفِ الحَصِينِ وَغِياثِ المُضْطَرِّ المُسْتَكِينِ وَمَلْجَاَ الهارِبِينَ وَعِصْمَةِ المُعْتَصِمينَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A); den betryggande grottan [för de tillflyktssökande], och räddningen för den nödställde och hjälplöse, och de flyendes tillflyktsort och beskyddet för de som söker beskydd

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلاةً كَثِيرَةً تَكُونُ لَهُمْ رِضا وَلِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ أَداءً وَقَضاء بِحَوْلٍ مِنْكَ وَقُوَّةٍ يارَبَّ العالَمينَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A) med välsignelser i myckenhet som blir en förnöjsamhet för dem, och låt det vid haqq (rätten och ställningen) av [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A) vara något som utförs och uppfylls genom Din kraft och makt, O världarnas Herre

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ الطَيِّبِينَ الاَبْرارِ الاَخْيارِ الَّذِينَ أَوْجَبْتَ حُقُوقَهُمْ وَفَرَضْتَ طاعَتَهُمْ وَوِلايَتَهُمْ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A); de rena, fromma, rättfärdiga och utvalda vars rättigheter har blivit ålagda oss av Dig, och till vilka åtlydnad och wilaya ([gudomligt kommenderade] ledarskap) har ansetts som obligatoriska för oss av Dig

اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاعْمُرْ قَلْبِي بِطاعَتِكَ وَلاتُخْزِنِي بِمَعْصِيَتِكَ وَارْزُقْنِي مُواساةَ مَنْ قَتَّرْتَ عَلَيْهِ مِنْ رِزْقِكَ بِما وَسَّعْتَ عَلَيَّ مِنْ فَضْلِكَ وَنَشَرْتَ عَلَيَّ مِنْ عَدْلِكَ وَأَحْيَيْتَنِي تَحْتَ ظِلِّكَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och bygg upp mitt hjärta med lydnaden av Dig, och vanära mig inte med olydnad till Dig, och välsigna mig med ödmjukhet mot de som har begränsats i rizq (livsuppehälle och levebröd) från Dig, medan DU har välsignat mig av Din favör, spridit över mig av Din rättvisa, och skänkt mig ett liv under Din skugga

وَهذا شَهْرُ نَبِيِّكَ سَيِّدِ رُسُلِكَ شَعْبانُ الَّذِي حَفَفْتَهُ مِنْكَ بِالرَّحْمَةِ وَالرِّضْوانِ الَّذِي كانَ رَسُولُ الله صَلّى الله عَلَيْهِ وَآلِهِ يَدْأَبُ فِي صِيامِهِ وَقِيامِهِ فِي لَيالِيهِ وَأَيَّامِهِ بُخُوعاً لَكَ فِي إِكْرامِهِ وَإِعْظامِهِ إِلى مَحَلِّ حِمَامِهِ اللّهُمَّ فَأَعِنَّا عَلى‌الاسْتِنانِ بِسُنَّتِهِ فِيهِ وَنَيْلِ الشَّفاعَةِ لَدَيهِ

Detta är månaden Sha’ban som DU har tillskrivit Din Profet(S), mästaren bland Dina profeter som DU har omgett med Din nåd och med förnöjsamheten från Dig; [månaden] under vilken Allahs Sändebud(S) höll fast vid fastan och nattbönen under dess dagar och nätter, underkastade sig inför Dig, samt hedrade och respekterade detta tills sin avresa från denna värld, så hjälp oss O Allah till att följa hans sunnah (levnadssätt och sedvänjor) genom honom och erhålla hans förböner

اللّهُمَّ وَاجْعَلْهُ لِي شَفِيعاً مُشَفَّعاً وَطَرِيقاً إِلَيْكَ مَهْيَعاً وَاجْعَلْنِي لَهُ مُتَّبِعاً حَتى أَلْقاكَ يَوْمَ القِيامَهِ عَنِّي راضِياً وَعَنْ ذُنُوبِي غاضِياً

O Allah, utnämn honom som en medlare vars förbön [accepteras av Dig], och som en klar väg till Dig, och gör mig till hans följeslagare tills det att jag möter Dig på återuppståndelsens dag, medan jag är i ett tillstånd som gör Dig förnöjsam över mig, samtidigt som DU har överseende över mina synder

قَدْ أَوْجَبْتَ لِي مِنْكَ الرَّحْمَةَ وَالرِّضْوانَ وَأَنْزَلْتَنِي دارَ القَرارِ وَمَحَلَّ الاَخْيارِ

Förvisso har DU föreskrivit över mig barmhärtighet och välbehag, och låtit mig vistas i boningen av ro [i paradiset] och i ställningen av de [utvalda] fromma

– Recitera därefter munajat Sha’baniyah (åkallelsen av månaden Sha’ban) med hjärtat närvarande.