Dagliga thikr

I samband med en fråga som syskon, som följt dagliga duaa specialen, undrat och ställt – må Gud belöna dem för det – följer en samling av en del av de främsta thikr-fraser (Guds hågkomst) som är högst rekommenderade – må Gud skänka oss tawfiq (lycka och framgång) att åtminstone en gång i våra liv smaka dessas essens och utveckla smak för dem och leva dem i den värld och nästa inshaAllah!

En av möjliga anledningar till att thikr upprepas tros kunna vara för att hjärtat kan bli villig och ett ögonblick bli närvarande. Egentligen är det meningen att hjärtat ska vara närvarande med varje thikr men för oss vanliga där hjärtat är på tusen andra ställen och krävs en del för den att samla sig. Då tvingas/styrs tungan/kroppsdelar ju i den riktning för att hjärtat ska möjlighet att följa med. Det kanske kan vara som med fastan där kropp/det lägre tvingas/styrs för att bana väg för själen/det högre att träda fram och andas och för hjärtat att ta emot andligheten.

Följande är bland de thikr som är rekommenderade hela tiden, överallt och alltid – alla dessa thikr är multifunktionella; skydd, förlåtande, extra speciella för bekymmer, sorg, svårigheter m.m.m.m.m. och ibland kan deras innebörd göra dem ännu mer speciella för vissa situationer:

لا إلهَ إلا الله

la ilaha illa Allah (det finns ingen gudom utom Allah [Gud])

لا حَول وَ لا قُوَّةَ إلا بِالله العَلي العَظيم

la Hawl wa la qowwata illa billah al-’Ali al-’Adhim (ingen kraft och ingen styrka utom genom Gud den Upphöjde den Store)

الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم

Allahomma salli ’ala Mohammad-en wa Aal Mohammad wa ajjel le farajahom (O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och Mohammads hushåll/ätt och påskynda deras befrielse)

أَستَغفِرُ اللهَ رَبّي وَ أتُوبُ إلَيه

astaghferollah rabbi wa atoobo elayh (jag ber Allah min Herre om förlåtelse och återvänder till Honom i ånger)

حَسبُنا الله وَ نِعمَ الوَکيل

hasbona Allah wa ne’m al-wakil (Gud är oss tillräcklig och Han är den bästa försvarare)

Tasbihat arba’a – som reciteras i böners 3:e och 4:e rak’at:

سُبحانَ اللهِ وَ الحَمدُللهِ وَ لا إلهَ إلا اللهُ وَ اللهُ أکبَر

sobhanAllah wa alhamdulillah wa la ilaha illa Allah wa Allah-o-akbar (Prisad och fri från brister är Allah, och all tacksamhet och lovprisande hör till Allah, och det finns ingen gudom utom Allah, och Allah är den Störste)

Thikr Younosiyye – som profeten Younos(A) reciterade i valens mage och räddades och reciteras i första rak’at av salat Ghufayla (den försummade bönen, två enkla rak’at mellan maghrib och ’isha) – alltid men extra speciellt vid bekymmer:

لا إلهَ إلا أنت سُبحانَک إنّي کُنتُ مِنَ الظّالِمين

la ilaha illa ant, sobhanak, enni kont-o men adh-dhalemin (det finns ingen gudom utom DU, prisad och fri från brister är DU, jag har varit utav de som förtryckt [sig själv och/eller andra])

Specifik thikr för varje veckodag:

lördag:

يا رَبَّ العالَمين

ya rabb al-’alamin (O världarnas Herre)

söndag:

يا ذَالجَلالِ وَ الإِکرام

ya thal jalal-e wa al-ekram (O DU besittare av ära och generositet [bönhörande och skänkande])

måndag:

يا قاضي الحاجات

ya qadhi al-hajat (O DU som beviljar önskemålen)

tisdag:

يا أرحَمَ الرَّاحِمين

ya arham ar-rahemin (O DU Barmhärtigaste av barmhärtiga)

onsdag:

يا حَيُّ يا قَيُّوم

ya Hayy-o ya Qayyoom (O DU den evigt Levande och den Bestående)

torsdag:

لا إلهَ إلا اللهُ المَلِکُ الحَقُّ المُبين

la ilaha illa Allah-ol- Malek-ol- Haqq-ol-
Mobin (det finns ingen gudom utom Allah, Kungen, Sanningen, den Uppenbare)

fredag:

الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد

Allahomma salli ’ala Mohammad-en wa Aal Mohammad (O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll/ätt)

För övrigt finns det thikr för varje timme på dagen, för vardagliga sysslor och mycket mer. Varje thikr – bön, duaa, hågkomstsfras m.fl. – och dyrkanshandling är unik och speciell för sig; som en egen frukt eller maträtt eller blomma som har sin egen speciella smak och doft, och med det skönhet och nyttor, vilket kommer personifieras i nästa värld. Det är värt att under sitt liv ha smakat av de alla åtminstone en gång.