Pärlor ur månaden Ramadans dagliga duaa – dag 1

اَللّهُمَّ اجْعَلْ صِيامي فيهِ صِيامَ الصّائِمينَ وَ قِيامي فيِهِ قِيامَ القائِمينَ، وَنَبِّهْني فيهِ عَن نَوْمَةِ الغافِلينَ، وَ هَبْ لي جُرمي فيهِ يا اِلهَ العالمينَ، وَ اعْفُ عَنّي يا عافِياً عَنِ المُجرِمينَ

O Allah, låt min fasta i den vara fastan av de fastande, och [låt min] min uppresning [upprätthållande av bön och vaka] i den vara uppresningen [bönen, vakan] av de uppresta, och väck mig från försummelsens sömn, och förbise mina förbrytelser O världarnas Gud, och förlåt [ha överseende mot] mig, O [DU] som förlåter förbrytare


”O Allah, låt min fasta i den vara fastan av de fastande…”

Det finns tre sorters fasta:
– allmän fasta, som är från mat och dryck och sånt som bryter fastan.
– speciell fasta, som i hadithen ”Då du fastar så låt även din hörsel, syn, hud och hår fasta…”
– extra speciell fasta, som är när ingen annan än Gud finns i hjärtat. Det är den här fastan vi ber om i duaan.

Hjärtat måste förberedas för att kunna vara landningsbana för Guds änglar i Laylat al-Qadr. Om den är fylld av andra saker i varje hörn kan de inte landa. Under månaden Ramadan måste hjärtats bana göras redo.


Uträtta bön med kärlek. De som upprätthåller bönen och gråter av Guds fruktan. Det är deras bön och dyrkan vi ber om.
Redan nu i första natt väck oss från ghafla (försummelse) sömnen. Närsomhelst kan vara sista chansen och sista stunden i livet.
Redan nu förlåt mina synder DU Herren av världarna som förlåter förbrytare.