Pärlor ur månaden Ramadans dagliga duaa – dag 2

اَللّهُمَّ قَرِّبْني فيهِ اِلى مَرضاتِكَ، وَ جَنِّبْني فيهِ مِن سَخَطِكَ وَ نَقِماتِكَ، وَ وَفِّقني فيهِ لِقِرائَةِ آياتِكَ، بِرَحمَتِكَ يا أرحَمَ الرّاحمينَ 

O Allah, för mig närmare i den till Din nöjdhet, och avlägsna mig i den från Din vrede och straff [vedergällning], och låt mig lyckas under den recitera Dina verser [ur den heliga Koranen], [och allt detta] genom Din barmhärtighet, O [DU] den mest Barmhärtige av barmhärtiga


”O Allah, för mig närmare i den till Din nöjdhet…”

Hur ska vi veta att Gud är nöjd med oss? Det finns en hadith som säger att: om du vill veta om Gud är nöjd med dig, se efter om du är nöjd med Gud. Nöjd med vad Gud bestämt, vad du fått och inte fått, hur det gått och inte gått etc. Se efter i hjärtat om man är helt nöjd eller finns något klagomål över något man inte gillar.


Det finns en riwaya som säger att: Gud blir ”förvånad” av tre grupper;
– Den som ber och vet vilken Gud han står inför och ändå har inte hjärtlig närvaro och har inte sin uppmärksamhet i bönen. En av de saker vi måste göra istighfar för är våra dyrkanshandlingar. (några hjälpmedel: låt inte blicken vandra utan titta på turba, tänk att det kan vara din sista bön, fokusera i wodhu och i niyya & takbir)
– den som ett helt liv äter av Guds rizq och ändå oroar sig för morgondagen
– den som skrattar och klarar att skratta, när han inte vet om Gud är nöjd med honom.

Vi ber om att komma närmare Guds nöjdhet och ber också Honom att låta oss hålla oss borta från Hans vrede. Och ber Honom om tawfiq att recitera Koranen. Det är en välsignelse och gåva från Gud att kunna göra.


Månaden Ramadan är Koranens månad. Då Koranen nedsänts och enligt riwayat alla andra av Guds heliga böcker har också nedsänts under denna heliga månad.


Våra hjärtan rostar med synd och ett sätt att få bort rosten är att recitera den heliga Koranen speciellt vid gryningstid.
I en hadith har Profeten(S) sagt: ”Fem saker som polerar hjärtat och botar dess hårdhet är: umgås och sitta med ulama, stryka faderlösas huvuden [ta hand om och hjälpa dem], göra istighfar mitt i natten, sova lite på natten och fasta.”