Duaa ’Arafa av Imam Hossein (A)

En av de absolut högsta mustahab a’mal under denna dag är reciterandet av denna vackra och insiktsfulla duaa av Imam Hossein(A):


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذى لَيْسَ لِقَضآئِهِ دافِعٌ، وَلا لِعَطائِهِ مانِعٌ، وَلا كَصُنْعِهِ صُانْعُ

All lovprisande och tacksamhet hör till Gud vars Befallning ingen kan avvärja och vars Gåva ingen kan hindra. Ingen formgivares skapelse är lik Hans skapelse

وَهُوَ الْجَوادُ الْواسِعُ، فَطَرَ اَجْناسَ الْبَدائِعِ، واَتْقَنَ بِحِكْمَتِهِ الصَّنائِعَ، لا تَخْفى عَلَيْهِ الطَّلائِعُ، وَلا تَضيعُ عِنْدَهُ الْوَدائِعُ

och Han är den Generösa, den Allomfattande. Han Skapade sorter av enastående skapelser och fulländade genom Hans visdom allt Han har skapat. Från Honom är inte det spirande dolt, inte heller hos Honom är det som är anförtrott förlorat

جازى كُلِّ صانِع، وَرائِشُ كُلِّ قانع، وَراحِمُ كُلِّ ضارِع، وَمُنْزِلُ الْمَنافِعِ وَالْكِتابِ الْجامِعِ، بِالنُّورِ السّاطِعِ

Han Belönar varje formgivare, Berikar de belåtna och har barmhärtighet över alla som ödmjukar sig. Han Skänker välsignelser och den Allomfattande Boken under strålande ljus

وَهُوَ لِلدَّعَواتِ سامِعٌ، وَلِلْكُرُباتِ دافِعٌ، وَلِلدَّرَجاتِ رافِعٌ، وَلِلْجَبابِرَةِ قامِعٌ، فَلا اِلهَ غَيْرُهُ، وَلا شَىءَ يَعْدِلُهُ، وَلَيْسَ كَمِثْلِهِ شَىءٌ، وَهُوَ السَّميعُ الْبَصيرُ، اللَّطيفُ الْخَبيرُ، وَهُوَ عَلى كُلِّ شَىء قَديرٌ

Han bönhör åkallan, hämmar lidanden, upphöjer i rankar, och slår ner tyranner. För det finns ingen gudom förutom Honom, inget är Honom likvärdigt. ”Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt” (42:11) den Subtile, den Medvetne, och ”Gud har allting i Sin makt.” (5:120)

اَللّهُمَّ اِنّى اَرْغَبُ إِلَيْكَ، وَاَشْهَدُ بِالرُّبُوبِيَّةِ لَكَ، مُقِرّاً بِاَنَّكَ رَبّى، اِلَيْكَ مَرَدّى، اِبْتَدَأتَنى بِنِعْمَتِكَ قَبْلَ اَنْ اَكُونَ شَيْئاً مَذكوراً

O Allah, jag gör Dig till min strävan och vittnar om Ditt Herravälde, vittnar att Du är min Herre och till Dig är min återkomst. Du skapade mig genom Din välsignelse innan jag [ens] var något att minnas

وَخَلَقْتَنى مِنَ التُّرابِ، ثُمَّ اَسْكَنْتَنِى الاَْصْلابَ، آمِناً لِرَيْبِ الْمَنُونِ، وَاخْتِلافِ الدُّهُورِ والسِّنينَ، فَلَمْ اَزَلْ ظاعِناً مِنْ صُلْب اِلى رَحِم، فى تَقادُم مِنَ الاَْيّامِ الْماضِيَةِ، وَالْقُرُونِ الْخالِيَةِ

DU skapade mig av jord, sedan bosatte DU mig i (min faders) länd, säkrad från Ödets ovisshet och tiden och årens svängningar. Jag förblev en resenär från länd till livmoder i en bestämd tid av förflutna dagar och svunna århundraden

لَمْ تُخْرِجْنى لِرَأفَتِكَ بى، وَلُطْفِكَ لى، وَاِحْسانِكَ اِلَىَّ، فى دَوْلَةِ اَئِمَّةِ الْكُفْرِ الَّذينَ نَقَضُوا عَهْدَكَ، وَكَذَّبُوا رُسُلَكَ

Ur Din ömhet, Givmildhet och Godhet mot mig sände DU ej ut mig till de ledarna för de icke-troendes välde, de som bröt Ditt Fördrag och förnekade Dina Sändebud

لكِنَّكَ اَخْرَجْتَنى للَّذى سَبَقَ لى مِنَ الْهُدى، الَّذى لَهُ يَسَّرْتَنى، وَفيهِ اَنْشَأْتَنى، وَمِنْ قَبْلِ رَؤُفْتَ بى بِجَميلِ صُنْعِكَ، وَسَوابِغِ نِعَمِكَ، فابْتَدَعْتَ خَلْقى مِنْ مَنِىّ يُمْنى، وَاَسْكَنْتَنى فى ظُلُمات ثَلاث، بَيْنَ لَحْم وَدَم وَجِلْد

Sannerligen sände DU ut mig till den Vägledning som varit förutbestämt för mig, den väg som Du underlättade för mig och där DU närde mig, och innan det var DU god mot mig genom Din Nådiga formgivning och överväldiga välsignelser. DU emanerade min skapelse från en utspridd spermie och lät mig leva i tre [skikt av] mörker bland kött, blod och hud

، لَمْ تُشْهِدْنى خَلْقى، وَلَمْ تَجْعَلْ اِلَىَّ شَيْئاً مِنْ اَمْرى، ثُمَّ اَخْرَجْتَنى لِلَّذى سَبَقَ لى مِنَ الْهُدى اِلَى الدُّنْيا تآمّاً سَوِيّاً

DU lät mig ej bevittna min skapelse och har inte tillskrivit mig något av min skapelse. Sedan sände DU ut mig i världen för den vägledning som hade förutbestämts åt mig, fullkomlig och oskadd

وَحَفِظْتَنى فِى الْمَهْدِ طِفْلاً صَبِيّاً، وَرَزَقْتَنى مِنَ الْغِذآءِ لَبَناً مَرِيّاً، وَعَطَفْتَ عَلَىَّ قُلُوبَ الْحَواضِنِ، وَكَفَّلْتَنِى الأُمَّهاتِ الرَّواحِمَ، وَكَلاْتَنى مِنْ طَوارِقِ الْجآنِّ، وَسَلَّمْتَنى مِنَ الزِّيادَةِ وَالنُّقْصانِ

DU vakade över mig som ett spädbarn i vaggan, försåg mig med välgörande mjölk för föda och ömmade barnsköterskornas hjärtan mot mig. Du anförtrodde min uppfostran till medlidande mödrar, skyddade mig från missöden förorsakade av Jinn och betryggade mig från överdrift och brist

فَتَعالَيْتَ يا رَحيمُ يا رَحْمنُ، حتّى اِذَا اسْتَهْلَلْتُ ناطِقاً بِالْكَلامِ، اَتْمَمْتَ عَلَىَّ سَوابِغَ الانْعامِ، وَرَبَّيْتَنى آيِداً فى كُلِّ عام، حَتّى إذَا اكْتَمَلَتْ فِطْرَتى، وَاعْتَدَلَتْ مِرَّتى

Stor är DU, O Nåderike! O Barmhärtige! Sedan, när jag började yttra ord fullbordade Du Dina överflödande välsignelser för mig. Du närde mig vidare och vidare för varje år tills, när min karaktär var fulländad och min styrka balanserad,

اَوْجَبْتَ عَلَىَّ حُجَتَّكَ، بِاَنْ اَلْهَمْتَنى مَعْرِفَتَكَ، وَرَوَّعْتَنى بِعَجايِبِ حِكْمَتِكَ، وَاَيْقَظْتَنى لِما ذَرَأتَ فى سَمآئِكَ وَاَرْضِكَ مِنْ بَدائِعِ خَلْقِكَ، وَنَبَّهْتَنى لِشُكْرِكَ، وَذِكْرِكَ

ålade DU Ditt argument genom att inspirera mig med Din kännedom, ingav mig vördnad för Dina tecken av Visdom, väckte mig för undren av Din Skapelse som Du har utökat i Din Himmel och Din Jord, och beordrade mig Din tacksamhet och hågkomst

وَاَوجَبْتَ عَلَىَّ طاعَتَكَ وَعِبادَتَكَ، وَفَهَّمْتَنى ما جاءَتْ بِهِ رُسُلُكَ، وَيَسَّرْتَ لى تَقَبُّلَ مَرْضاتِكَ، وَمَنَنْتَ عَلَىَّ فى جَميعِ ذلِكَ بِعَونِكَ وَلُطْفِكَ

DU ålade mig Din lydnad och tillbedjan, lät mig förstå vad din Sändebud hade framfört och lät acceptansen för Din goda Tillfredsställelse vara lätt för mig. DU var nådig mot mig i allt detta, genom Din Hjälp och Storsinthet

ثُمَّ اِذْ خَلَقْتَنى مِنْ خَيْرِ الثَّرى، لَمْ تَرْضَ لى يا اِلهى نِعْمَةً دُونَ اُخرى، وَرَزَقْتَنى مِنْ اَنواعِ الْمَعاشِ، وَصُنُوفِ الرِّياشِ بِمَنِّكَ الْعَظيمِ الأَعْظَمِ عَلَىَّ، وَاِحْسانِكَ الْقَديمِ اِلَىَّ

Sedan, då DU skapade mig från den bästa jorden, blev DU ej nöjd, min Gud, att jag skulle ha en välsignelse men sakna en annan. DU välsignade mig med olika uppehälle och sorter av klädnad utav Din enorma, mest oerhörda Nåd med mig och Din eviga Godhet mot mig

حَتّى اِذا اَتْمَمْتَ عَلَىَّ جَميعَ النِّعَمِ، وَصَرَفْتَ عَنّى كُلَّ النِّقَمِ، لَمْ يَمْنَعْكَ جَهْلى وَجُرْأَتى عَلَيْكَ اَنْ دَلَلْتَنى اِلى ما يُقَرِّبُنى اِلَيْكَ

Och slutligen, när DU hade fullbordat mig med varje välsignelse och vänt bort mig från alla missöden, hindrades DU inte av min ignorans och oförskämdhet från att styra mig mot det som skulle föra mig nära Dig eller från att skänka mig framgång i det som skulle föra mig nära Dig

وَوفَّقْتَنى لِما يُزْلِفُنى لَدَيْكَ، فَاِنْ دَعْوَتُكَ اَجَبْتَنى، وَاِنْ سَأَلْتُكَ اَعْطَيْتَنى، وَاِنْ اَطَعْتُكَ شَكَرْتَنى، وَاِنْ شَكَرْتُكَ زِدْتَنى، كُلُّ ذلِكَ اِكْمالٌ لِأَنْعُمِكَ عَلَىَّ، وَاِحْسانِكَ اِلَىَّ

För om jag åkallade Dig svarade DI, om jag bad dig skänkte DU, om jag lydde Dig visade DU Din Uppskattning, och om jag visade tacksamhet gav DU mig mer. Allt detta var för att fullända Dina välsignelser över mig och Din godhet mot mig

فَسُبْحانَكَ سُبْحانَكَ، مِنْ مُبْدِئ مُعيد، حَميد مجيد، تَقَدَّسَتْ اَسْمآؤُكَ، وَعَظُمَتْ آلاؤُكَ، فَأَىُّ نِعَمِكَ يا اِلهى اُحْصى عَدَداً وَذِكْراً، أَمْ اَىُّ عَطاياكَ أَقُومُ بِها شُكْراً

Så Lovprisad vare DU, Lovprisad vare DU, som är Skaparen och Återskaparen, Lovvärd och Ärofull. Heliga är Dina namn och oändliga är Dina gåvor. Så vilka av Dina välsignelser, min Gud, kan jag uppfatta genom att räkna och ihågkomma? För vilka av Dina gåvor kan jag visa tacksamhet?

وَهِىَ يا رَبِّ اَكْثرُ مِنْ اَنْ يُحْصِيَهَا الْعآدّوُنَ، أَوْ يَبْلُغَ عِلْماً بِهَا الْحافِظُونَ، ثُمَّ ما صَرَفْتَ وَدَرَأْتَ عَنّى اَللّهُمَّ مِنَ الضُرِّ وَالضَّرّآءِ، أَكْثَرَ مِمّا ظَهَرَ لى مِنَ الْعافِيَةِ وَالسَّرّآءِ

Eftersom de är, O Herre, mer än vad beräknarna kan räkna eller uppmärksammas av de som lagt det på minnet. Men lidandet och umbärandet, O Gud, som Du vände bort och hindrade från mig är mer än den styrka och lycka som skänktes mig.

وَاَنَا اَشْهَدُ يا اِلهى بِحَقيقَةِ ايمانى، وَعَقْدِ عَزَماتِ يَقينى، وَخالِصِ صَريحِ تَوْحيدى، وَباطِنِ مَكْنُونِ ضَميرى، وَعَلائِقِ مَجارى نُورِ بَصَرى، وَاَساريرِ صَفْحَةِ جَبينى، وَخُرْقِ مَسارِبِ نَفْسى

Och jag vittnar, min Gud, om sanningen med min tro, [med] min bestämdhets knutna viljor, mitt rena bedyrande av Din Enhet (tawheed), det dolda inre av mitt medvetande, de platser där mina ögons ljusstrålar är fästa, linjerna på pannan, öppningarna av mina andningsvägar,

وَخَذاريفِ مارِنِ عِرْنَينى، وَمَسارِبِ سِماخِ سَمْعى، وَما ضُمَّتْ وَاَطبَقَتْ عَلَيْهِ شَفَتاىَ، وَحرِكاتِ لَفظِ لِسانى، وَمَغْرَزِ حَنَكِ فَمى وَفَكّى، وَمَنابِتِ اَضْراسى

min näsas mjuka båge, gångarna av min hörsel, vad mina läppar sluter sig vid och pressar ihop, min tungas rörelser vid yttrande, leden vid min mun och käkes ände, fickorna för mina kindtänder,

وَمَساغِ مَطْعَمى وَمَشْرَبى، وَحِمالَةِ اُمِّ رَأْسى، وَبُلُوغِ فارِغِ حبائِلِ عُنُقى، وَمَا اشْتَمَلَ عَليْهِ تامُورُ صَدرى، وَحمائِلِ حَبْلِ وَتينى

där jag sväljer min mat och dryck, det som bär min hjärna, de håliga gångarna av mitt nackhår, det som är inneslutet i min bröstkorg, bärarna av min aorta,

وَنِياطِ حِجابِ قَلْبى، وَأَفْلاذِ حَواشى كَبِدى، وَما حَوَتْهُ شَراسيفُ اَضْلاعى، وَحِقاقُ مَفاصِلى، وَقَبضُ عَوامِلى، وَاَطرافُ اَنامِلى وَلَحْمى وَدَمى

platserna där mitt hjärtas slöja [hjärtsäck] är fäst, kanterna runtom min lever, det som mina revben vid sidorna omsluter, kapslarna för mina leder, mina lemmars sammandragningar, mina fingertoppar, min kropp, mitt blod,

وَشَعْرى وَبَشَرى، وَعَصَبى وَقَصَبى، وَعِظامى وَمُخّى وَعُرُوقى، وَجَميعُ جَوارِحى، وَمَا انْتَسَجَ عَلى ذلِكَ اَيّامَ رَضاعى

mitt hår, min hud, mina nerver, min luftstrupe, mina ben, min hjärna, mina ådror, och alla mina organ, allt som förenades under tiden då jag var ett ammande spädbarn,

وَما اَقلَّتِ الاَْرْضُ مِنّى، وَنَوْمى وَيقَظَتى وَسُكُونى وَحرَكاتِ رُكُوعى وَسُجُودى، اَنْ لَوْ حاوَلْتُ وَاجْتَهَدْتُ مَدَى الأَعصارِ وَالأَحْقابِ لَوْ عُمِّرْتُها اَنْ أُؤَدِّىَ شُكْرَ واحِدَة مِنْ أَنْعُمِكَ

vad som marken bär under mig, min sömn, mitt vakande, mitt vilande jag och mina bugande och nedfallande rörelser [genom allt vittnar jag] att hade jag uthärdat smärtor och strävat under alla epoker och tider för att visa tacksamhet mot en av Dina välsignelser,

مَا اسْتَطَعْتُ ذلِكَ اِلاّ بِمَنِّكَ الْمُوجَبِ عَلَىَّ بِهِ شُكْرَكَ اَبَداً جَديداً، وَثَنآءً طارِفاً عَتيداً

skulle jag inte lyckats, utom genom Din nåd, som allena ålägger mig oupphörlig och ständig förnyad tacksamhet till Dig, och ny och idelig närvarande Lovprisning

اَجَلْ وَلوْ حَرَصْتُ اَنَا وَالْعآدُّونَ مِنْ اَنامِكَ، أَنْ نُحْصِىَ مَدى اِنْعامِكَ، سالِفِهِ وَآنِفِهِ ما حَصَرْناهُ عَدَداً، وَلا اَحْصَيناهُ اَمَداً

Säkerligen, och även om jag försöker tillsammans med de som beräknar bland Dina skapelser att uppskatta utbredningen av Dina välsignelser, både de förgångna eller nuvarande, skulle vi misslyckas att täcka den genom nummer eller uppskatta dess gränser.

هَيْهاتَ أنّى ذلِكَ وَاَنْتَ الْمُخْبِرُ فى كِتابِكَ النّاطِقِ، وَالنَّبَأِ الصّادِقِ، وَاِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللهِ لا تُحْصُوها

Aldrig, hur skulle det någonsin kunna göras? Ty Du tillkännager i Din vältaliga Bok och sanningsenliga Budskap: ”och om ni ville räkna Guds välgärningar, skulle ni aldrig kunna precisera deras antal.” (14:34)

صَدَقَ كِتابُكَ اَللّهُمَّ وَاِنْبآؤُكَ، وَبَلَّغَتْ اَنْبِيآؤُكَ وَرُسُلُكَ، ما اَنْزَلْتَ عَلَيْهِمْ مِنْ وَحْيِكَ، وَشَرَعْتَ لَهُمْ وَبِهِمْ مِنْ دينِكَ، غَيْرَ أَنّى يا اِلهى اَشْهَدُ بِجَهْدى وَجِدّى، وَمَبْلَغِ طاعَتى وَوُسْعى

Din bok, O Gud, Ditt Budskap, har talat sanningen! Och Dina profeter(A) och budbärare det som sändes ner från Din Uppenbarelse och den tro som Du har förkunnat till dem och genom dem. Och jag vittnar, min Gud, med min strävan, min uthållighet, och omfattningen av min lydnad och min förmåga,

وَأَقُولُ مُؤْمِناً مُوقِناً، اَلْحَمْدُ للهِ الَّذى لَمْ يَتَّخِذْ وَلَداً فَيَكُونَ مَوْرُوثاً، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَريكٌ فى مُلْكِهِ فَيُضآدُّهُ فيَما ابْتَدَعَ، وَلا وَلِىٌّ مِنَ الذُّلِّ فَيُرْفِدَهُ فيما صَنَعَ

och jag säger, full med tro och övertygelse: ”Gud ske lov och pris, som inte har [avlat] en son” så att Han har en arvtagare ”och i vars herravälde ingen har del” som kan motarbeta Honom i vad Han skapar ”och som inte [behöver] någon som skyddar Honom mot jordisk lumpenhet!” (17:111) som skulle hjälpa Honom i det Han format.

فَسُبْحانَهُ سُبْحانَهُ، لَوْ كانَ فيهِما آلِهَةٌ اِلاَّ الله لَفَسَدَتا وَتَفَطَّرَتا، سُبْحانَ اللهِ الْواحِدِ الاْحَدِ الصَّمَدِ الَّذى لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَد

Så Stor är Han i Sin härlighet, Stor i Sin härlighet är Han! ”Men om det i himlen eller på jorden hade funnits gudar vid sidan av Gud skulle världsalltets ordning ha brutit samman!” (21:22) och varit förstört. Stor i Sin härlighet är Han, den Fullkomlige, den Ende, ”den Evige” som ” har inte avlat och inte blivit avlad, och ingen finns som kan liknas vid Honom.” (112:2-4)

اَلْحَمْدُ للهِ حَمْداً يُعادِلُ حَمْدَ مَلائِكَتِهِ الْمُقَرَّبينَ، وَاَنْبِيآئِهِ الْمُرْسَلينَ، وَصَلَّى اللهُ عَلى خِيَرَتِهِ مُحَمَّد خاتَمِ النَّبِيّينَ، وَآلِهِ الطَّيِبينَ الطّاهِرينَ الْمُخلَصينَ وَسَلَّمَ

Lovprisande hör till Gud, prisande likvärdig med prisandet av de nära änglarnas och profeterna sända av Honom och Gud välsigna Hans utvalde, Mohammad, Profeternas sigill, och hans ärbara, renade och hängivna hushåll.

ثمّ اندفع في المسألة واجتهد في الدّعاء ، وقال  وعيناه سالتا دموعاً

Sedan började han [Imam Hossein(A)] åkalla. Han ägnade sig åt böner medan tårarna rann från hans välsignade ögon. Sedan sa han:

اَللّهُمَّ اجْعَلْنى اَخْشاكَ كَاُنّى اَراكَ، وَاَسْعِدْنى بِتَقوايكَ، وَلا تُشْقِنى بِمَعْصِيَتِكَ، وَخِرْلى فى قَضآئِكَ، وَبارِكْ لى فى قَدَرِكَ، حَتّى لا أُحِبَّ تَعْجيلَ ما اَخَّرْتَ وَلا تَأخيرَ ما عَجَّلْتَ

O min Herre och Gud; låt mig få frukta Dig som om jag såg Dig, skänk mig lycka genom fromhet till Dig, gör mig inte olycklig av olydnad mot Dig, välj det bästa för mig genom Ditt påbud (qadha’) och välsigna mig genom Ditt fastställande (qadar), så att jag inte älskar påskyndandet av vad Du har fördröjt, eller fördröjningen av vad Du har påskyndat.

اَللّهُمَّ اجْعَلْ غِناىَ فى نَفْسى، وَالْيَقينَ فى قَلْبى، وَالاِخْلاصَ فى عَمَلى، وَالنُّورَ فى بَصَرى، وَالْبَصيرَةَ فى دينى، وَمَتِّعْنى بِجَوارِحى

O min Herre och Gud; stärk mig med tillfredställelse i min själ, visshet i mitt hjärta, uppriktighet i mitt handlande, ljus i mina ögon, och insikt i min tro. Skänk njutning till mina lemmar,

وَاجْعَلْ سَمْعى وَبَصَرىَ الْوارِثَيْنِ مِنّى، وَانْصُرْنى عَلى مَنْ ظَلَمَنى، وَاَرِنى فيهِ ثَاْرى وَمَآرِبى، وَاَقِرَّ بِذلِكَ عَيْنى

gör min hörsel och mitt seende mina två arvingar, skänk mig seger mot den som gör mig orätt, låt mig få bevittna min hämnd och ändamål vid honom, och tröst därmed mina ögon.

اَللَّهُمَّ اكْشِفْ كُرْبَتى، وَاسْتُرْ عَوْرَتى، وَاغْفِرْ لى خَطيئَتى، وَاخْسَأْ شَيْطانى، وَفُكَّ رِهانى، وَاْجَعْلْ لى يا اِلهى الدَّرَجَةَ الْعُلْيا فِى الاْخِرَةِ وَالأُوْلى

O min Herre och Gud; avlägsna mitt lidande, dölj mina brister, förlåt min synd, driv bort min Satan, lös upp min skuld, och skänk mig, min Gud, den högsta nivån i nästkommande värld och i denna värld.

اَللّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ كَما خَلَقْتَنى فَجَعَلْتَنى سَميعاً بَصيراً، وَلَكَ الْحَمْدُ كَما خَلَقْتَنى فَجَعَلْتَنى خَلْقاً سَوِيّاً رَحْمَةً بى، وَقَدْ كُنْتَ عَنْ خَلْقى غَنِيّاً

O min Herre och Gud; all Lovpris tillhör Dig för att DU har skapat mig och lät mig att höra och se; och till Dig tillhör all Lovpris för att DU har skapat mig och format mig välskapad som en nåd till mig, samtidigt som Du inte har något behov av min skapelse

رَبِّ بِما بَرَأْتَنْى فَعَدَّلْتَ فِطْرَتى، رَبِّ بِما اَنَشَأْتَنى فَاَحْسَنْتَ صُورَتى، رَبِّ بِما اَحْسَنْتَ اِلَىَّ وَفى نَفْسى عافَيْتَنى، رَبِّ بِما كَلاَتَنى وَوَفَّقْتَنى، رَبِّ بِما اَنَعْمَتَ عَلَىَّ فَهَدَيْتَنى

O min Herre, såsom DU skapade mig och sedan fulländade mitt väsen, O min Herre, såsom DU fick mig att växa och formade min skepnad; O min Herre, såsom DU gjorde gott mot mig och skänkte välbefinnande till min själ; O min Herre, såsom DU bevarade mig och ledde mig mot framgång; O min Herre, såsom DU välsignade mig och sedan vägledde mig;

رَبِّ بِما اَوْلَيْتَنى وَمِنْ كُلِّ خَيْر اَعْطَيْتَنى، رَبِّ بِما اَطْعَمْتَنى وَسَقَيْتَنى، رَبِّ بِما اَغْنَيْتَنى وَاَقْنَيْتَنى، رَبِّ بِما اَعَنْتَنى وَاَعْزَزْتَنى، رَبِّ بِما اَلْبَسْتَنى مِنْ سِتْرِكَ الصّافى، وَيَسَّرْتَ لى مِنْ صُنْعِكَ الْكافى

O min Herre, såsom DU valde mig och gav mig av det bästa; O min Herre, såsom DU gav mig föda och dryck; O min Herre, såsom DU berikade och beskyddade mig; O min Herre, såsom DU hjälpte mig och upphöjde mig; O min Herre, sedan svepte DU in mig med Din rena dräkt och beredde vägen för mig genom Din betryggande formgivning:

صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَعِنّى عَلى بَوائِقِ الدُّهُورِ، وَصُرُوفِ اللَّيالى وَالاَْيّامِ، وَنَجِّنى مِنْ اَهْوالِ الدُّنْيا وَكُرُباتِ الاْخِرَةِ، وَاكْفِنى شَرَّ ما يَعْمَلُ الظّالِمُونَ فِى الاَرْضِ

[så] Välsigna Mohammad(S) och hans hushåll, bistå mig mot livets olyckor och dagarna och nätternas missöden, befria mig från denna världs fruktan och världens kommande plågor och bespara mig från det onda som missdådarna skapar på jorden

اَللّهُمَّ ما اَخافُ فَاكْفِنى، وَما اَحْذَرُ فَقِنى، وَفى نَفْسى وَدينى فَاحْرُسْنى، وَفى سَفَرى فَاحْفَظْنى، وَفى اَهْلى وَمالى فَاخْلُفْنى، وَفى ما رَزَقْتَنى فَبارِكْ لى، وَفى نَفْسى فَذلِّلْنى، وَفى اَعْيُنِ النّاسِ فَعَظِّمْنى

O min Herre och Gud; av det jag fruktar för bespara mig från det, och av det jag söker undanflykt ifrån, skydda mig mot det. I min själ och min tro, vaka över mig, i min resa skydda mig, hos min familj och min egendom utse för mig en efterträdare, i det DU har givit mig välsigna mig, i min själ ödmjuk mig, i människornas ögon beröm mig,

وَمِنْ شَرِّ الْجِنِّ وَالإِنْسِ فَسَلِّمْنى، وَبِذُنُوبى فَلا تَفْضَحْنى وَبِسَريرَتى فَلا تُخْزِنى، وَبِعَمَلى فَلا تَبْتَلِنى، وَنِعَمَكَ فَلا تَسْلُبْنى، وَاِلى غَيْرِكَ فَلا تَكِلْنى، اِلهى اِلى مَنْ تَكِلُنى اِلى قَريب فَيَقطَعُنى، اَمْ اِلى بَعيد فَيَتَجَهَّمُنى

från jinnen och människans ondska bevara mig, för mina synder vanära mig inte, för mina inre hemligheter skäm mig inte, för mina handlingar pröva mig inte, av Dina välsignelser beröva mig inte och till andra än Dig anförtro mig inte. Min Gud, till vem vill DU anförtro mig till? Till en närstående? Han skulle bryta upp med mig, eller till en främling? Han skulle skåda mig med missnöje,

اَمْ اِلَى الْمُسْتَضْعَفينَ لى، وَاَنْتَ رَبّى وَمَليكُ اَمْرى، اَشْكُو اِلَيْكَ غُرْبَتى وَبُعْدَ دارى، وَهَوانى عَلى مَنْ مَلَّكْتَهُ اَمْرى

eller till dem som behandlar mig med arrogans? Men DU är min Herre och Mästaren över mina bestämmelser. Jag klagar till Dig om min flykt och avlägsenhet från min boning, och min vanära i ögonen hos den som DU låtit bli härskare över mig,

اِلهى فَلا تُحْلِلْ عَلَىَّ غَضَبَكَ، فَاِنْ لَمْ تَكُنْ غَضِبْتَ عَلَىَّ فَلا اُبالى سُبْحانَكَ غَيْرَ اَنَّ عافِيَتَكَ اَوْسَعُ لى

Min Gud, så låt inte Din vrede slå ner på mig. Om DU inte blir vredgad på mig kommer jag inte visa aktsamhet [för någon] förutom dig, lovprisad vare DU men Ditt beskydd är mer vidsträckt,

فَأَسْأَلُكَ يا رَبِّ بِنُورِ وَجْهِكَ الَّذى اَشْرَقَتْ لَهُ الاَْرْضُ وَالسَّماواتُ، وَكُشِفَتْ بِهِ الظُّلُماتُ، وَصَلُحَ بِهِ اَمْرُ الاَوَّلينَ وَالاْخِرِينَ، اَنْ لا تُميتَنى عَلى غَضَبِكَ، وَلا تُنْزِلْ بى سَخَطَكَ

Så jag ber Dig, O Herre, genom Ljuset från Ditt anlete som lyser upp jorden och himlarna, som avlägsnar dunklet och genom de föregångnas och efterföljandes bestämmelser inrättas; låt mig inte dö med Din vrede över mig, eller visa inte Din ilska för mig,

لَكَ الْعُتْبى لَكَ الْعُتْبى حَتّى تَرْضى قَبْلَ ذلِك، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ، رَبَّ الْبَلَدِ الْحَرامِ وَالْمَشْعَرِ الْحَرامِ، وَالْبَيْتِ الْعَتيقِ الَّذى اَحْلَلْتَهُ الْبَرَكَةَ، وَجَعَلْتَهُ لِلنّاسِ اَمْنَاً

Dig tillhör rätten att tillrättavisa, Dig tillhör rätten att tillrättavisa så DU är tillfredsställd med mig innan dess. Det finns ingen gudom utom DU, Herren över det Heliga Landet, den Helgade Platsen, och den äldsta Helgedomen, där DU lät välsignelser falla ner och som DU gjorde till en fristad [för förföljda],

يا مَنْ عَفا عَنْ عَظيمِ الذُّنُوبِ بِحِلْمِهِ، يا مَنْ اَسْبَغَ النَّعْمآءَ بِفَضْلِهِ، يا مَنْ اَعْطَى الْجَزيلَ بِكَرَمِهِ، يا عُدَّتى فى شِدَّتى، يا صاحِبى فى وَحْدَتى، يا غِياثى فى كُرْبَتى، يا وَلِيّى فى نِعْمَتى

O Han som förlåter de största synderna genom Hans Barmhärtighet, O Han som är överdådig med välsignelserna av Hans gåva, O Han som ger i överflöd av Hans generositet, O Näringen för mig i motgång, O Följeslagaren till mig vid min ensamhet, O Räddaren till mig i mitt lidande, O Givaren till mig i min välsignelse,

يا اِلهى وَاِلهَ آبائى اِبْراهيمَ وَاِسْماعيلَ وَاِسْحاقَ وَيَعْقُوبَ، وَرَبَّ جَبْرَئيلَ وَميكائيلَ وَاِسْرافيلَ، وَربَّ مُحَمَّد خاتَمِ النَّبِيّيينَ وَآلِهِ الْمُنْتَجَبينَ، مُنْزِلَ التَّوراةِ وَالاِنْجيلَ، وَالزَّبُورِ وَالْفُرْقانِ، وَمُنَزِّلَ كهيعص، وَطه وَيس، وَالْقُرآنِ الْحَكيمِ

O min Gud och mina fäder Ibrahim(A), Ismail(A), Ishaq(A), och Yakubs(A) Gud! Herren över Gabriel, Mikael, och Esrafil! Mohammads(S) Herre, Profeternas sigill, och hans hushåll, de utvalda! Uppenbararen av Tawrat (Torah), Injil (Bibeln) och Zabur (Psaltaret) och Måttstocket, och Nedsändaren av ”Kaf ha ya ayn Saad”, ”Taha”, ”Yasin” och den heliga Koran, ur vilken visdomen [flödar],

اَنْتَ كَهْفى حينَ تُعيينِى الْمَذاهِبُ فى سَعَتِها، وَتَضيقُ بِىَ الأَرْضُ بِرُحْبِها، وَلَوْلا رَحْمَتُكَ لَكُنْتُ مِنَ الْهالِكينَ، وَاَنْتَ مُقيلُ عَثْرَتى، وَلَوْلا سَتْرُكَ اِيّاىَ لَكُنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحِينَ، وَاَنْتَ مُؤَيِّدى بِالنَّصْرِ عَلى اَعْدآئى

DU är min boning [för tillflykt] när vägarna med dess vidd pressar mig och marken med dess bredd kväver mig. Om det inte vore för Din nåd, skulle jag ha varit bland de som förgicks, DU upplöser mitt felsteg. Om inte för Din omfamning av mig, skulle jag ha varit bland de vanhedrade, och DU stärker mig med hjälp mot mina fiender.

وَلَوْلا نَصْرُكَ اِيّاىَ لَكُنْتُ مِنَ الْمَغْلُوبينَ، يا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالْسُّمُوِّ وَالرِّفْعَةِ، فَاَوْلِيآؤهُ بِعِزِّهِ يَعْتَزُّونَ، يا مَنْ جَعَلَتْ لَهُ الْمُلُوكُ نَيرَ الْمَذَلَّةِ عَلى اَعْناقِهِمْ

Och om inte för Din hjälp, skulle jag ha varit bland de besegrade. O Han som tillägnade Upphöjdhet och Storhet för Sig själv, så Hans vänner (awliya) är mäktiga genom Hans makt! O Han inför vilka kungar bär en ok av skam över skuldrorna,

فَهُمْ مِنْ سَطَواتِهِ خائِفُونَ، يَعْلَمُ خائِنَةَ الاْعْيُنِ وَما تُخْفِى الصُّدُورُ، وَغَيْبَ ما تَأتِى بِهِ الاَْزْمِنَةُ وَالدُّهُورُ

för de räds Hans överväldigande Makt! ”Han ser de falska blickarna och Han vet vad som göms i människornas bröst.”(40:19) och det dolda orsakad av tid och undergång.

يا مَنْ لا يَعْلَمُ كَيْفَ هُوَ اِلاّ هُوَ، يا مَنْ لا يَعْلَمُ ما هُوَ اِلاّ هُوَ، يا مَنْ لا يَعْلَم يَعْلَمُهُ، اِلاّ هُوَ يا مَنْ كَبَسَ الأَرْضَ عَلَى الْمآءِ، وَسَدَّ الْهَوآءَ بِالسَّمآءِ، يا مَنْ لَهُ اَكْرَمُ الأَسْمآءِ

O Han som ingen vem hur Han är utom Honom! O Han som ingen vem hur Han är utom Honom! O Han som ingen vet utom Honom! O Han som pressade upp jorden mot vattnet och tyglade luften med himlen! O Han till vem de ädlaste Namnen tillhör!

يا ذَا الْمَعْرُوفِ الَّذى لا يَنْقَطِعُ اَبَداً، يا مُقَيِّضَ الرَّكْبِ لِيُوسُفَ فِى الْبَلَدِ الْقَفْرِ، وَمُخْرِجَهُ مِنَ الْجُبِّ وَجاعِلَهُ بَعْدَ الْعُبودِيَّةِ مَلِكاً، يا رآدَّهُ عَلى يَعْقُوبَ بَعْدَ اَنِ ابْيَضَّتْ عَيْناهُ مِنَ الْحُزْنِ فَهُوَ كَظيمٌ

O Han som besitter vänlighet, som aldrig kommer begränsas! O Han som tillskrev Josef(A) kavalkaden i ödelandet, förde ut honom ur brunnen och gjorde honom till kung efter slaveriet! O Han som återförde honom till Jakob efter att ”hans blick skymdes [av tårar] och han försjönk i stum sorg.”(12:84)

يا كاشِفَ الضُّرِّ وَالْبَلْوى عَنْ اَيُّوبَ، وَمُمْسِكَ يَدَىْ اِبْرهيمَ عَنْ ذَبْحِ ابْنِهِ بَعْدَ كِبَرِ سِنِّهِ، وَفَنآءِ عُمُرِهِ، يا مَنِ اسْتَجابَ لِزَكَرِيّا فَوَهَبَ لَهُ يَحْيى، وَلَمْ يَدَعْهُ فَرْداً وَحيداً، يا مَنْ اَخْرَجَ يُونُسَ مِنْ بَطْنِ الْحُوتِ

O Han som avlägsnade lidande och prövning från Job(A) och hindrade Ibrahims(A) händer från att offra sin son efter att han hade uppnått ålderdom och hans liv hade passerat! O Han som besvarade Zachariahs(A) bön och skänkte honom John(A), inte lämnade honom barnlös och ensam! O Han som tog ut Jonah(A) ur fiskens buk!

يا مَنْ فَلَقَ الْبَحْرَ لِبَنى اِسْرآئيلَ فَاَنْجاهُمْ، وَجَعَلَ فِرْعَوْنَ وَجُنُودَهُ مِنَ الْمُغْرَقينَ، يا مَنْ اَرْسَلَ الرِّياحَ مُبَشِّرات بَيْنَ يَدَىْ رَحْمَتِهِ، يا مَنْ لَمْ يَعْجَلْ عَلى مَنْ عَصاهُ مِنْ خَلْقِهِ

O Han som delade havet för Israels barn, sedan räddade de och dränkte Farao och hans armé! O Han som sänder vindar förkunnande Hans nåd! O Han som inte hastar [med att agera] mot de av Hans skapelse som inte lyder Honom!

يا مَنِ اسْتَنْقَذَ السَّحَرَةَ مِنْ بَعْدِ طُولِ الْجُحُودِ، وَقَدْ غَدَوْا فى نِعْمَتِهِ يَأكُلُونَ رِزْقَهُ، وَيَعْبُدُونَ غَيْرَهُ، وَقَدْ حادُّوهُ وَنادُّوهُ وَكَذَّبُوا رُسُلَهُ

O Han som räddade trollkarlarna efter [deras] långvariga förnekande! Tidigt hade de åtnjutit Hans välsignelse, förbrukat Hans försorg och dyrkat andra än Honom; de hade stridit, förnekat och skrikit ut lögner till Hans budbärare.

يا اَللهُ يا اَللهُ، يا بَدىُ يا بَديعُ، لا نِدَّلَكَ، يا دآئِماً لا نَفَادَ لَكَ، يا حَيّاً حينَ لا حَىَّ، يا مُحْيِىَ الْمَوْتى، يا مَنْ هُوَ قآئِمٌ عَلى كُلِّ نَفْس بِما كَسَبَتْ

O Gud! O Gud! O Börjaren, O Skapare utan jämlike! O Evige utan något slut! O Levande när inget var vid liv! O Tagaren av Liv! O ”Han som vet vad [var och en] förtjänar med sina handlingar”(13:33)!

يا مَنْ قَلَّ لَهُ شُكْرى فَلَمْ يَحْرِمْنى، وَعَظُمَتْ خَطيئَتى فَلَمْ يَفْضَحْنى، وَرَآنى عَلَى الْمَعاصى فَلَمْ يَشْهَرْنى

O Han till Vars min tacksamhet var liten, ändå berövade Han mig [den] inte! Min synd var stor, ändå vanärade Han mig inte! Han såg mig begå olydiga handlingar, ändå gjorde Han mig inte beryktad!

يا مَنْ حَفِظَنى فى صِغَرى، يا مَنْ رَزَقَنى فى كِبَرى، يا مَنْ اَياديهِ عِنْدى لا تُحْصى، وَنِعَمُهُ لا تُجازى، يا مَنْ عارَضَنى بِالْخَيْرِ والإِحْسانِ، وَعارَضْتُهُ بِالإِساءَةِ وَالْعِصْيانِ

O Han som vakade över mig under barndomen! O Han som försåg mig i vuxen ålder! O Han Vars nåd över mig inte kan beräknas och Vars välsignelser inte kan gengäldas! O Han som mött mig med det goda och rättvisa, och jag har mött Honom med synd och olydnad i gengäld!

يا مَنْ هَدانى لِلاْيمانِ مِنْ قَبْلِ اَنْ اَعْرِفَ شُكْرَ الإِمْتِنانِ، يا مَنْ دَعَوْتُهُ مَريضاً فَشَفانى، وَعُرْياناً فَكَسانى، وَجائِعاً فَاَشْبَعَنى، وَعَطْشاناً فَاَرْوانى، وَذَليلاً فَاَعَزَّنى

O Han som förde mig till tro innan jag hade lärt känna igen tacksamhet för Hans Nåderika gåva. O Han Vem jag åkallade när jag var sjuk och Han läkte mig, när jag var blottad klädde Han mig, när jag var hungrig mättade Han mig, när jag var törstig gav Han mig att dricka, när jag var förnedrad upphöjde Han mig,

وَجاهِلاً فَعَرَّفَنى، وَوَحيداً فَكَثَّرَنى، وَغائِباً فَرَدَّنى، وَمُقِلاًّ فَاَغْنانى، وَمُنْتَصِراً فَنَصَرَنى، وَغَنِيّاً فَلَمْ يَسْلُبْنى، وَاَمْسَكْتُ عَنْ جَميعِ ذلِكَ فَابْتَدَاَنى

när jag var ignorant skänkte Han mig kunskap, när jag var ensam ökade Han mitt umgänge, när jag var frånvarande återvände Han mig [hem], när jag var tomhänt berikade Han mig, när jag var i behov av hjälp hjälpte Han mig och när jag var rik tog Han ej ifrån mig. När jag avstod från [att åkalla Honom i] allt detta, närmade Han mig.

فَلَكَ الْحَمْدُ وَالشُّكْرُ، يا مَنْ اَقالَ عَثْرَتى، وَنَفَّسَ كُرْبَتى، وَاَجابَ دَعْوَتى، وَسَتَرَ عَوْرَتى، وَغَفَرَ ذُنُوبى، وَبَلَّغَنى طَلِبَتى، وَنَصَرَنى عَلى عَدُوّى

Till Dig tillhör all Lovpris och Tacksamhet! O Han som förbisåg mitt misstag, lättade mitt bekymmer, hörde min bön, täckte mina fel, förlät mina synder, fick mig att nå min önskan, och hjälpte mig mot min fiende!

وَاِنْ اَعُدَّ نِعَمَكَ وَمِنَنَكَ وَكَرائِمَ مِنَحِكَ لا اُحْصيها، يا مَوْلاىَ اَنْتَ الَّذى مَنْنْتَ، اَنْتَ الَّذى اَنْعَمْتَ

Om jag skulle räkna Dina välsignelser, gåvor, och generösa handlingar av godhet [så] skulle jag inte vara i stånd att beräkna de. O min beskyddare! DU är Han som var nådig, DU är Han som välsignade,

اَنْتَ الَّذى اَحْسَنْتَ، اَنْتَ الَّذى اَجْمَلْتَ، اَنْتَ الَّذى اَفْضَلْتَ، اَنْتَ الَّذى اَكْمَلْتَ، اَنْتَ الَّذى رَزَقْتَ، اَنْتَ الَّذى وَفَّقْتَ، اَنْتَ الَّذى اَعْطَيْتَ، اَنْتَ الَّذى اَغْنَيْتَ، اَنْتَ الَّذى اَقْنَيْتَ، اَنْتَ الَّذى آوَيْتَ، اَنْتَ الَّذى كَفَيْتَ، اَنْتَ الَّذى هَدَيْتَ

DU är Han som gjorde gott, DU är Han som var god, DU är Han som var givmild, DU är Han som fulländade, DU är Han som försåg, DU är Han som gav framgång, DU är Han som skänkte, DU är Han som berikade, DU är Han som tillfredsställde, DU är Han som skyddade, DU är Han som förslog, DU är Han som vägledde,

اَنْتَ الَّذى عَصَمْتَ، اَنْتَ الَّذى سَتَرْتَ، اَنْتَ الَّذى غَفَرْتَ، اَنْتَ الَّذى اَقَلْتَ، اَنْتَ الَّذى مَكَّنْتَ، اَنْتَ الَّذى اَعْزَزْتَ، اَنْتَ الَّذى اَعَنْتَ، اَنْتَ الَّذى عَضَدْتَ، اَنْتَ الَّذى اَيَّدْتَ، اَنْتَ الَّذى نَصَرْتَ، اَنْتَ الَّذى شَفَيْتَ، اَنْتَ الَّذى عافَيْتَ، اَنْتَ الَّذى اَكْرَمْتَ، تَبارَكْتَ وَتَعالَيْتَ

DU är Han som beskyddade (från synd), DU är Han som dolde (mina synder), DU är Han som förlät, DU är Han som förbisåg, DU är Han som upprättade (på jorden), DU är Han som upphöjde, DU är Han som hjälpte, DU är Han som läkte, DU är Han som skänkte välstånd, DU är Han som hedrade – Prisad är DU och Förhärligad!

فَلَكَ الْحَمْدُ دآئِماً، وَلَكَ الشُّكْرُ واصِباً اَبَداً، ثُمَّ اَنَا يا اِلهَى الْمُعَتَرِفُ بِذُنُوبى فَاغْفِرْها لى، اَنَا الَّذى اَسَأتُ، اَنَا الَّذى اَخْطَأتُ، اَنَا الَّذى هَمَمْتُ

Så till Dig är lovordet evigt, och till Dig är tacksamheten bestående och oändlig! Det är jag, min Gud, som bekänner mina synder, så förlåt mig för dem. Jag är den som gjort ont, jag är den som gjort misstag, jag är den som ämnade (till synd).

اَنَا الَّذى جَهِلْتُ، اَنَا الَّذى غَفِلْتُ، اَنَا الَّذى سَهَوْتُ، اَنَا الَّذِى اعْتَمَدْتُ، اَنَا الَّذى تَعَمَّدْتُ، اَنَا الَّذى وَعَدْتُ، وَاَنَا الَّذى اَخْلَفْتُ، اَنَا الَّذى نَكَثْتُ

Jag är den som var ignorant, jag är den som var likgiltig, jag är den som varit vårdslös, jag är den som förlitade [på andra än Dig], jag är den som planerade, jag är den som lovade, jag är den som svek sitt ord,

اَنَا الَّذى اَقْرَرْتُ، اَنَا الَّذِى اعْتَرَفْتُ بِنِعْمَتِكَ عَلَىَّ وَعِنْدى، وَاَبُوءُ بِذُنُوبى فَاغْفِرْها لى، يا مَنْ لا تَضُرُّهُ ذُنُوبُ عِبادِهِ، وهُوَ الَغَنِىُّ عَنْ طاعَتِهِمْ، وَالْمُوَفِّقُ مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْهُمْ بِمَعُونَتِهِ وَرَحْمَتِه

jag är den som bekände (mina synder) och jag är den som erkände Dina välsignelser till mig och med mig och sedan återvände till mina synder. Så förlåt mig för dem, O Han som inte skadas av Hans tjänares synder och inte heller är Han i behov av deras lydnad. Han skänker framgång genom Hans stöd och Hans nåd till vem av dem som handlar rättfärdigt.

فَلَكَ الْحَمْدُ اِلهى وَسيِّدى، اِلهى اَمَرْتَنى فَعَصَيْتُكَ، وَنَهَيْتَنى فَارْتَكَبْتُ نَهْيَكَ، فَاَصْبَحْتُ لا ذا بَرآءَة لى فَاَعْتَذِرُ، وَلاذا قُوَّة فَاَنْتَصِرَ

Så all Lovpris tillhör Dig, Min Gud och Min Herre! Min Gud, DU befall mig och jag var olydig och DU förbjöd mig och jag begick det DU hade förbjudit. Jag blev sådan att jag varken hade någon skuldlöshet så att jag skulle be om förlåtelse eller någon makt så jag skulle bli hjälpt,

فَبِأَىِّ شَىء اَسْتَقْبِلُكَ يا مَوْلاىَ، اَبِسَمْعى اَمْ بِبَصَرى، َاْم بِلِسانى، اَمْ بِيَدى اَمْ بِرِجْلى، اَلَيْسَ كُلُّها نِعَمَكَ عِندى، وَبِكُلِّها عَصَيْتُكَ يا مَوْلاىَ

så med vilken del ska jag komma och ta emot Dig O min Herre; med min hörsel eller min syn, med min tunga, med min hand eller fot; är inte alla dessa Dina gåvor, och med alla dessa har jag trotsat Dig O min Herre,

فَلَكَ الْحُجَّةُ وَالسَّبيلُ عَلىَّ، يا مَنْ سَتَرَنى مِنَ الاْباءِ وَالأُمَّهاتِ اَنْ يَزجُرُونى، وَمِنَ الْعَشائِرِ وَالإِخْوانِ اَنْ يُعَيِّرُونى، وَمِنَ السَّلاطينِ اَنْ يُعاقِبُونى، وَلَوِ اطَّلَعُوا يا مَوْلاىَ عَلى مَا اطَّلَعْتَ عَلَيْهِ مِنّى اِذاً ما اَنْظَرُونى، وَلَرَفَضُونى وَقَطَعُونى

så till Dig hör både bevisen och rätten över mig; O DU som betäckte mig inför fäder och mödrar som skulle [vid kännedom] avsäga sig mig, och inför släkt och bröder som skulle klandra mig, och inför makthavare som skulle bestraffa mig,

 فَها اَنَا ذا يا اِلهى بَيْنَ يَدَيْكَ يا سَيِّدى خاضِعٌ ذَليلٌ، حَصيرٌ حَقيرٌ، لا ذُو بَرآءَة فَاَعْتَذِرَ، وَلا ذُو قُوَّة فَاَنْتَصِرُ، وَلا حُجَّة فَاَحْتَجُّ، بِها، وَلا قائِلٌ لَمْ اَجْتَرِحْ، وَلَمْ اَعْمَلْ سُواً، وَما عَسَى الْجُحُودُ وَلَوْ جَحَدْتُ يا مَوْلاىَ يَنْفَعُنى

Så här är jag, min Gud, inför Dig O Herre förödmjukad, förnedrad, hjälplös, värdelös; jag ingen skuldlöshet för att be om förlåtelse, kraft för att bli hjälpt, ursäkter att ursäkta mig med eller påstå att jag inte kommer begå och göra ont. Hur kan förnekelse, om jag förnekar, O min Beskyddare gynna mig? Hur skulle det någonsin kunna göra det?

كَيْفَ وَاَنّى ذلِكَ وَجَوارِحى كُلُّها شاهِدَةٌ عَلَىَّ بِما قَدْ عَمِلْتُ، وَعَلِمْتُ يَقيناً غَيْرَ ذى شَكٍّ اَنَّكَ سآئِلى مِنْ عَظائِمِ الأُمُورِ

När alla mina delar [sinnen] är mina vittnen mot mig för vad jag har åstadkommit. Jag handlade med bestämdhet och utan all tvivel att DU skulle fråga mig om stora angelägenheter,

وَاَنَّكَ الْحَكَمُ الْعَدْلُ الَّذى لا تَجُورُ، وَعَدْلُكَ مُهْلِكى، وَمِنْ كُلِّ عَدْلِكَ مَهْرَبى، فَاِنْ تُعَذِّبْنى يا اِلهى فَبِذُنُوبى بَعْدَ حُجَّتِكَ عَلَىَّ، وَاِنْ تَعْفُ عَنّى فَبِحِلْمِكَ وَجُودِكَ وَكَرَمِكَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الظّالِمينَ

DU är en rättvis domare som inte gör fel, Din rättvisa är dödlig för mig och från varje del av Din rättvisa flyr jag från. Om DU straffar mig, min Gud, är det för mina synder efter Ditt bevis mot mig; och om DU förlåter mig, är det genom Din nåd, generositet och godhet. ”Ingen gudom finns utom Du! Stor är Du i Din härlighet! Jag har i sanning handlat orättfärdigt.”(21:87)

لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْمُسْتَغْفِرينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْمُوَحِّدينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْخائِفينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْوَجِلينَ

Ingen gudom finns utom DU! Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem som ber om förlåtelse. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet, sannerligen är jag en av dem som förkunnar Din Enhet. Ingen gudom finns utom DU, stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem ängsliga. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet, sannerligen är jag en av dem som är rädda.

لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الَّراجينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الرّاغِبينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْمُهَلِّلينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ السّائِلينَ

Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem hoppfulla. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem som längtar. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem som säger ”Det finns Ingen gudom utom DU. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av de som åkallar.

لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْمُسَبِّحينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الْمُكَبِّرينَ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ رَبّى وَرَبُّ آبائِىَ الاَْوَّلينَ

Ingen gudom finns utom Du, Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem [som] lovprisar. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet! Sannerligen är jag en av dem som yttrar din Storhet. Ingen gudom finns utom DU, Stor är DU i Din härlighet, min Herre, och mina fäders, de uråldrigas, Herre!

للّهُمَّ هذا ثَنائى عَلَيْكَ مُمَجِّداً، وَاِخْلاصى بِذِكْرِكَ مُوَحِّداً، وَاِقْرارى بِآلائكَ مَعَدِّداً، وَاِنْ كُنْتُ مُقِرّاً اَنّى لَمْ اُحْصِها لِكَثْرَتِها وَسُبوغِها، وَتَظاهُرِها وَتَقادُمِها اِلى حادِث

O Allah, detta är min prisning av Dig, förhärligande av Din storhet, min uppriktighet i att minnas Dig genom att förkunna Din Enhet, och mitt erkännande av Dina gåvor genom uppräkning, även om jag erkänner att jag inte kan beräkna dem för deras mängd, deras överflöd, deras klarhet och deras närvaro från forntiden till nutiden

ما لَمْ تَزَلْ تَتَعَهَّدُنى بِهِ مَعَها مُنْذُ خَلَقْتَنى وَبَرَأتَنى مِنْ اَوَّلِ الْعُمْرِ، مِنَ الاِْغْنآءِ مِنَ الْفَقْرِ، وَكَشْفِ الضُّرِّ، وَتَسْبِيبِ الْيُسْرِ، وَدَفْعِ الْعُسْرِ، وَتَفريجِ الْكَرْبِ، وَالْعافِيَةِ فِى الْبَدَنِ، وَالسَّلامَةِ فِى الدّينِ

där Du aldrig har upphört att ta hand om mig genom dem när Du skapade mig och förde mig till existens i början av (mitt) liv, genom berikning från fattigdom, lindrande i lidande, bringande av välbehag, bortförande av umbärande, skingrad av smärta och [givit mig] kroppslig välbefinnande och sundhet i tron.

وَلَوْ رَفَدَنى عَلى قَدْرِ ذِكْرِ نِعْمَتِكَ جَميعُ الْعالَمينَ مِنَ الأَوَّلينَ وَالاْخِرينَ،، ما قَدَرْتُ وَلاهُمْ عَلى ذلِكَ، تَقَدَّسْتَ وَتَعالَيْتَ مِنْ رَبٍّ كَريم، عَظيم رَحيم، لا تُحْصى آلاؤُكَ، وَلا يُبْلَغُ ثَنآؤُكَ، وَلا تُكافى نَعْمآؤُكَ

Även om hela jordens invånare, från de föregångna till det efterföljande, skulle hjälpa mig att i ett försök nämna Dina välsignelser, skulle inte jag eller de lyckats. Helig är DU och Upphöjd, Generös, Mäktig, och Barmhärtig Herre. Dina gåvor kan inte beräknas, Din prisning kan inte fullbordas och Dina välsignelser kan inte återgäldas.

فَصَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَتْمِمْ عَلَيْنا نِعَمَكَ، وَاَسْعِدْنا بِطاعَتِكَ، سُبْحانَكَ لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ، اَللَّهُمَّ اِنَّكَ تُجيبُ الْمُضْطَرَّ، وَتَكْشِفُ السُّوءَ، وَتُغيثُ الْمَكْرُوبَ

Så sänd Dina välsignelser över Profeten Mohammad(S) och hans hushåll, fullända Dina välsignelser över oss och stärk oss i Din lydnad. Stor är DU i Din härlighet! Ingen gudom finns utom DU. O Gud, sannerligen hör DU de utblottade, avlägsnar det onda, undansätter de plågade,

وَتَشْفِى السَّقيمَ، وَتُغْنِى الْفَقيرَ، وَتَجْبُرُ الْكَسيرَ، وَتَرْحَمُ الصَّغيرَ، وَتُعينُ الْكَبيرَ، وَلَيْسَ دُونَكَ ظَهيرٌ، وَلا فَوْقَكَ قَديرٌ

läker de sjuka, berikar de fattiga, botar [den] brustna, har barmhärtighet över unga och hjälper gamla. Det finns inget annat Stöd än hos Dig och ingen är kraftfull över Dig,

وَانْتَ الْعَلِىُّ الْكَبيرُ، يا مُطْلِقَ الْمُكَبِّلِ الاْسيرِ، يا رازِقَ الطِّفْلِ الصَّغيرِ، يا عِصْمَةَ الْخآئِفِ الْمُسْتَجيرِ، يا مَنْ لا شَريكَ لَهُ وَلا وَزيرَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَعْطِنى فى هذِهِ الْعَشِيَّةِ، اَفْضَلَ ما اَعْطَيْتَ وَاَنَلْتَ اَحَداً مِنْ عِبادِكَ

och DU är den Upphöjde, den Store. O Frigöraren av bojornas fångar! O Försörjaren till barnen! O Skyddaren för den rädda flyktingen! O Han som inte har någon partner eller medhjälpare! Välsigna Mohammad och hans hushåll, och ge mig under denna kväll det bästa av vad DU har givit och skänkt till Dina tjänare,

مِنْ نِعْمَة تُوليها، وَآلاء تُجَدِّدُها، وَبَلِيَّة تَصْرِفُها، وَكُرْبَة تَكْشِفُها، وَدَعْوَة تَسْمَعُها، وَحَسَنَة تَتَقَبَّلُها، وَسَيِّئَة تَتَغَمَّدُها، اِنَّكَ لَطيفٌ بِما تَشاءُ خَبيرٌ، وَعَلى كُلِّ شَىء قَديرٌ

oavsett [om det är] en välsignelse som DU har tilldelat, en gåva DU har förlängt, en prövning DU har hämmat, en smärta DU har avlägsnat, en bön DU har besvarat, en god gärning DU har accepterat eller en ond gärning DU har försummat. Sannerligen är DU nådig, vetande av vad Du vill, och Kraftfull över allt!

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ اَقْرَبُ مَنْ دُعِىَ، وَاَسْرَعُ مَنْ اَجابَ، وَاَكْرَمُ مَنْ عَفى، وَاَوْسَعُ مَنْ اَعْطى، وَاَسْمَعُ مَنْ سُئِلَ، يا رَحمنَ الدُّنْيا والاْخِرَةِ وَرحيمُهُما، لَيْسَ كَمِثْلِكَ مَسْؤولٌ، وَلا سِواكَ مَأمُولٌ

O Allah, sannerligen är DU den närmaste av dem som ropas [på], snabbast av dem som genmäler, den mest generösa av dem som förlåter, den mest frikostige av dem som ger och den mest besvarande av dem som åkallas [på]. O Nåderike och Barmhärtige i denna värld och den nästa! Likt Dig ber ingen från, och annan än Dig förlitar ingen på.

دَعَوْتُكَ فَاَجَبْتَنى، وَسَأَلْتُكَ فَاَعْطَيْتَنى، وَرَغِبْتُ اِلَيْكَ فَرَحِمْتَنى، وَوَثِقْتُ بِكَ فَنَجَّيْتَنى، وَفَزِعْتُ اِلَيْكَ فَكَفَيْتَنى، اَللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّد عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ وَنَبِيِّكَ، وَعَلى آلِهِ الطَّيِّبينَ الطّاهِرينَ اَجْمَعينَ

Jag bad till Dig och DU svarade mig; Jag begärde av Dig och DU gav mig; jag satte DU som min strävan och DU hade förbarmande över mig; jag var beroende av Dig och DU befriade mig; jag tog min tillflykt till Dig och DU tillfredsställde mig, O Gud, så välsigna Mohammad, Din tjänare, budbärare och Profet, och hans goda och rena hushåll, alla av dem.

وَتَمِّمْ لَنا نَعْمآءَكَ، وَهَنِّئْنا عَطآءَكَ، وَاكْتُبْنا لَكَ شاكِرينَ، وَلاِلائِكَ ذاكِرينَ، آمينَ آمينَ رَبَّ الْعالَمينَ

Och fullborda Dina välsignelser över oss, gläd oss med Din gåva och låt oss bli bland de som tackar Dig och minns Dina gåvor. Amen, amen, Herre över alla väsen!

اَللّهُمَّ يا مَنْ مَلَكَ فَقَدَرَ، وَقَدَرَ فَقَهَرَ، وَعُصِىَ فَسَتَرَ، وَاسْتُغْفِرَ فَغَفَرَ، يا غايَةَ الطّالِبينَ الرّاغِبينَ، وَمُنْتَهى اَمَلِ الرّاجينَ

O Allah, O Han som ägde och sedan var allsmäktig, var allsmäktig och sedan underkastades till, blev inte lydd och sedan dolde [olydnadens synd], bads om förlåtelse till och sedan förlät. O Målet för längtade sökare och yttersta Önskan för de hoppfulla!

يا مَنْ اَحاطَ بِكُلِّ شَىء عِلْماً، وَوَسِعَ الْمُسْتَقيلينَ رَأفَةً وَحِلْماً، اَللّهُمَّ اِنّا نَتَوَجَّهُ اِلَيْكَ فى هذِهِ الْعَشِيَّةِ الَّتى شَرَّفْتَها وَعَظَّمْتَها بِمُحَمَّد نَبِيِّكَ وَرَسُولِكَ

O Han som ”omfattar allt med Sin kunskap.”(65:12) och omfamnar de som ödmjukt, nåderikt och milt söker förlåtelse! O Gud, sannerligen vänder vi till Dig denna kväll, som DU har hedrat och förhärligat genom Profeten Mohammad, Din Profet och Budbärare,

وَخِيَرَتِكَ مِنْ خَلْقِكَ، وَاَمينِكَ عَلى وَحْيِكَ، الْبَشيرِ النَّذيرِ، السِّراجِ الْمُنيرِ، الَّذى اَنْعَمْتَ بِهِ عَلَى الْمُسْلِمينَ، وَجَعَلْتَهُ رَحْمَةً لِلْعالَمينَ

den utvalde av Din skapelse, den trogna beskyddaren av Din uppenbarelse som kommer med glädjebudskap och varning, som är Ljuskällan som Du gav till de som underkastar sig (al-muslimin) och valde som en nåd till jordens invånare.

اَللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، كَما مُحَمَّدٌ اَهْلٌ لِذلِكَ مِنْكَ يا عَظيمُ فَصَلِّ عَلَيْهِ وَعَلى آلِهِ، الْمُنْتَجَبينَ الطَّيِّبينَ الطّاهِرينَ اَجْمَعينَ، وَتَغَمَّدْنا بِعَفْوِكَ عَنّا، فَاِلَيْكَ عَجَّتِ الاَْصْواتُ بِصُنُوفِ اللُّغاتِ

O Allah, så välsigna Profeten Mohammad och Profeten Mohammads hushåll, alldeles som Profeten Mohammad är värd det från Dig, O Sublime! Så välsigna honom och hans utvalda, goda och rena hushåll, alla av dem, och omfatta oss i Din nåd, för till Dig gråter rösterna på olika språk.

فَاجْعَلْ لَنا اَللّهُمَّ فى هذِهِ الْعَشِيَّةِ نَصيباً مِنْ كُلِّ خَيْر تَقْسِمُهُ بَيْنَ عِبادِكَ، وَنُور تَهْدى بِهِ، وَرَحْمَة تَنْشُرُها، وَبَرَكَة تُنْزِلُها، وَعافِيَة تُجَلِّلُها، وَرِزْق تَبْسُطُهُ، يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ

Så tillsätt för oss en del av denna kväll, O Gud, av allt gott som DU tilldelar Dina tjänare, [av] varje ljus genom vilket DU vägleder, varje nåd som DU sprider, varje välsignelse som DU skänker, varje välbefinnande som DU klär och varje uppehälle som DU utökar. O den Mest Barmhärtigaste av de barmhärtiga!

اَللَّهُمَّ اقْلِبْنا فى هذَا الْوَقْتِ مُنْجِحينَ مُفْلِحينَ مَبْرُورينَ غانِمينَ، وَلا تَجْعَلْنا مِنَ الْقانِطينَ، وَلا تُخْلِنا مِنْ رَحْمَتِكَ، وَلا تَحْرِمْنا ما نُؤَمِّلُهُ مِنْ فَضْلِكَ، وَلا تَجْعَلْنا مِنْ رَحْمَتِكَ مَحْرُومينَ

O Allah, gör oss framgångsrika, livskraftiga, välsignade och lyckliga. Ställ oss inte bland de som förtvivlar, töm oss inte på Din nåd, beröva oss inte Din givmildhet som vi hoppas på, och ställa oss inte bland dem som berövats på Din nåd,

وَلا لِفَضْلِ ما نُؤَمِّلُهُ مِنْ عَطآئِكَ قانِطينَ، وَلا تَرُدَّنا خائِبينَ وَلا مِنْ بابِكَ مَطْرُودينَ، يا اَجْوَدَ الاَجْوَدينَ

och inte förtvivlar Din givmildhet av Dina gåvor som vi hoppas på. Förkasta oss inte med de besvikna, inte eller [med] de utjagade från Din dörr, O den Mest Storsinte av de mest storsinta.

وَاَكْرَمَ الأَكْرَمينَ، اِلَيْكَ اَقْبَلْنا مُوقِنينَ، وَلِبَيْتِكَ الْحَرامِ آمّينَ قاصِدينَ، فَاَعِنّا عَلى مَناسِكِنا، وَاَكْمِلْ لَنا حَجَّنا، وَاْعْفُ عَنّا وَعافِنا

O den mest Generöse av de mest generösa! Mot Dig har vi vänt med säker tro, resandes till och riktad mot Ditt Heliga Hus. Så hjälp oss med våra heliga moment [ritualer], fullborda för oss vår pilgrimsfärd, förlåt oss och skänk oss välbefinnande,

فَقَدْ مَدَدْنا اِلَيْكَ اَيْديَنا فَهِىَ بِذِلَّةِ الاْعْتِرافِ مَوْسُومَةٌ، اَللَّهُمَّ فَاَعْطِنا فى هذِهِ الْعَشِيَّةِ ما سَأَلْناكَ، وَاكْفِنا مَا اسْتَكْفَيْناكَ، فَلا كافِىَ لَنا سِواكَ، وَلا رَبَّ لَنا غَيْرُكَ

för vi sträcker ut våra händer mot Dig och de är märkta med bekännelsens förnedring. O Gud, skänk oss denna kväll med det vi har bett om från Dig och tillfredsställ oss i det som vi har bett om till Dig att bli tillfredsställda med, för det finns ingen som är tillfredsställande som DU och vi har ingen Herre förutom Dig.

نافِذٌ فينا حُكْمُكَ، مُحيطٌ بِنا عِلْمُكَ، عَدْلٌ فينا قَضآؤُكَ، اِقْضِ لَنَا الْخَيْرَ، وَاجْعَلْنا مِنْ اَهْلِ الْخَيْرِ، اَللَّهُمَّ اَوْجِبْ لَنا بِجُودِكَ عَظيمَ الأَجْرِ، وَكَريمَ الذُّخْرِ، وَدَوامَ الْيُسْرِ

Verkställ Ditt beslut över oss, omfamna oss med Din kunskap och Ditt Påbud för oss är rättvist. Påbjud det goda för oss och låt oss bli de goda människorna! O Gud tilldela oss, genom Din Storsinthet, en stor belöning, en generös rikedom och en bestående lättnad.

وَاغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا اَجْمَعينَ، وَلا تُهْلِكْنا مَعَ الْهالِكينَ، وَلا تَصْرِفْ عَنّا رَأفَتَكَ وَرَحْمَتَك، يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ، اَللّهُمَّ اجْعَلْنا فى هذَا الْوَقْتِ مِمَّنْ سَاَلَكَ فَاَعْطَيْتَهُ

Förlåt oss våra synder, alla av dem, förgör oss inte med dem som förgås, och vänd inte bort Din Ömhet och Barmhärtighet från oss, O Mest Barmhärtige av de barmhärtiga! O Gud, ställ oss i denna stund bland dem som ber från Dig och till vem DU skänker,

وَشَكَرَكَ فَزِدْتَهُ، وَتابَ اِلَيْكَ فَقَبِلْتَهُ وَتَنَصَّلَ اِلَيْكَ مِنْ ذُنُوبِهِ كُلِّها فَغَفَرْتَها لَهُ يا ذَالْجَلالِ وَالإِكْرامِ

som tackar Dig och som DU ökar [hos], som vänder sig till Dig i ånger och som DU accepter från och som avstår från alla sina synder inför Dig och som DU förlåter, O Herren över Majestät och Frikostighet,

اَللّهُمَّ وَنَقِّنا وَسَدِّدْنا واقْبَلْ تَضَرُّعَنا، يا خَيْرَ مَنْ سُئِلَ، وَيا اَرْحَمَ مَنِ اسْتُرْحِمَ، يا مَنْ لا يَخْفى عَلَيْهِ اِغْماضُ الْجُفُونِ، َولا لَحْظُ الْعُيُونِ، وَلا مَا اسْتَقَرَّ فِى الْمَكْنُونِ، وَلا مَا انْطَوَتْ عَلَيْهِ مُضْمَراتُ الْقُلُوبِ

O Allah, rena oss, visa oss den rätta vägen och acceptera vår bön. O Bäste av de som frågas ifrån, och O Mest Barmhärtigaste av dem vars nåd sökes! O Han från vem inte ögonlockets blinkande är dolt eller ögats blick eller det som vilar i det dolda eller det som är inneslutet i hjärtats dolda hemligheter.

اَلا كُلُّ ذلِكَ قَدْ اَحْصاهُ عِلْمُكَ، وَوَسِعَهُ حِلْمُكَ، سُبْحانَكَ وَتَعالَيْتَ عَمّا يَقُولُ الظّالِمُونَ عُلُوّاً كَبيراً، تُسَبِّحُ لَكَ السَّماواتُ السَّبْعُ، وَالاْرَضُونَ وَمَنْ فيهِنَّ، وَاِنْ مِنْ شَىء اِلاّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ

Har inte allt blivit omfattats av Din kunskap och täckts med Din nåd? Lovprisad vare Du och Högre är DU än vad missdådarna säger, i Hög Upphöjelse! De sju himlarna och jordarna och allt som finns däri prisar Dig, och det finns inte ett ting som inte lovsjunger Ditt Lovpris.

فَلَكَ الْحَمْدُ وَالْمَجْدُ، وَعُلُوُّ الْجَدِّ، يا ذَالْجَلالِ وَالاْكْرامِ، وَالْفَضْلِ وَالإِنْعامِ، وَالأَيادِى الْجِسامِ

Så till Dig tillhör Lovprisande, Ädelhet och Storslagenhetens Upphöjelse! O Herren över Majestät och Frikostighet, av godhet, välsignelse och stor nåd!

وَاَنْتَ الْجَوادُ الْكَريمُ، الرَّؤُوفُ الرَّحيمُ، اَللَّهُمَّ اَوْسِعْ عَلَىَّ مِنْ رِزْقِكَ الْحَلالِ، وَعافِنى فى بَدَنى وَدينى، وَآمِنْ خَوْفى، وَاعْتِقْ رَقَبَتى مِنَ النّارِ

DU är den Generöse, den Kärleksfulle, den Barmhärtige. O Allah, giv mig rikligt av Ditt rättmätige uppehälle, skänka mig välbefinnande i min kropp och min tro, säkra mig från rädsla och rädda mig från elden.

اَللّهُمَّ لا تَمْكُرْ بى، وَلا تَسْتَدْرِجْنى، وَلا تَخْدَعْنى، وَادْرَأ عَنّى شَرَّ فَسَقَةِ الْجِنِّ وَالاْنْسِ

O Gud, planera inte mot, led mig inte mot undergång, låt mig inte överlista mig inte och vänd mig bort från det onda av fördärvande jinn och människor.

ثمّ رفع رأسه وبصره الى السّماء وعيناه ماطرتان كأنّهما مزادتان وقال بصوت عال

– Sedan lyfte han huvudet och ögonen mot himlen. Tårarna rann från hans välsignade ögon som om de vore två bägare av vatten, och han sade med en hög röst:

يا اَسْمَعَ السّامِعينَ، يا اَبْصَرَ النّاظِرينَ، وَيا اَسْرَعَ الْحاسِبينَ، وَيا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد السّادَةِ الْمَيامينَ

O Mest Hörande av dem som hör! O Mest Seende av de som skådar! O Snabbaste av de som beräknar! O Mest Barmhärtigaste av de barmhärtiga! Välsigna Mohammad och Mohammads hushåll, ledarna, de nådiga.

وَاَسْأَلُكَ اَللَّهُمَّ حاجَتِى اَّلتى اِنْ اَعْطَيْتَنيها لَمْ يَضُرَّنى ما مَنَعْتَنى، وَاِنْ مَنَعْتَنيها لَمْ يَنْفَعْنى ما اَعْطَيْتَنى

Och, jag ber av Dig, O Allah, min önskan. Om DU uppfyller den, så kommer det som DU fjärmar mig från att inte skada mig, och om DU förvisar den, så kommer annat av det DU skänker inte att gynna mig.

اَسْأَلُكَ فَكاكَ رَقَبَتى مِنَ النّارِ، لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ، وَحْدَكَ لا شَريكَ لَكَ، لَكَ الْمُلْكُ، وَلَكَ الْحَمْدُ، وَاَنْتَ عَلى كُلِّ شَىء قَديرٌ، يا رَبُّ يا رَبُّ

Jag ber Dig att befria mig från elden. Det finns ingen gudom utom DU, DU har ingen partner. Till Dig tillhör Väldet och Lovprisande, och Du är Mäktig över allt. O min Herre! O min Herre!

وكان يكرّر قوله يا رَبُّ

Sedan sa han ”O min Herre” om och om igen.