Månader

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَات وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلاَ تَظْلِمُواْ فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ

Sannerligen är antalet månader hos Gud tolv månader enligt Guds bok, [sedan] den dag Han skapade himlarna och jorden. Bland dem är fyra helgade [månader]; detta är den sanna tron, så förtryck inte er själva under dessa [månader]” (den heliga Koranen 9:36).

Det islamiska kalenderåret är en månkalender som beror av månens cykel, och därför varierar antalet dagar i varje månad mellan 29–30 dagar. Enligt sharia (islamisk lag) så antas månadens första dag då nymånen är född och kan skådas på himlen. Detta brukar vara extra viktigt främst i början och i slutet på bland annat månaden Ramadan eftersom plikten att fasta under månaden är wajib (obligatorisk) medan det under första dagen av den påföljande månaden Shawwal, som blir dagen av eid Fitr, är haram (förbjudet) att fasta. Därav är istihlal (månskådning) i början av månaden en av de mustahab (rekommenderade) a’mal (dyrkanshandlingarna) att utföra. De tolv månaderna är:

 1. Muharram
 2. Safar
 3. Rabi’ al-awwal
 4. Rabi’ at-thani
 5. Jamadi al-awwal
 6. Jamadi at-thani
 7. Rajab
 8. Sha’ban
 9. Ramadan
 10. Shawwal
 11. Thul-Qe’da
 12. Thul-Hijjah

Fyra av dessa tolv månader är så kallade ashhor al-horom (förbudsmånader), och dessa är högst helgade och under vilka bland annat krig har totalförbjudits. Dessa är de tre efterföljande månaderna Thul-Qe’da, Thul-Hijjah och Muharram samt månaden Rajab.

Den islamiska tideräkningen inleddes i samband med Profetens(S) utvandring från Mecka till Medina (år 622 e.Kr.) och anges i e.H. – efter Hijra (utvandringen).

Det förekommer många a’mal och duaa (åkallelser) i samband med specifika månader samt mer specifika dagar under en del månader. I följande sektion har främst några av de tolv kalendermånaderna som är extra helgade angivits, och det har vidare redogjorts för ett stort urval av de främsta a’mal och duaa (åkallelser) som är högst mustahab (rekommenderade) att utföra då.