A’mal efter varje salat

Det finns flera a’mal (dyrkanshandlingar) som är korta, men högst innebördsrika och väldigt rekommenderade att recitera i samband med de fem obligatoriska dagsbönerna. Följande är ett urval utav dessa:

Sajdah shokr (sojood i tacksägelse)

Bland Profetens(S) sunnah (tradition och sedvänja) var att falla ned med pannan till marken i tacksägelse efter varje obligatorisk bön. Imam Sadiq(A) har poängterat denna handlings värde, och det återberättas att han sade: ”När en tjänare ber, och utför sajdah shokr efter sin bön kommer Gud att öppna upp slöjan mellan tjänaren och änglarna och säga: ”O mina änglar, titta till Min tjänare som söker sig till Min närhet, som fullföljer löftet till Mig och som därefter gör sojood till mig i tacksamhet över det som Jag har välsignat honom. O mina änglar, vad ska han erhålla?

Då säger änglarna: O [DU], vår Herre, [skänk honom] Din barmhärtighet. Gud säger därefter: Och vad mer [utöver detta ska han erhålla]? Så säger änglarna: O [DU], vår Herre, [skänk honom] Ditt paradis. Då säger, den Upphöjde: Och vad mer [utöver detta ska han erhålla]? Då säger änglarna: O [DU], vår Herre, [skänk honom] en tillräcklighet från [och ingen tillökning i] bekymmer. Då säger Gud: Och vad mer [utöver detta ska han erhålla]? Då sade änglarna allt utav khayr (det goda). Så säger Gud, den Upphöjde: O mina änglar, och vad mer [utöver detta ska han erhålla]? Änglarna säger då: O [DU], vår Herre, [sannerligen] har vi ingen kännedom [om det]. Då säger Allah, den Upphöjde: Sannerligen kommer jag att tacka honom, så som han tackade mig, och söka mig till Honom genom Min favör och visa honom Min barmhärtighet” (Tahdhib al-Ah’kam, volym 2, sida 110).

Det har återberättats från Imam Ridha(A) att medan man faller ner till marken i tacksägelse, bör man recitera shokran lillah (All tacksamhet hör till Allah) minst tre gånger. Dessutom bör man säga 100 gånger afwan (förlåt) eller shokran (tack). Vid nedfallandet bör man först antingen säga afwan 100 gånger eller al-afu, al-afu ([O Gud] förlåt, [O Gud] förlåt). Sedan bör man placera den högra kinden på positionen för nedfallandet och recitera några åkallelser som till exempel Ya Allaho (O Allah), Ya Rabbaho (O Herre), Ya Seyyedaho (O Mästare). Likaså bör man placera sin vänstra kind på positionen för nedfallandet och yttra samma ord. I slutet skall man placera pannan på samma plats och upprepa: ”Shokran, shokran, shokran ya Allah” (tack, tack, tack O Allah) 100 gånger.

Observera att detta nedfallande inte är en del av den obligatoriska bönen. Detta är endast mustahab (rekommenderat). Medan man utför detta, bör man placera sitt bröst och sin mage på marken, breda ut armarna och hålla sina knän plana längs med marken. Man borde be för välgång för sig själv och alla troende med tårfyllda ögon. Gud älskar Sina skapelser som ber Honom om hjälp på detta sätt.

Våra Imamer(A) brukade utföra långa nedfall till marken i tacksägelse. Imam Kadhim(A) brukade utföra sajdah (nedfallande med pannan till marken) efter att ha avslutat sin Fajr-bön, som kunde pågå ända fram till strax efter soluppgången. När han tillfrågades om sin sajdah shokr, sade Imamen(A) att man bör recitera följande åkallelse i sajdah:

اللَّهُمَّ إِنِّي أُشْهِدُكَ وَ أُشْهِدُ مَلَائِكَتَكَ وَ أَنْبِيَاءَكَ وَرُسُلَكَ، وَجَمِيعَ خَلْقِكَ أَنَّكَ اللَّهُ رَبِّي، وَالْإِسْلَامَ دِينِي وَ مُحَمَّداً نَبِيِّي وَعَلِيّاً ، وَالْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ ، وَعَلَيَّ بْنُ الْحُسَيْنِ وَمُحَمَّدُ بْنُ عَلَيَّ ، وَجَعْفَر بْنُ مُحَمَّد، وَ مُوسى بْنُ جَعْفَر، وَعَلَيَّ بْنُ مُوسى مُحَمَّدُ بْنُ عَلَيَّ ، وَعَلَيَّ بْنُ مُحَمَّد وَالْحَسَنِ بْنُ عَلَيَّ، وَاَلْحُجَّةُ بْنُ الْحَسَن الْمَهْدِيَّ أَئِمَّتِي ،بِهِمْ أَتَوَلَّى وَ مِنْ عَدُوِّهِمْ أَتَبَرَّأُ

O Allah, jag kallar Dig som vittne och jag kallar Dina änglar, Dina profeter, Dina sändebud och samtliga av Dina skapelser som vittnen om att DU är Allah; min Herre, och att Islam är min religion, och att [Profeten] Mohammad(S) är min Profet, och att [Imamerna] Ali, Hassan, Hossein, Ali ibn al-Hossein, Mohammad ibn Ali, Ja’far ibn Mohammad, Musa ibn Ja’far, Ali ibn Musa, Mohammad ibn Ali, Ali ibn Mohammad, Hassan ibn Ali, och att al-Hujja (belägget och beviset) ibn al-Hassan al-Mahdi, är mina Imamer som jag följer och vars fiender jag tar avstånd ifrån

– Sedan bör man säga shokran (tack) 100 gånger, samt recitera en salawat (välsignelser över Profeten(S) och Ahl al-Bait(A)). Därefter bör man säga följande tre gånger:

 إِنِّي أَنْشُدُكَ دَمَ الْمَظْلُومِ

Jag vädjar till Dig genom den förtrycktes blod

– Recitera sedan även följande tre gånger:

إِنِّي أَنْشُدُكَ بِإِيوَائِكَ عَلَى نَفْسِكَ لِأَوْلِيَائِكَ لِتُظْفِرَنَّهُمْ بِعَدُوِّكَ وعَدُوِّهِمْ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى الْمُسْتَحْفَظِينَ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ

Jag vädjar till Dig vid det löfte som DU avlade inför Dig Själv till Dina vänner och förtrogna om att se till att de besegrar Dina fiender och sina [egna] fiender, att DU ska skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och de dygdiga från hans ätt(A)

– Sedan bör man recitera följande tre gånger:

إِنِّي أَسْأَلُكَ الْيُسْرَ بَعْدَ الْعُسْرِ

Jag ber Dig om lättnad efter svårighet

 

– Sedan bör man lägga sin högra kind på platsen för nedfallet och recitera följande tre gånger:

يَا كَهْفِي حِينَ تُعْيِينِي الْمَذَاهِبُ وتَضِيقُ عَلَيَّ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ، ويَا بَارِئَ خَلْقِي رَحْمَةً بِي وَ قَدْ كَانَ عَنْ خَلْقِي غَنِيّاً، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى الْمُسْتَحْفَظِينَ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ

O DU min grotta [som jag vänder mig till] när alla platser tröttar ut mig och när den [vida] marken känns otillräcklig och trång, och O DU som frambringade min skapelse med barmhärtighet över mig [samtidigt som] min skapelse inte tillför något till Din rikedom; skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och de dygdiga från hans ätt(A)

– Sedan lägger man den vänstra kinden på platsen för nedfallet och reciterar följande tre gånger:

يَا مُذِلَّ كُلِّ جَبَّارٍ، ويَا مُعِزَّ كُلِّ ذَلِيلٍ، قَدْ وعِزَّتِكَ بَلَغَ بِي مَجْهُودِي

O DU som förnedrar varje tyrann, och O DU som skänker ära till varje nedtryckt [person], acceptera förvisso och vid Din ära mina ansträngningar