Duaa för sömntiden

Det är högt betonat att tvaga sig (Wudhu) innan man går och lägger sig då det bär med sig många belöningar (Sawaab). En person som sover på en ren (Taahir) underlag samtidigt som denne har tvagat sig belönas som om denne har dyrkat hela natten. Dessutom är det rekommenderat att man tänker på alla sina handlingar som man genomfört under dagen innan man somnar, så att man spolar tillbaka minnet för att komma på vilka goda respektive dåliga handlingar man genomfört, för att således förhoppningsvis inse vår moraliska position och om våra dåliga handlingar är fler än våra goda handlingar måste vi försöka rätta till den balansen och ens goda handlingar skall vara fler än de dåliga handlingarna under kommande dag.

Det är förståndigt att göra upp räkningen med sig själv innan någon annan gör upp räkningen med en, alltså gör din Hisab innan någon annan gör din Hisab, innan de hemska änglarna gör upp räkningen med dig. Sömnen sägs vara dödens syster. Så när man går och lägger sig bör man inse att det inte alls är säkert att man vaknar igen, därför är det viktigt att man innehar ett rent hjärta med ren tro innan man går och lägger sig. För vi kanske inte får en ny chans att rätta till våra gamla misstag. Så först av allt måste man återuppliva sin tro, befästa från botten av hjärtat allt det som är nödvändigt för en troende. Sedan bör man ångra sig (Istighfaar) och recitera de rekommenderade åkallelserna (Duaa). Det bör uppmärksammas att det är orekommenderad (Makrooh) att vara uppe efter Ishaa för att endast för att prata och slösa tiden på gagnlös prat.

Den Heliga Profeten(S) sade: ”Det är inte bra att vara uppe på natten förrutom för följande tre ting:

1 – Nattbönen (Salat al-Layl)

2 – Recitera den Heliga Koranen eller för studier

3 – För nygifta kvinnan som har kommit till hennes makes hus på första natten.

Det är också orekommenderat att sova

  1. A) Till soluppgång
  2. B) Mellan Maghreb och Ishaa
  3. C) Efter Asr tiden

Det är dock rekommenderat att ta en tupplur innan Zohr (under sommaren) och en tupplur efter Zohr och Asr bönen. En person klagade hos Den Heliga Profeten(S) om minnesförlust, han fick rådet att sova lite på eftermiddagen och minnesförlusten försvann för denna person efter att han hade lytt Den Heliga Profetens(S) råd.

Det är Sunnah att lägga sig på högra sidan med handen under kinden när man ska sova. Det är orekommenderat att lägga sig på vänstersida. Det finns också ett par goda åkallelser att recitera innan man lägger sig. Det är följande:

1. Recitera surah al-Ikhlaas (Den rena tron) och surah al-Takathur (Tävlan i Rikedom) tre gånger.

  وتقرأ عند النوم سورة: قل هو الله أحد، وسورة ألهاكم التكاثر وآية الكرسي

2. Att recitera denna Duaa ger belöningen för 1000 rakats bön: ”Yaf’alullaahu Maa Yashaau Bi Qudratihee, Wa Yahkumu Maa Yureedu Bi Izzatihee.”

3. Att recitera välsignelser över alla Profeter(A), Tasbihaat-e-Arba’aa och Istighfaar för alla troende.

 الصلاة على محمد وال بيت محمد(ص), ذكر التسبيحات الاربعة والاستغفار للمؤمنين

4. Recitera ”al-Qayyoomu” (Den Evige) 156 gånger för att ha en lugn sömn.

5. Recitera ”al-Baaisu” 100 gånger för att öka din visdom eller samma fras 573 gånger för att öka din intellektuella styrka.

6. Recitera Fatima az-Zahras(A) Tasbeeh (Tasbeehat az-Zahra)

7. Recitera surah al-Hashr (Mönstringen) och surah al-Zaariyaat (De som virvlar upp) – Detta ökar ditt uppehälle

8. Recitera denna Duaa: ”Aoodhu Bikalimaatillaahit Ttammaatil Latee Laa Yujaavizuhunna Barrun Walaa Faajirun Min Sharri Maa Zara’a Wa Min Sharri Maa Bara’a Wa Min Sharri Kulli Daabbatin Huwa Aakhidhun Bi Naasiyatihaa Inna Rabbee Alaa Swiraatum Mustaqeem.”

9. Recitera följande för att vara säker från att inte bli förbisedd (Ehtelaam): ”Allaahumma Aoodhu Bika Minal Ihtillaami Wa Min Soo’il Ihlaami Wa Min An Yatalaa Abaa Bi Yash-Shaytaanu Fil Yaqdhati Wal Manaam”

 اذا خشيت ان تحتلم فادع بهذا الدعاء: اللهم اني اعوذ بك من الاحتلام ومن سوء الاحلام ومن ان يتلاعب بي الشيطان في اليقظة والمنام

10. Recitera Ayat al-Kursi, Aamanar-Rasool och sedan denna Duaa: ”Al-Hamdulillaahil-Ladhee Faqahar, Wal Hamdulillaahil Ladhee Batwana Fakhabar, Wal Hamdu Lillaahil Ladhee Malaka Fa Qadar, Wal Hamdu Lillahil Ladhee Yuhyil Mawta Wa Yummeetul Ahyaa’a Wahuwa Alaa Kulli Shay’in Qadeer.”

الحَمْدُ لله الَّذي عَلا فَقَهَرَ وَالحَمْدُ لله الَّذي بَطَنَ فَخَبَرَ، وَالحَمْدُ لله الَّذي مَلَكَ فَقَدَرَ، وَالحَمْدُ لله الَّذي يُحْيي المَوْتى وَيُميتُ الاحْياءَ وهوَ عَلى كُلِّ شَيٍ قَديرٌ

11. Recitera följande: ”Bismillaahi Aamantu Billaahi Wa Kafartu Bittwaaghooti, Allaahumahfadhnee Fee Manaamee Wa Fee Yaqdhatee.”

بِسْ بِسْمِ الله آمَنْتُ بِالله وَكَفَرْتُ بِالطّاغوتِ، اللّهُمَّ إحْفَظْنىٍ في مَنامي وَفي يَقْظَتي.مِ الله آمَنْتُ بِالله وَكَفَرْتُ بِالطّاغوتِ، اللّهُمَّ إحْفَظْنىٍ في مَنامي وَفي يَقْظَتي

12. Recitera följande: ”Aoodhu Bi Izzatillaahi Wa Aoodhu Bi Qudratillaahi Wa Aoodhu Bi Jalaaillaahi Wa Aoodhu Bi Sultwaanillaahi Wa Aoodhu Bi Jamaalillaahi Wa Aoodhu Bi Daf’illaahi Wa Aoodhu Bi Man’illaahi Wa Aoodhu Bi Jam’illaahi Wa Aoodhu Bi Mulkillaahi Wa Aoodhu Bi Wajhillaahi Wa Aoodhu Bi Rasoolillaahi (S.A.W.W.) Min Sharri Maa Khalaqa Wa Bara’a Wa Dhara’a.”

عن المفضل بن عمر قال: قال لي الصادق إن استطعت أن لاتبيت ليلة حتى تعوّذ بأحد عشر حرفا ؛ قلت أخبرني بها، قال قل: أعوذُ بِعِزَّةِ الله وَأعوذُ بِقُدْرَةِ الله وَأعوذُ بِسُلْطانِ الله وَأعوذُ بِجَمالِ الله وَأعوذُ بِدَفْعِ الله وَأعوذُ بِمَنْعِ الله وَأعوذُ بِجَمْعِ الله وَأعوذُ بِمُلْكِ الله وَأعوذُ بِرَسولِ الله صَلّى الله عَلَيْهِ وَآلِهِ مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ وَبَرَأَ وَذَرَاءَ. وتعوّذ به كلما شئت

13. För att vakna upp vid önskad tid, recitera följande: ”Allaahumma Laa Tu’minnee Makraka Walaa Tunsinaa Dhikraka Walaa Taj’alnee Minal Ghaafileena Aqoomu Saa’ata” Här säger du sedan tiden.

عن الصادق (عليه السلام) قال النبي صلّى الله عليه واله: من أراد شَيْئاً من قيام الليل وأخذ مضجعه فليقل: اللّهُمَّ لاتؤمِنّي مَكْرَكَ وَلاتُنْسِني ذِكْرَكَوَلاتَجْعَلْني مِنَ الغافِلينَ أقُومُ ساعَةَ كَذا وَكَذا، فإن فعل ذلك وكّل الله عزَّ وجلَّ به ملكا ينبهه تلك الساعة

14. När du fruktar att du inte skall vakna vid önskad tid, så recitera följande Duaa: ”Qul Innamaa Basharun Mislokum Yoohaa Elayya Annamaa Elaahokum Elaahin Waahid, Famankaana Yarjoo Liqaa’a Rabbihee Falya’amal Swaalihan Walaa Yushrik Bee Ibaadatee Rabbihee Ahadaa.”

 قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاء رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

15. För att ha en lugn, fridfull och orädd sömn, reciterade följande: ”Laa Ilaaha Illallaahu Wahdhu Laa Shareeka Lahoo Yuhyee Wa Yumeetu Wa Yumeetu Wa Yuhyee, Wahuwa Hayyun Laa Yamoot”

16. Recitera följande Duaa: ”Allaahumma Innaka Faradhta Alayya Twaa’atan Aliyyibni Abee Twaalibin, Wal Hasani Wal Husayn Wa Aliyyibnil Husayn, Wa Mohammadibni Aliyyin, Wa Ja’faribi Mohammad, Wa Moosabni Ja’far, Wa Aliyyibni Moosa, Wa Mohammadibni Aliyyin, Wa Aliyyibni Mohammad, Wall Hasanibni Aliyyin, Wal Hujjatul Qaaimi Swalawaatullahi Alayhim Ajma’een.”

17. Recitera följande Duaa: ”Sub’haanallaahi Heena Tumsoona Wa Heena Tusbihoon,, Walahul Hamdu Fis-Samaawaati Wal Ardh, Wa Ashiyyan Wa Heena Tudh’hiroon.”

18. Recitera följande Duaa: ”U’eedhu Nafsee Wa Dhurriyyatee Wa Ahlibaytee Wa Maalee Bi Kalimaatillaahit-Tammaati Min Kulli Shaytwaanin Wa Haammatin Min Kulli Aynin Laammatin.”

19. För skydd reciterade följande: ”Bismil-Laahir-Rahmaanir-Raheem. Innahum Yakeedoona Kaydan Wa Akeedu Kayda, Fa Mahhilil Kaafireena Amhilhum Ruwayda.”

20. Duaa för när du vaknar: ”Sub’haanallaahi Rabbin-Nabiyyeen, Wa Ilaahil Mursaleen, Wa Rabbil Mustadh’afeen, Wal Hamdu Lillaahilladhee Yuhyil Mawta Wa Huwa Alaa Kulli Shay’in Qadeer.”

إذا قام أحدكم من الليل فقل: سُبْحانَ الله رَبِّ النَبيين وَإلهِ المُرْسَلينَ وَرَبِّ المُسْتَضْعَفينَ، وَالحَمْدُ لله الَّذي يُحْيي المَوتى وَهوَ عَلى كُلِّ شَيٍ قَديرٌ. فإذا قال ذلك يقول الله عزَّ وجلَّ صدق عبدي وشكر

21. När du reser dig från sängen, reciterade följande: ”Hasbiyar-Rabbu Minal Ibaadi, Hasbiyalladhee Huwa Hasbee, Hasbee Mudh Kuntu Hasbee, Hasbiyallaahu Wa Ni’amal Wakeel.”

22. Imam Ja’afar as-Sadiq(A) sade att om man reciterar följane Duaa tre gånger när man ska gå och lägga sig så kommer man att bli renad från synder precis som den nyfödde: ”Al-Hamdulillaahil-Ladhee Alaa Faqahar, Wal Hamdu Lillaahil-Ladhee Batwana Fa Khabar, Wal Hamdu Lillaahil-Ladhee Malaka Fa Qadar, Wal Hamdu Lillaahil-Ladhee Yuhyil Mawta Wa Yumeetul Ahyaa’a Wahuwa Alaa Kulli Shay’in Qadeer.”

23. Imam Ja’far as-Sadiq(A) sade också att ingen natt bör passera utan att man reciterar följande Duaa: ”Aoodhu Bi Izzatillaahi Wa Aooodhu Bi Qudratillaahi Wa Aoodu Bi Jalaalillaahi Wa Aoodhu Bi Sultwaanillaahi Wa Aoodhu Bi Jamaalillaahi Wa Aoodhu Bi Daf’illaahi Wa Aoodhu Bi Man’illaahi Wa Aoodhu Bi Jam’illaahi Wa Aoodhu Bi Mulkillaahi Wa Aoodhu Bi Wajhillaahi Wa Aoodhu Bi Rasoolillaahi Swallallahu Alayhi Wa Aalihi Min Sharri Maa Khalaqa Wa Bara’a Wa Dhara’a.”

24. Imamen(A) sade också om man reciterar surah al-Ikhlas 100 gånger så skulle de synder man begått de 50 senaste åren bli förlåtna.

25. Imam(A) sade också att vem som än vaknar upp och reciterar följande Duaa skulle anses vara en av Allah den Allsmäktiges(Swt) tacksamma tjänare: ”Sub’haanallaahi Rabbin-Nabiyyeen Wa Ilaahil Mursaleen Wa Rabbil Mustadh’afeen Wal Hamdu Lillaahil-Ladhee Yuhyil Mawta Wa Huwa Alaa Kulli Shay’in Qadeer.”

26. Vem som än reciterar Ayat al-Kursi vid läggdags kommer Allah att försvara honom/henne från tjuvar och onda ting.

27. Den Heliga Profeten(S) sade: ”Att recitera surah al-Ikhlas tre gånger är lika med att ha reciterat Den Heliga Koranen; att skicka Välsignelser över Profeterna(A) är att göra dem uppsnappa på Qayamaat; att göra Istighfaar för alla troende kommer göra dem alla nöjda med dig och att recitera Tasbeehaat-e-Arba’aa är samma sak som att ha genomfört Hajj och Umrah”.

28. Imam Mohammad Baqir(A) sade: ”När du ska lägga dig, lägg din högra hand under ditt huvud och recitera följande Duaa: ’ Bismillaahi Innee Aslamtu Nafsee Ilayka Wa Wajjahtu Wajhiya Ilayka Wa Fawwadhtu Amri Ilayka Wa Al’ja’atu Dhwahri Ilayka Wa Tawaqqaltu Ilayka Rahabatan Minka Wa Raghbatan Ilayka Laa Manjaa Walaa Malja’a Minka Illaa Ilayka Aamantu Bi Kitaabikal-ladhee Anzalta Wa Bi Rasoolikal-Ladhee Arsalat’. Recitera sedan Tasbeeh-e-Jannab-e-Fatima(A)”.

29. Det är också nämnt att man inte bör glömma att recitera följande Duaa innan man sover: ” Ueedhu Nafsee Wa Dhurriyatee Wa Ahli Baytee Wa Maalee Kalimaatillaahit-Tammaati Min Kulli Shaytwanin Wa Haammatin Wa Min Kulli Aynil-Laammati”.

30. Imam Ridha(A) sade: ”Den som reciterar följande Duaa kommer att räddas undan från att bli krossad av det fallande huset: ’ Innallaaha Yumsikus-Samaawaati Wal Ardha An Tazoola Wa La’in Zaalataa In Amsakahuma Min Ahadin Mimba’adihi, Innahoo Kaana Haleeman Ghafoora’”.

31. Imam Ja’far as-Sadiq(A) sade att den som reciterar ”Laa Ilaaha Illallaah” vid sängdags kommer Allah att göra ett hus till honom/henne i Paradiset, och den som gör Istighfar 100 gånger kommer hans/hennes synder att förlåtas på samma sätt som löven faller ner från träden.

32. Det rapporteras från en autentisk tradition från Imam Ali ibn al-Husayn(A) att den som reciterar följande Duaa vid läggdags kommer både hans problem och fattigdom att försvinna, och man kommer inte att skadas av någon farlig insekt heller: ”Allaahumma Antal Awwalu Falaa Shay’in Qablaka Wa Antadh-Dhwaahiru Falaa Shay’un Fawqaka Wa Antal Baatwinu Falaa Shay’un Doonaka Wa Antal Aakhiru Falaa Shay’un Ba’adaka. Allaahumma Rabbas-Samaawaatis-Sab’I Wa Rabbal Aradheenas-Sab’I Wa Rabbat-Tawraati Wal Injeeli Waz-Zaboor Wal Qur’aanil Hakeem. Aoodhu Bika Min Sharri Kulli Daabbatin Anta Aakhizun Bi  Naaswiyatihaa, Innaka Alaa Swiraatum Mustaqeem”.

33. Imam Ja’far as-Sadiq(A) sade att när du önskar sova men inte kan göra det, så recitera följande Duaa:

”Sub’haanallaahi Zish-Shaani Daa’imis-Sultwaani Kulla Yawmin Huwa Fish-Shaan.”

34. Imam Ja’far as-Sadiq(A) sade att om man vill välsignas med att se den Heliga Profeten(S) i sina drömmar så skall man genomföra följande handlingar: Efter Ishaa bönen gör Sunnat Ghusl, be sedan 4 rakats bön där du reciterar Ayatul Kyrsee 100 ggr i varje rak’at, efter det skall du recitera Salawat 1000 ggr, sedan skall du lägga dig på en sådan plats att varken någon halal eller haram handling genomförts på, och placera din högra hand under din hake samt recitera följande 100 ggr: ” Sub’haanallahi Wal Hamdu Lillaahi Wa Laa Ilaaha Illallaahu Wallaahu Akbar, Walaa Hawla Walaa Quwwata Illaa Billaah.”

35. Om du vill bli välsignad med att se Imam Ali(A) så recitera följande Duaa när du skall gå och lägga dig: ”Allaahumma Innee As’aluka Yaa Man Laho Lutfun Khufayyun Wa Ayaadeehi Baasitwatun Laa Taqbeedhan As’aluka Bi Lutfikal Khafiyyil-Ladhee Maa Latwufat Bihee Li Abdin Illaa Kafaa An Turiyanee Mawlaaya Ameerul Mu’mineen Aliy-Yibna Abee Twaalibin Alayhissalaamu Fee Manaamee.”

36. En person som vill se någon död anhörig bör göra följande: Tvaga dig och sov på höger sida, recitera Tasbeeh-e-Bibi Fatima(A) och recitera sedan följande Duaa: ” Allaahumaa Antal Hayyul-Ladhee Laa Yooswafu Wal Eemana Ya’arifu Minhu Badaa’atil Al’ashyaau Wa Ilayka Ta’oodu Akbal Minhaa Kuntu Maljaa’a Wa Maa Adabar Minhaa Lam Yakunlahoo Maljaa’un Walaa Manjaa Minka Illaa Ilayka, Fa As’aluka Bi Laa Ilaaha Illaa Anta, Wa As’aluka Bismillaahir-Rahmaanir-Raheem, Wa Bihaqqi Habbebika Mohammadin Swallallaahu Alayhi Wa Aalihi Sayyidin-Nabiyyeen, Wa Bihaqqi Aliyyin Khayril Waswiyyeen, Wa Bihaqqi Faatimata Sayyidatan-Nisaail Aalameen, Wa Bihaqqil Hasani Wal Husaynil-Ladheena Ajalta Humaa Sayyiday Shabaabi Ahlil Jannati Alayhi Ajmaeens-Salaamu, An Tuswalli Alaa Mohammadin Wa Aali Muhamma Wa In Turiyanee Mayyiti Fil Haalil-Latee Huwa Feehaa.”

37. Imam Ja’far as-Sadiq(A) sade att man bör recitera ”Al-Hamdu Lillaahi Walaahu Akbar” när du byter sida medan du ligger.

38. Detta är från samma Imam(A): När du vaknar så recitera följande Duaa: ”Sub’haanallahi Rabbin-Nabiyyeen Wa Ilaahil Mursaleen Wa Rabbil Mustadh’afeen, Wal Hamdu Lillaahil-Ladhee Yuhyil Mawta Wahuwa Alaa Kulli Shay’in Qadeer”.

إذا قام أحدكم من الليل فقل: سُبْحانَ الله رَبِّ النَبيين وَإلهِ المُرْسَلينَ وَرَبِّ المُسْتَضْعَفينَ، وَالحَمْدُ لله الَّذي يُحْيي المَوتى وَهوَ عَلى كُلِّ شَيٍ قَديرٌ. فإذا قال ذلك يقول الله عزَّ وجلَّ صدق عبدي وشكر

39. För att söka vägledning för ett problem i drömmen gör enligt följande: Gå och lägg dig medan du befinner dig i Twahaarah(rent tillstånd). Innan du somnar recitera surah Ash-Shams 7 ggr och surah Al-Layl 7 ggr samt recitera sedan: ”Allaahumj’alnee Min Amri Haadhaa Farajan Wa Makhrajan.”

Sömntips

Fråga: Ungdomar slösar bort sin tid på att sova för mycket. De sover utan någon väckarklocka. Vad är lösningen för sådana människor?

Svaret: De borde läsa följande dikt och ta sitt beslut därefter;

”O du, som sover mycket och är likgiltig, för mycket sömn bringar ånger. I graven, när du träder in i den, så kommer det finnas en lång sömn efter döden, och en bädd av antingen synder eller goda handlingar kommer att vänta på dig, allt beroende på hur du betett dig.”

De heliga traditionerna varnar oss för mycket sömn. Profeten (S) sade: ”Akta er för mycket sömn, för den lämnar sin vän fattig på Återuppståndelsens Dag.”

Imam al-Baqir(A) sade i en Qudsi[1] tradition att Profeten Joses(A) har sagt: ”O min Herre, vilket av ditt folk är de mest motbjudande för Dig?” Allah sade: ”Kadaver (att sova) under natten slöhet under dagen.”

Imam as-Sadiq(A) sade: ”Allah hatar mycket sömn och slöhet.” Han sade också: ”Mycket sömn slösar bort livet och religionen.”

Ungdomarna borde fixa jobb åt sig själva eller spendera deras fritid på att läsa och erhålla bra information samt att memorisera De Heliga Verserna från Koranen eftersom Den Heliga Koranen lyser upp både hjärtat och livet. Den som lär sig en kunskap i sin ungdom kommer att ha användning för det när denne växer upp. De gamla lär sig ingenting om de missade att lära sig när de var yngre.

Islam inte lämnat behovet av sömn till människan utan att föreskriva speciella metoder som ger människan en komfortabel sömn och gör att hon blir aktiv i att vakna. Här är vissa av metoderna som bör observeras innan man går och lägger sig:

1. Man bör gå till sängs efter att ha renat sig själv från svett och obehagliga dofter.

2. Man bör tvaga sig.

3. Man bör gå på toa.

4. Man bör recitera vissa Koraniska verser och vissa åkallelser, speciellt surah al-Ikhlas (112) eller al-Hashr (59) eller at-Takathur (102) eller alla de tillsammans, och säga vad Profeten(S) brukade säga: ”O min Herre, om Du tar min själ medan jag sover, så förlåt min själ, och om Du släpper det fri, bevara det säkert som Du bevarar Dina goda människor.”

5. Man bör ej sova på sitt ansikte och magen eftersom det är sättet som Satan sover på och detta är skadligt för jag:et och kroppen. De troende sover på sina ryggar eller på deras högra sida såvida det inte finns någon god ursäkt.

6. När man ligger på sängen, istället för att tänka på det som du inte har nytta av, inbjuder Islam människan till att kritisera sig själv angående vad man har gjort under dagen. Imam as-Sadiq(A) sade: ”När du skall lägga dig, så tänk på vad du har gjort under din dag och kom ihåg att du kommer att dö och återuppstå för att bestraffas.”

7. Huthayfa återberättar följande: ”När Profeten(S) gick för att lägga sig, brukade han säga: ’I Ditt Namn O Allah, lever jag och dör jag’ och när han vaknade sade han: ’Prisad vare Allah, som gav oss Liv återigen efter att ha låtit oss dö, och till Honom är Återuppståndelsen.’”

Käre bröder och systrar, gå och lägg er tidigt och undvik kvällar med mycket spel och nöjen, och vakna tidigt för att hitta allt gott framför er; god hälsa, livlighet, aktivitet och vitalitet. Den stund som du vaknar från din sömn så kommer du att förstå vad du har läst i de föregående raderna angående nackdelarna med att sova för mycket och om metoder för sömnen. Om du förstår detta kommer du att vakna vid utsatt tid.

Recitera följande åkallelse innan du lägger dig för att vakna vid den tidpunkten som du vill: ”O min Herre, gör så att jag inte glömmer att minnas Dig, gör så att jag inte känner mig säker från Dina åkommor, och gör mig inte till en av de likgiltiga!”

Fotnot:[1] Qudsi tradition (Hadith Qudsi) är en klass av traditioner som återger Allahs ord till skillnad från de Profetiska traditionerna som återger Profetens(S) ord. Allahs ord i Qudsi traditioner skiljer sig från Den Heliga Koranen som uppenbarades av Gabriel.

Tre korta duaa från Imam Ridha (A)

1. För att söka välmående och tacka för det.

Han sade att Ali ibn Hossein(A) en gång såg en person göra tawaf i Ka’ba och personen sa följande: ”O Gud! Jag ber om tålamod (as-Sabr) från Dig.Imamen sade till honom: Du har bett om olycka (balaa’).

Du skall istället säga: ”O Gud! Jag ber dig om välmående och att du gör mig tacksam för välmåendet.

2. För att söka rikedom.

Från Imam Ridha(A) på auktoritet av hans förfäder som sade att Profeten(S) sade: Den som varje dag säger följande 100 gånger kommer att dra till sig rikedomar och föra bort fattigdom:

(Det finns ingen gud, förrutom Gud, Härskaren, Den Sanna, Den Manifesterade.

3. Bot mot alla typer av smärtor.

Khalid ibn al-’Absee har återberättat följande: ”Ali ibn Musa(A) lärde mig följande som han ville att jag skulle lära det till andra troende för det fungerar med alla typer av smärtor och värk. ”Jag söker skydd för min själ hos jordens Herre och himlens Herre.

Jag söker skydd för min själ hos Den vars Namn ingen sjukdom kan skada. Jag söker skydd för min själ hos Den vars Namn är en Välsignelse och Botmedel.

Referens: duaa nr 16, 19 och 47 från as-Saheefat ar-Radhwaiyyah, Qum.