Salat Ghufaylah

Recitera Ghufaylah-bönen mellan Maghrib– och ’Ishaa-bönerna. Det är en högst mustahab (rekommenderad) bön som kallas för ghufaylah (bortglömda) eftersom så många människor inte ber den och glömmer bort dess vikt och oerhörda belöning. Denna bön är en 2 rak’at salat (bön med två böneenheter) som uträttas enligt följande:


– I den första rak’a (böneenhet) reciteras, efter surah al-Fatiha, följande Koranverser:

وَذا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِبا فَظَنَّ أَن لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنادى فِي الظُّلُماتِ أَن لا إِلهَ إِلاّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَنَجَّيْناهُ مِنَ الغَمِّ وَكَذلِكَ نُنْجِي المُؤْمِنِينَ

”OCH [minns] honom [profeten Yunus(A) som slukades av en väldig fisk] då han övergav [staden] i vredesmod och trodde att Vi ingen makt hade över honom. Men [när han hade fått sitt straff] ropade han i [sin förtvivlans] mörker: ’Ingen gudom finns utom DU, prisad och fri från brister är DU; jag har sannerligen varit av de som förtryckt [sig själva genom att handlar orätt]’; så Vi besvarade honom och räddade honom undan sorgen och på samma sätt räddar Vi de troende” (den heliga Koranen 21:87-88).

– I den andra rak’a reciteras, efter surah al-Fatiha, följande Koranvers:

 وَعِنْدَهُ مَفاتِحُ الغَيْبِ لايَعْلَمُها إِلاّ هُوَ وَيَعْلَمُ ما فِي البَرِّ وَالبَحْرِ وَماتَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلاّ يَعْلَمُها وَلا حَبَّةٍ فِي ظُلُماتِ الاَرْضِ وَلا رَطْبٍ وَلا يابِسٍ إِلاّ فِي كِتابٍ مُبِيـنٍ

Och Han har nycklarna till det fördolda; ingen känner dessa [ting] utom Han, och Han har kännedom om vad som finns på marken och i havet; och inte ett löv faller utan Hans vetskap och varken fröet, [dolt] i jordens mörker, eller det gröna [strået] eller det som vissnat, saknas [bland det som har upptecknats] i Allahs klara bok (den heliga Koranen 6:59).

– Sedan läses följande duaa under qunot (då händerna hålls framför ansiktet i tillbedjan):

…اللّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِمَفاتِحِ الغَيْبِ الَّتِي لايَعْلَمُها إِلاّ أَنْتَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَأَنْ تَفْعَلِ بِي

O Allah, jag ber Dig vid fördoldhetens nycklar, som ingen känner till utom DU, att DU skickar Dina välsignelser över Profeten Mohammad och hans hushåll och …

– Här fortsätter man genom att be om sina önskemål och säger sedan:

اللّهُمَّ أَنْتَ وَلِيُّ نِعْمَتِي وَالقادِرُ عَلى طَلِبَتِي تَعْلَمُ حاجَتِي فَأَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلامُ لَمّا قَضَيْتَها لِي

O Allah, DU är Skänkaren av alla mina gåvor [som jag välsignats med] och den Mäktige som kan uppfylla min önskan. DU vet om min önskan så jag ber Dig, vid Profeten Mohammad och hans hushåll, Guds välsignelser vare över honom och dem, att DU besvarar och skänker mig min önskan.

– Sedan slutförs bönen enligt vanligt bruk.