Pärlor ur månaden Ramadans dagliga duaa – dag 29

 أللّهُمَّ غَشِّني فيهِ بالرَّحْمَةِ، وَ ارْزُقني فيهِ التَّوفيقَ وَ العِصْمَةَ، وَ طَهِّر قَلبي مِن غياهِبِ التُّهمَةِ، يا رَحيماً بِعبادِهِ المُؤمنينَ

O Allah, skyl mig i den med barmhärtighet, och skänk mig som rizq i den tawfiq (lycka och framgång) och ’isma, och rena mitt hjärta från lorten av anklagelse [shakk (tvivel och tveksamhet)], O DU den Barmhärtige över Sina troende tjänare


”O Allah, skyl mig i den med barmhärtighet…”

Vi ber Gud att skyla och täcka oss in i Sin barmhärtighet. Begreppet ”ghash” betyder dölja och täcka något. Det är därför som om någon döljer en varas fel eller brist har gjort ”ghash” och i själva verket lurat motparten, och vi har i hadith att ”är inte utav oss den som lurar en muslim”.

Och vi ber Gud ”… och skänk mig som rizq i den tawfiq och ’isma…”
Guds välsignelser, även utöver mat som oftast är känd som rizq, är också rizq, vilket refererar till olika välsignelser som Gud bestämmer i viss mått, utav vad som är halal, för Sin tjänare och var och en får sin fastställda rizq (levebröd och leverene) med strävan och lite tålamod. Så vi ber Gud att skänka oss tawfiq som behövs för att lyckas dyrka och göra gott samt ’isma som innebär att värna oss från att begå synd.

Och vi ber Gud ”… och rena mitt hjärta från lorten av anklagelse [shakk (tvivel och tveksamhet)]…”

Vi ber alltså Gud att inte låta oss drabbas av shakk som i sin sjukdomsfrom förstör tillvaron och som låter Shaitan med sin waswasa (viskningar) kunna attackera mer och sprida tvivel i alla möjliga frågor. Vi ber Gud att rädda oss från en sådan fälla och fängelse.

De som är drabbade av waswasa och får mycket shakk i allt möjligt, kan recitera 100 ggr varje dag thikren ” لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم la hawl wa la qowwata ella billah al-Ali al-’Adhim” (det finns ingen kraft och ingen styrka utom med Gud den Högste den Störste) (Kafi volym 2 s 532).

Profeten(S) har även sagt till Salman(RA): ”Utöka av sägandet av لا حول و لا قوة الا بالله… så sannerligen är det en skatt utav paradisets skatter.” (Wasael Shia volym 2 s442)

Recitera denna thikr 7 ggr med bismillah ar-Rahman ar-Rahim för varje, ingår även i mustahab efterföljande dyrkanshandlingar till salat sobh (morgonbönen) och salat maghrib (skymningsbönen).

Och vi ber Dig om allt detta O vår Herre och Gud och allt kheir ”… O DU Barmhärtige med Sina troende tjänare” som älskar Dina tjänare och dränkt oss i välsignelser utan att vi behövt be om, vid Din älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och efterfölje av dem, i uppriktig förberedelse och väntan på vår väntade Imams(AJ) alltmer snara ankomst inshaAllah.