Duaa Makarim al-Akhlaq

Denna duaa är i själva verket en av Imam Sajjads(A) åkallelser som ingår i Sahifa Sajjadiya men som finns återgiven i Mafatih al-Jinan. En anledning till denna duaas vikt och ställning kan härledas ur Profetens(S) hadith då han sade: ”jag har sänts för att fullborda makarim al-akhlaq (de hedersammaste av uppföranden och förfarandena som visar på hög moral och karaktär)” och Guds ord i Koranen som vittnar om detta:

 وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ

”Och sannerligen är du [Profeten Mohammed(S)] av hög moral och karaktär!” [Den Heliga Koranen 68:4]

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ بَلِّغْ بِايمانى اَكْمَلَ الاْيمانِ ، وَ اجْعَلْ يَقينى اَفْضَلَ الْيَقينِ ، وَ انْتَهِ بِنِيَّتى اِلى اَحْسَنِ النِّيّاتِ ، وَ بِعَمَلى اِلى اَحْسَنِ الاْعْمالِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, låt min tro nå den mest perfekta tron, gör min övertygelse den mest utmärkande övertygelsen, och ta min avsikt till den bästa av avsikterna och mitt arbete till den bästa av arbeten.

اَللّهُمَّ وَفِّرْ ، بِلُطْفِكَ نِيَّتى ،  وَصَحِّحْ بِما عِنْدَكَ يَقينى ، وَ اسْتَصْلِحْ بِقُدْرَتِكَ ما فَسَدَ مِنّى

O min Herre och Gud, fullända min avsikt genom din snällhet, rena min övertygelse genom vad som är med Dig, och gör rätt det som är fördärvat i mig genom Din makt!

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ ، وَ اكْفِنى ما يَشْغَلُنِى الاْهْتِمامُ بِهِ ، وَ اسْتَعْمِلْنى بِما تَسْئَلُنى غَداً عَنْهُ ، وَ اسْتَفْرِغْ اَيّامى فيما خَلَقْتَنى لَهُ ، وَ اَغْنِنى وَ اَوْسِعْ عَلَىَّ فى رِزْقِكَ ، وَ لا تَفْتِنّى بِالنَّظَرِ ، وَ اَعِزَّنى ، وَ لا تَبْتَلِيَنّى بِالْكِبْرِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, bespara mig de oroligheter som distraherar mig, nyttja mig i det som du kommer fråga mig imorgon, och tillåt mig att genomgå mina dagar som du har skapar mig för! Befria mig från behov, utöka din försörjning till mig, och locka mig inte med otacksamhet! Höj inte upp mig och bedröva mig inte med stolthet!

وَ عَبِّدْنى لَكَ ، وَ لا تُفْسِدْ عِبادَتى بِالْعُجْبِ ، وَ اَجْرِ لِلنّاسِ عَلى يَدَىَّ الْخَيْرَ ، وَ لا تَمْحَقْهُ بِالْمَنِّ ، وَ هَبْ لى مَعالِىَ الاْخْلاقِ ، وَ اعْصِمْنى مِنَ الْفَخْرِ

Få mig att tillbedja Dig och fördärva inte min tillbedjan med självbeundran! Låt godhet flöda ur mina händer på folket och utplåna det inte genom att få dem känna förpliktiga! Ge mig det högsta moraliska karaktären och bevara mig från skrytsamhet!

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ لا تَرْفَعْنى فِى النّاسِ دَرَجَةً ، اِلاّ حَطَطْتَنى عِنْدَ نَفْسى مِثْلَها وَ لا تُحْدِثْ لى عِزّاً ظاهِراً اِلاّ اَحَدَثْتَ لى ذِلَّةً باطِنَةً عِنْدَ نَفْسى بِقَدَرِها

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, lyft mig inte en enda grad framför folket utan att sänka mig som jag själv, och ge mig ingen yttre upphöjelse utan att ge mig en inre förödmjukelse av samma grad!

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ، َو مَتِّعْنى بِهُدىً صالِحٍ لا اَسْتَبْدِلُ بِهِ ، وَ طَريقَةِ حَقٍّ لا اَزيغُ عَنْها ، وَ نِيَّة رشْدٍ لا اَشُكُّ فيها ، وَ عَمِّرْنى ما كانَ عُمْرى بِذْلَةً فى طاعَتِكَ ، فَاِذا كانَ عُمْرى مَرْتَعاً لِلشَّيْطانِ ، فَاقْبِضْنى اِلَيْكَ قَبْلَ اَنْ يَسْبِقَ مَقْتُكَ اِلَىَّ اَوْ يَسْتَحْكِمَ غَضَبُكَ عَلَىَّ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och Mohammads Hushåll, låt mig njuta av en sund vägledning som jag inte önskar att ersätta, en väg av sannig som jag inte avviker från, och en avsikt om ett rättfärdigt uppförande som jag inte tvekar om! Låt mig leva så länge som mitt liv är en gratis gåva i att följa Dig, men om mitt liv skulle bli ett bete för Satan, uppbringa mig till Dig själv innan Ditt hat tar över mig eller Din vrede mot mig förblir!

اَللّهُمَّ لا تَدَعْ خَصْلَةً تُعابُ مِنّى ، اِلاّ اَصْلَحْتَها وَ لا عآئِبَةً اُؤَنَّبُ بِها ، اِلاّ حَسَّنْتَها ، وَ لا اُكْرُومَةً فِىَّ ناقِصَةً ، اِلاّ اَتْمَمْتَها

O min Herre och Gud, låt inte finnas någon egenskap hos mig för vilken jag kommer fela, annat än DU återgärdar den, inte ser inga fläckar för vilka jag kommer att anklagas för, såvida du gör dessa vackra, inga bristande ståtliga drag, såvida DU kompletterar den,

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ، وَ اَبْدِلْنى مِنْ بِغْضَةِ اَهْلِ الشَّنَانِ الْمَحَبَّةَ وَ مِنْ حَسَدِ اَهْلِ الْبَغْىِ الْمَوَدَّةَ وَ مِنْ ظَنَّةِ اَهْلِ الصَّلاحِ الثِّقَةَ وَ مِنْ عَداوَةِ الاْدْنَيْنَ الْوِلايَةَ وَ مِنْ عُقُوقِ ذَوِى الاْرْحامِ الْمَبَرَّةَ وَ مِنْ خِذْلانِ الاْقْرَبينَ النُّصْرَةَ وَ مِنْ حُبِّ الْمُدارينَ تَصْحيحَ الْمِقَةِ وَ مِنْ رَدِّ الْمُلابِسينَ كَرَمَ الْعِشْرَةِ وَ مِنْ مَرارَةِ خَوْفِ الظّالِمينَ حَلاوَةَ الاْمَنَةِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och Mohammads Hushåll och ersätt det [personliga] hatet av folket med kärlek, folkets avund av oförskämdhet med ömhet, misstänksamheten mot rättfärdigt folk med tillit,

وَ مِنْ عَداوَةِ الاْدْنَيْنَ الْوِلايَةَ وَ مِنْ عُقُوقِ ذَوِى الاْرْحامِ الْمَبَرَّةَ وَ مِنْ خِذْلانِ الاْقْرَبينَ النُّصْرَةَ وَ مِنْ حُبِّ الْمُدارينَ تَصْحيحَ الْمِقَةِ وَ مِنْ رَدِّ الْمُلابِسينَ كَرَمَ الْعِشْرَةِ وَ مِنْ مَرارَةِ خَوْفِ الظّالِمينَ حَلاوَةَ الاْمَنَةِ

fientligheten mot de nära med vänskap, disrespekten av livmoderliga släktingar med tillgivenhet, övergivandet av släktingar med hjälp, tilldragningen av smickrare med rätt kärlek, avvisandet av kamrater med vänskap, och av rädsla av de som gör fel med säkerhetens kärlek

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَاجْعَلْ لى يَداً عَلى مَنْ ظَلَمَنى  وَلِساناً عَلى مَنْ خاصَمَنى وَ ظَفَراً بِمَنْ عانَدَنى وَ هَبْ لى مَكْراً عَلى مَنْ كايَدَنى وَ قُدْرَةً عَلى مَنِ اضْطَهَدَنى وَ تَكْذيباً لِمَنْ قَصَبَنى وَ سَلامَةً مِمَّنْ تَوَعَّدَنى وَ وَفِّقْنى لِطاعَةِ مَنْ سَدَّدَنى وَ مُتابَعَةِ مَنْ اَرْشَدَنى

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, ge mig handen mot de som gör fel mot mig, en tunga mot honom som bestrider mig, och en seger över honom som envist motstår mig! Ge mig falskhet mot honom som planerar mot mig, makt över honom som förtrycker mig, och säkerhet mot honom som hotar mig! Bevilja mig framgång i att lyda han som tillvisar rakt och följa han som vägleder mig rätt!

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآ لِهِ وَ سَدِّدْنى لاِنْ اُعارِضَ مَنْ غَشَّنى بِالنُّصْحِ وَ اَجْزِىَ مَنْ هَجَرَنى بِالْبِرِّوَاُثيبَ مَنْ حَرَمَنى بِالْبَذْلِ وَاُ كافِىَ مَنْ قَطَعَنى بِالصِّلَةِ وَ اُخالِفَ مَن ِاغْتابَنى اِلى حُسْنِ الذِّكْرِ وَ اَنْ اَشْكُرَ الْحَسَنَةَ وَ اُغْضِىَ عَنِ السَّيِّئَةِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll och visa mig den rätta vägen mot honom som är oärlig mot mig med goda råd, återbetala honom som separerar från mig med ljuv tillbedjan, belöna honom som berövar mig med frigivande, rekompensera honom som klipper av mig från att förenas, motsätt honom som förtalar mig med utmärkt nämnande, ge tack för godhet, och stäng mina ögon till ondska.

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَ حَلِّنى بِحِلْيَةِ الصّالِحينَ وَ اَلْبِسْنى زينَةَ الْمُتَّقينَ فى بَسْطِ الْعَدْلِ وَ كَظْمِ الْغَيْظِ وَ اِطْفاَّءِ النّاَّئِرَةِ وَ ضَمِّ اَهْلِ الْفُرْقَةِ وَ اِصْلاحِ ذاتِ الْبَيْنِ وَ اِفْشآءِ الْعارِفَةِ وَ سِتْرِ الْعاَّئِبَةِ وَ لينِ الْعَريكَةِ وَ خَفْضِ الْجَناحِ وَ حُسْنِ السّيرَةِ وَ سُكُونِ الرّيحِ وَ طيبِ الْمُخالَقَةِ وَ السَّبْقِ اِلىَ الْفَضيلَةِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammed och han Hushåll, pryd mig med prydnaden av de rättfärdiga, och klä mig i de smycken av gudsfruktiga, genom att sprida rättvisa, avhålla vrede, släcka flamman av hat, återförena människor som är separerade, tillrätta missämja, sprida om gott uppförande, täcka fel, mildhet av temperamente, sänka vingarna, skönhet av uppförande, tyngd i uppträdande, behaglighet i beteende, företräde i att nå förträfflighet,

وَ ايثارِ التَّفَضُّلِ وَ تَرْكِ التَّعْييرِ وَ الاْفْضالِ عَلى غَيْرِ الْمُسْتَحِقِّ وَ الْقَوْلِ بِالْحَقِّ وَ اِنْ عَزَّ وَ اسْتِقْلالِ الْخَيْرِ وَ اِنْ كَثُرَ مِنْ قَوْلى وَ فِعْلى”وَ اسْتِكْثارِ الشَّرِّ وَ اِنْ قَلَّ مِنْ قَوْلى وَفِعْلى” وَ اَكْمِلْ ذلِكَ لى بِدَوامِ الطّاعَةِ وَ لُزُومِ الْجَماعَةِ وَ رَفْضِ اَهْلِ الْبِدَعِ وَ مُسْتَعْمِلِى الرَّاْىِ الْمُخْتَرَعِ

föredra givmildhet, avstå från utdömning, skänka välgörenhet till de som är ovärdiga, tala sanningen, trots att det kan vara smärtsamt, göra lite av det goda i mina ord och handlingar, även om det är lite! Fullända detta för mig genom varande lydnad, hålla fast vid samhället, och förkasta folket av förnyelse och de som agerar i överensstämmelse med de ursprungliga åsikterna!

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاجْعَلْ اَوْسَعَ رِزْقِكَ عَلَىَّ اِذا كَبِرْتُ وَ اَقْوى قُوَّتِكَ فِىَّ اِذا نَصِبْتُ وَ لا تَبْتَلِيَنّى بِالْكَسَلِ عَنْ عِبادَتِكَ وَ لاَ الْعَمى عَنْ سَبيلِكَ وَ لا بِالتَّعَرُّضِ لِخِلافِ مَحَبَّتِكَ وَ لا مُجامَعَةِ مَنْ تَفَرَّقَ عَنْكَ وَ لا مُفارَقَةِ مَنِ اجْتَمَعَ اِلَيْكَ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, tillsätt för mig Din vidomfattande försörjning i min gamla ålder och Din starkaste styrka när jag är utmattad, testa mig inte med lathet i tillbedjan av Dig, blindhet mot Din väg, åtagande som motsäger kärlek för Dig, förenandet med honom som har separerat sig själv från Dig, och separera från honom som har återförenat sig själv med Dig!

اَللّهُمَّ اجْعَلْنى اَصُولُ بِكَ عِنْدَ الْضَّرُورَةِ وَ اَسْئَلُكَ عِنْدَ الْحاجَةِ وَ اَتَضَرَّعُ اِلَيْكَ عِنْدَ الْمَسْكَنَةِ وَ لا تَفْتِنّى بِالاْسْتِعانَةِ بِغَيْرِكَ اِذَا اضْطُرِرْتُ وَ لا بِالْخُضُوعِ لِسُؤ الِ غَيْرِكَ اِذَا افْتَقَرْتُ وَ لا بِالتَّضَرُّعِ اِلى مَنْ دُونَكَ اِذارَهِبْتُ فَاَسْتَحِقَّ بِذلِكَ خِذْلانَكَ وَ مَنْعَكَ وَ اِعْراضَكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ

O min Herre och Gud, låt mig hoppa till Dig I tider av nödställdhet, fråga från Dig i nödenhet, och vädja till Dig i elände! Fresta mig att inte söka hjälp från andra än Dig när jag är nödställd, att göra mig ödmjuk när jag frågar någon annan när jag är fattig, eller att vädja med någon mindre än Dig när jag är rädd, för då skulle jag förtjäna din övergivelse, Ditt underhållande, och att Du vänder dig ifrån[mig], O Mest Barmhärtiga av barmhärtighet!

اَللّهُمَّ اجْعَلْ ما يُلْقِى الشَّيْطانُ فى رُوْعى مِنَ الَّتمَنّى وَا لتَّظَنّى وَ الْحَسَدِ ذِكْراً لِعَظَمَتِكَ وَ تَفَكُّراً فى قُدْرَتِكَ وَ تَدْبيراً عَلى عَدُوِّكَ وَ ما اَجْرى عَلى لِسانى مِنْ لَفْظَةِ فُحْشٍ اَوْ هَجْرٍ

O min Herre och Gud, få önskandet, tvekandet, och avund som Satar kastar in i mitt hjärta ett ihågkommande av Din storhet, en reflektion av din på din makt, och en plan Din fiende! Gör allt som han orsakar som passerar över till min tunga, – de opassande eller fula orden,

اَوْشَتْمِ عِرْضٍ اَوْ شَهادَةِ باطِلٍ اَوِ اغْتِيابِ مُؤْمِنٍ غآئِبٍ اَوْ سَبِّ حاضِرٍ وَ ما اَشْبَهَ ذلِكَ نُطْقاً بِالْحَمْدِ لَكَ  وَاِغْراقاً فِى الثَّناَّءِ عَلَيْكَ وَ ذَهاباً فى تَمْجيدِكَ وَ شُكْراً لِنِعْمَتِكَ وَاِ عْتِرافاً بِإِحْسانِكَ وَاِحْصاَّءً لِمِنَنِكَ

skadandet av gott ryckte, falska vittnet, tala illa om en troende man i hans frånvaro eller avslöja en som är närvarande, och alla liknande saker – ett anförande att berömma Dig, ett försök av att lovprisa Dig, en utflykt att förstora Dig, en tacksägelse för dina tjänster, ett tillkännagivelse av Ditt nåd, och en upprökning av Din snällhet!

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَ لا اُظْلَمَنَّ وَ اَنْت مُطيقٌ لِلدَّفْعِ عَنّى وَ لا اَظْلِمَنَّ وَ اَنْتَ الْقادِرُ عَلَى الْقَبْضِ مِنّى وَ لا اَضِلَّنَّ وَ قَدْ اَمْكَنَتْكَ هِدايَتى وَ لا اَفْتَقِرَنَّ  وَمِنْ عِنْدِكَ وُ سْعى وَ لا اَطْغَيَنَّ وَ مِنْ عِنْدِكَ وُ جْدى

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och han Hushåll, låt mig inte vara orättfärdig medan Du kan ta avstånd från mig, låt mig inte göra fel medan Din är mäktig över att hålla mig tillbaka, låt mig inte vara missledd medan Du är kunnig att vägleda mig, låt mig inte vara fattig medan med Dig så har jag mycket, låt mig inte bli oförskämd medan från Dig kommer all min förmögenhet!

اَللّهُمَّ اِلى مَغْفِرَتِكَ وَ فَدْتُ وَ اِلى عَفْوِكَ قَصَدْتُ وَ اِلى تَجاوُزِكَ اِشْتَقْتُ وَبِ فَضْلِكَ وَ ثِقْتُ وَ لَيْسَ عِنْدى ما يُوجِبُ لى مَغْفِرَتَكَ وَ لا فى عَمَلى ما اَسْتَحِقُّ بِهِ عَفْوَكَ وَ مالى بَعْدَ اَنْ حَكَمْتُ عَلى نَفْسى اِلاّ فَضْلُكَ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ تَفَضَّلْ عَلَىَّ

O min Herre och Gud, jag kommer till Din förlåtenhet, jag går direkt till Din benådning, Jag trånar efter Ditt tålamod, och jag förlitar mig på Din välgörenhet, men det finns inget i mig att göra mig befogad Din förlåtelse, inget i mitt arbete som förtjänar din benådning, och inget i min fördel efter jag dömer min själ, förutom din frikostlighet, så välsignelser över Mohammad och hans Hushåll och skänk din välgörenhet över mig!

اَللّهُمَّ وَ اَنْطِقْنِي بِالْهُدَي وَ اَلْهِمْني التَّقوَي وَ وَفِّقْنِي لِلَّتِي هِيَ اَزْكَي وَ اسْتَعْمِلْنِي بِمَا هُو اَرضَي ، اَللَّهُمَّ اسْلُكْ بِي الطَّرِيقَةَ المُثْلَي و اجْعَلْنِي عَلي مِلَّتِكَ اَمُوتُ وَ اَحْيَا

O min Herre och Gud, gör mina ord till vägledning, inspirera mig med vördnadsfull rädsla, ge mig framgång i det som är mest rent, och engagera mig i det som är mest angenämt till Dig! O min Herre och Gud, låt mig träda den mest exemplariska vägen och låt mig leva och dör i Din trosbekännelse!

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحمّدٍ وَ آله وَ مَتِّعْنِي بِالإقتِصَادِ وَاجْعَلْنِي مِن اَهلِ السَّدادِ وَ مِن اَدِلَّةِ الرَّشَادِ و مِن صَالِحِي الْعِبَادِ و ارْزُقْنِي فَوزَ الْمَعَادِ و سَلامَةَ الْمِرصَادِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, låt mig njuta med måtta, gör mig till en av de människorna med rätt uppförande, vittne av rätt uppträdande, och betjänten av rättfärdighet, och ge mig seger på den platsen av återvändandet, och säkerhet mot bakhållet!

اّللَّهُمَّ خُذْ لِنَفْسِكَ مِن نَفْسِي مَا يَخَلِّصُهَا وَ اَبْقِ لِنَفْسِي مِن نَفْسِي مَا يُصْلِحُهَا فَاِنَّ نَفْسِي هَالِكَةٌ اَوْ تَعْصِمُهَا

O min Herre och Gud, ta till Dig själv från min själ det som kommer rena den och lämna till min själ den delen av min själ som kommer rätta den, för min själ kommer gå förlorad om inte Du bevarar den!

اَللَّهُمَّ اَنتَ عُدَّتِي اِن حَزِنْتُ وَ اَنتَ مُنْتَجَعِي اِن حُرِمْتُ وَ بِكَ اِسْتِغَاثَتِي اِن كَرَثْتُ و عِندَكَ مِمَّا فَاتَ خَلَفٌ وَ لَمَّا فَسَدَ صَلاَحٌ وَ فِيمَا اَنْكَرتَ تَغْييرٌ

O min Herre och Gud, Du är den som håller min sorg, Du är den som räddar mig när jag är behövande, från Dig söker jag hjälp när jag är bekymrad, och med Dig är en ersättare för allt som har passerat, en rättelse till allt som är korrupt, och en ändring från allting Du har ogillat.

فَامْنُنْ عَلَيَّ قَبْلَ الْبَلَاءِ بِالْعَافِيَةِ و قَبلَ الطَّلَبِ بِالجِدَّةِ وَ قَبلَ الضَّلَالِ بِالرَّشَادِ وَ اكْفِنِي مَؤُنَةَ مَعَرَّةِ الْعِبَادِ وَ هَبْ لِي اَمْنَ يَومِ المَعَادِ و اَمْنِحْنِي حُسْنَ الإِرْشَادِ

Så visa snällhet till mig med välmående innan bedrövelse, rikedom innan jag frågar, rätt uppförande innan missledd, förslå mig mot bördan av skam mot betjänterna, ge mig säker het på Domedagen, och ge mig utmärkande rätt vägledning!

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَلِهِ وَ ادْرَأْ عَنِّي بِلُطْفِكَ وَ اَغْذِنِي بِنِعْمَتِكَ و اَصْلِحْنِي بِكَرَمِكَ وَ دَاوِنِي بِصُنْعِكَ وَ اَظِلَّنِي فِي ذَرَاكَ وَ جَلِّلْنِي رِضَاكَ وَ وَفِّقْنِي اِذَا اشْتَكَلَتْ عَلَيَّ الْأُمُورِ لِأَهْدَاهَا وَ اِذَا تَشَابَهَتِ الْأَعْمَالُ لِأَزْكَاهَا وَ اِذَا َتنَاقَضَتِ الْمِلَلُ لِأَرْضَاهَا

O min Herre och Gud, välsigna Profeten Mohammad(S) och hans hushåll Ahl al-Bait(A), och bevattna mig med Din vänlighet och mata mig med Dina gåvor, och gör mig god genom Din givmildhet och bota med Ditt bot, och ge mig ära i Din välbehag och led mig till den bästa vägen ifall jag överrumplas av flera, och till den frommaste av handlingar ifall de verkar lika för mig, och till den gudfruktigaste av folk ifall de hamnar i motsägelse,

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمّدٍ وَ اَلِهِ وَ تَوِّجْنِي بِالْكِفَايَةِ وَ سُمْنِي حُسْنَ الْوِلَايَةِ وَ هَبْ لِي صِدقَ الْهِدَايَةِ وَ لا تَفْتِنِّي بِالسِّعَةِ وَ اَمْنِحْنِي حُسنَ الدَّعَةِ وَ لا تَجْعَل عَيْشِي كَدّاً كَدّاً وَ لا تَرُدَّ دُعَائِي عَلَيَّ رَدًّا فَاِنِّي لا اَجْعَلُ لَكَ ضِدّاً وَ لا اَدْعُو مَعَكَ نِدّاً

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad(S) och hans hushåll Ahl al-Bait(A), krona mig med tillräcklighet, placera in i mig utmärkt förmyndarskap, ge mig vägledning korrekt, fresta mig inte med mycket, ge mig utmärk ro, gör inte mitt liv hårt och med bekymmer, och vägra inte min åkallan i förkastelse, för jag gör mig inte rival till Dig och jag åkallar ingen som din likställig!

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمّدٍ وَ اَلِهِ وَ امْنَعْنِي مِنَ السَّرَفِ وَ حَصِّنْ رِزْقِي مِنَ التَّلَفِ وَ وَفِّرْ مَلَكَتِي بِالْبَرَكَةِ فِيهِ وَ اَصِبَ بِي سَبِيلَ الْهِدَايَةِ لِلْبِرِّ فِيمَا اُنْفِقُ مِنْهَ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, håll mig tillbaka från slöseri, stärk min försörjning att den inte förstörs, föröka mitt innehav genom att välsigna dem, och led mig på vägen av vägledning genom fromhet i det som jag ägnar mig åt!

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اكْفِنِي مَؤُنَةَ الْإِكْتِسَابِ وَ ارْزُقْنِي مِنْ غَيرِ احْتِسَابٍ فَلا اَشْتَغِلُ عَن عِبَادَتِكَ بِالطَّلَبِ وَ لا اَحْتَمِلَ اِصْرَ تَبَعَاتِ الْمَكْسَبِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och han Hushåll, skona mig från bördan att tjäna, och tillhandahåll mig utan räkenskap, så att jag inte blir distraherad från Din tillbedjan genom att söka, och inte behöver tåla svårigheterna av att tjäna svåråtkomligt levebröd,

اَللَّهُمَّ فَاطْلُبْنِي بِقُدْرَتِكَ مَا اَطْلُبُ وَ اَجِرْنِي بِعِزَّتِكَ مِمَّا اَرْهَبُ

O Allah, skänk mig det jag söker genom din makt och bevilja mig en helig plats från det som jag fruktar genom din makt!

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَلِهِ وَ صُنْ وَجْهِيَ بِالْيَسَارِ وَ لا تَبْتَذِلْ جَاهِي بِالأِقْتَارِ فَاَسْتَرْزِقُ اَهْلَ رِزْقِكَ وَ اَسْتَعْطِي شِرَارِ خَلْقِكَ فَاَفْتَتِنَ بِحَمْدِ مَن اَعْطَانِي وَ اَبْتَلِي بِذَمِّ مَن مَنَعَنِي وَ اَنْتَ مِن دُونِهِم وَلِيُّ الْإِعْطَاءِ وَ الْمَنْعِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, bespara mitt ansikte genom ro, och sänk inte min värdighet genom nöd, för att inte söka försörjning från dem som Du har försett med och frågar om tilldelandet från den värsta av Dina skapelser! Då skulle jag testa med att prisa honom som gav till mig och bedrövade med att anklaga honom som inte berättade till mig, medan du – inte dem – är den som skänker eller håller tillbaka,

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَلِهِ وَ ارْزُقْنِي صِحَّةً فِي عِبَادَةٍ وَ فَرَاغاً فِي زَهَادَةٍ وَ عِلْماً فِي اسْتِعْمَالٍ وَ وَرَعاً فِي اِجْمَالٍ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll och bistå mig med sundheten i tillbedjan, lösgörandet i av sanningen, kunskap som kommer till handling, och avhållsamhet i åtgärder!

اَللَّهُمَّ اخْتِمْ بِعَفْوِكَ اَجَلِي وَ حَقِّقْ فِي رَجَاءِ رَحْمَتِكَ اَمَلِي وَ سَهِّلْ اِلَي بُلُوغِ رِضَاكَ سُبُلِي وَ حَسِّنْ فِي جَمِيعِ اَحْوَالِي عَمَلِي

O min Herre och Gud, försegla mina termer med Din benådning, bekräfta mina förväntelser att hoppas för din Barmhärtighet, mjukna min väg till att nå Ditt goda nöje, och gör mitt arbete bra i alla mina tillstånd!

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَلِهِ وَ نَبِّهْنِي لِذِكْرِكَ فِي اَوْقَاتِ الْغَفْلَةِ وَ اسْتَعْمِلْنِي بِطَاعَتِكَ فِي اَيَّامِ الْمُهْلَةِ وَ انْهَجْ لي اِلَي مَحَبَّتِكَ سَبِيلاً سَهْلَةً اَكْمِلْ لِي بِهَا خَيْرَ الدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ

O min Herre och Gud, välsigna Mohammad och hans Hushåll, väck mig att komma ihåg Dig i tider i bekymmerlöshet, sysselsätt mig i Din lydnad i dagar av nonchalerande, öppna en slät väg för mig till Din kärlek, och komplettera mig därefter det goda av denna och nästa värld.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَلِهِ كَاَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ عَلَي اَحَدٍ مِن خَلْقِكَ قَبْلَهُ وَ اَنتَ مُصَلٍّ عَلَي اَحَدٍ بَعْدَهُ وَ اَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَ فِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنَي بِرَحْمَتِكَ عَذَابَ النَّارِ

O min Herre och Gud, och välsigna Mohammad och hans Hushåll det bästa som du har välsignat någon av dina skapelser innan honom och välsigna någon av de efter honom, och ge oss i denna värld det goda, och i nästa värld det goda, och skydda mig genom Din barmhärtighet från straffet av elden.