Duaa Makarim al-Akhlaq

Denna duaa (åkallelse) är i själva verket en av Imam Sajjads(A) åkallelser som ingår i Sahifa Sajjadiya, men som finns återgiven i Mafatih al-Jinan. En anledning till denna åkallelses vikt och ställning kan härledas ur Profetens(S) hadith (återberättelse) då han sade: ”Jag har sänts för att fullborda Makarim al-Akhlaq (det goda av moral och beteende)” (Bihar al-Anwar, volym 68, sida 382). Guds ord i Koranen vittnar även om detta:

 وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ

Och sannerligen är du [Profeten Mohammad(S)] av hög moral” (den heliga Koranen 68:4)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ، وَ بَلِّغْ بِايمانى اَكْمَلَ الاْيمانِ، وَ اجْعَلْ يَقينى اَفْضَلَ الْيَقينِ، وَ انْتَهِ بِنِيَّتى اِلى اَحْسَنِ النِّيّاتِ، وَ بِعَمَلى اِلى اَحْسَنِ الاْعْمالِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), låt min tro nå den mest fulländade tron, gör min övertygelse den mest utmärkande övertygelsen, och fullborda min avsikt till [att vara] de bästa av avsikter och mitt arbete till den bästa av arbeten

اَللّهُمَّ وَفِّرْ بِلُطْفِكَ نِيَّتى،  وَصَحِّحْ بِما عِنْدَكَ يَقينى، وَ اسْتَصْلِحْ بِقُدْرَتِكَ ما فَسَدَ مِنّى

O Allah, fullända min avsikt genom Din Mildhet, rena min övertygelse genom det som är med Dig, och gör rätt det som är fördärvat i mig genom Din makt

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ، وَ اكْفِنى ما يَشْغَلُنِى الاْهْتِمامُ بِهِ، وَ اسْتَعْمِلْنى بِما تَسْئَلُنى غَداً عَنْهُ، وَ اسْتَفْرِغْ اَيّامى فيما خَلَقْتَنى لَهُ، وَ اَغْنِنى وَ اَوْسِعْ عَلَىَّ فى رِزْقِكَ، وَ لا تَفْتِنّى بِالنَّظَرِ، وَ اَعِزَّنى، وَ لا تَبْتَلِيَنّى بِالْكِبْرِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och förskona mig från de oroligheter som distraherar mig, använd mig i det som DU skall fråga mig om imorgon [efter döden], och frigör mina dagar för det som DU har skapat mig för, och berika mig och utöka Din försörjning till mig, och locka mig inte med otacksamhet, och gör mig ärorik och drabba inte mig inte med stolthet

وَ عَبِّدْنى لَكَ، وَ لا تُفْسِدْ عِبادَتى بِالْعُجْبِ، وَ اَجْرِ لِلنّاسِ عَلى يَدَىَّ الْخَيْرَ، وَ لا تَمْحَقْهُ بِالْمَنِّ، وَ هَبْ لى مَعالِىَ الاْخْلاقِ، وَ اعْصِمْنى مِنَ الْفَخْرِ

Få mig att tillbedja Dig och fördärva inte min tillbedjan med självbeundran, och låt godhet flöda ur mina händer över folket och utplåna det inte genom att få dem att känna sig förpliktiga, och förunna mig den högsta moraliska karaktären och bevara mig från skrytsamhet

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ، وَ لا تَرْفَعْنى فِى النّاسِ دَرَجَةً، اِلاّ حَطَطْتَنى عِنْدَ نَفْسى مِثْلَها، وَ لا تُحْدِثْ لى عِزّاً ظاهِراً اِلاّ اَحَدَثْتَ لى ذِلَّةً باطِنَةً عِنْدَ نَفْسى بِقَدَرِها

O Allah, sänd Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), upphöj mig inte en enda grad inför folket utan att sänka samma grad inom mig själv, och låt inte uppstå för mig en yttre ära utan att DU upprättar för mig en inre ödmjukhet i lika grad

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ، َو مَتِّعْنى بِهُدىً صالِحٍ لا اَسْتَبْدِلُ بِهِ، وَ طَريقَةِ حَقٍّ لا اَزيغُ عَنْها، وَ نِيَّة رشْدٍ لا اَشُكُّ فيها، وَ عَمِّرْنى ما كانَ عُمْرى بِذْلَةً فى طاعَتِكَ، فَاِذا كانَ عُمْرى مَرْتَعاً لِلشَّيْطانِ، فَاقْبِضْنى اِلَيْكَ قَبْلَ اَنْ يَسْبِقَ مَقْتُكَ اِلَىَّ اَوْ يَسْتَحْكِمَ غَضَبُكَ عَلَىَّ

O Allah, sänd Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), låt mig njuta av en sund vägledning som jag inte önskar att ersätta, en väg av sanning som jag inte avviker från, och en avsikt om ett rättfärdigt uppförande som jag inte tvekar om, och låt mig leva så länge som mitt liv följer Din lydnad, och om mitt liv skulle bli en grogrund för Shaitan (djävulen), uppbringa mig till Dig själv innan Ditt hat tar över mig eller Din vrede mot mig förblir

اَللّهُمَّ لا تَدَعْ خَصْلَةً تُعابُ مِنّى، اِلاّ اَصْلَحْتَها وَ لا عآئِبَةً اُؤَنَّبُ بِها، اِلاّ حَسَّنْتَها، وَ لا اُكْرُومَةً فِىَّ ناقِصَةً، اِلاّ اَتْمَمْتَها

O Allah, låt det inte finnas någon egenskap hos mig för vilken jag kommer fela, såvida DU rättar till den, och inga brister för vilka jag kommer att anklagas för, såvida DU förbättrar dessa vackra, och inga bristande ädla drag, såvida DU fullbordar dem

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ، وَ اَبْدِلْنى مِنْ بِغْضَةِ اَهْلِ الشَّنَانِ الْمَحَبَّةَ وَ مِنْ حَسَدِ اَهْلِ الْبَغْىِ الْمَوَدَّةَ وَ مِنْ ظَنَّةِ اَهْلِ الصَّلاحِ الثِّقَةَ 

O Allah, skicka Dina välsignelser över Mohammad och hans hushåll, och ersätt för mig det fientliga folkets hat med kärlek, det förtryckande folkets avund med ömhet, det rättfärdiga folkets misstro med tillit

وَ مِنْ عَداوَةِ الاْدْنَيْنَ الْوِلايَةَ وَ مِنْ عُقُوقِ ذَوِى الاْرْحامِ الْمَبَرَّةَ وَ مِنْ خِذْلانِ الاْقْرَبينَ النُّصْرَةَ وَ مِنْ حُبِّ الْمُدارينَ تَصْحيحَ الْمِقَةِ وَ مِنْ رَدِّ الْمُلابِسينَ كَرَمَ الْعِشْرَةِ وَ مِنْ مَرارَةِ خَوْفِ الظّالِمينَ حَلاوَةَ الاْمَنَةِ 

de näras fientlighet med vänskap, de blodsbandens respektlöshet med tillgivenhet, släktingars övergivande med hjälp, smickrarnas tillgivenhet med rätt [sorts] kärlek, kamraters avvisande med vänskap, och rädslan för missdådarnas misstag med trygghetens kärlek

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَاجْعَلْ لى يَداً عَلى مَنْ ظَلَمَنى  وَلِساناً عَلى مَنْ خاصَمَنى وَ ظَفَراً بِمَنْ عانَدَنى وَ هَبْ لى مَكْراً عَلى مَنْ كايَدَنى وَ قُدْرَةً عَلى مَنِ اضْطَهَدَنى وَ تَكْذيباً لِمَنْ قَصَبَنى وَ سَلامَةً مِمَّنْ تَوَعَّدَنى وَ وَفِّقْنى لِطاعَةِ مَنْ سَدَّدَنى وَ مُتابَعَةِ مَنْ اَرْشَدَنى

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), giv mig hand mot den som förtrycker mig, och en tunga mot den som bestrider mig, och en seger över den som [envist] motsätter mig – ge mig list mot den som planerar mot mig, makt över den som förtrycker mig, och trygghet mot den som hotar mig – bevilja mig framgång att lyda den som avhjälper mig [mot den raka vägen] och följa den som vägleder mig rätt

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآ لِهِ وَ سَدِّدْنى لاِنْ اُعارِضَ مَنْ غَشَّنى بِالنُّصْحِ وَ اَجْزِىَ مَنْ هَجَرَنى بِالْبِرِّوَاُثيبَ مَنْ حَرَمَنى بِالْبَذْلِ وَاُ كافِىَ مَنْ قَطَعَنى بِالصِّلَةِ وَ اُخالِفَ مَن ِاغْتابَنى اِلى حُسْنِ الذِّكْرِ وَ اَنْ اَشْكُرَ الْحَسَنَةَ وَ اُغْضِىَ عَنِ السَّيِّئَةِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och visa mig den rätta vägen för att motstå den som är oärlig mot mig med goda råd, gälda den som överger mig med ljuv tillbedjan, belöna den som berövar mig med frigivande, gottgör den som avfärdar mig med återförening, bekämpa den som förtalar mig med det bästa anseendet, och att jag tackar för det goda, och att jag stänger mina ögon för det onda

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَ حَلِّنى بِحِلْيَةِ الصّالِحينَ وَ اَلْبِسْنى زينَةَ الْمُتَّقينَ فى بَسْطِ الْعَدْلِ وَ كَظْمِ الْغَيْظِ وَ اِطْفاَّءِ النّاَّئِرَةِ وَ ضَمِّ اَهْلِ الْفُرْقَةِ وَ اِصْلاحِ ذاتِ الْبَيْنِ وَ اِفْشآءِ الْعارِفَةِ وَ سِتْرِ الْعاَّئِبَةِ وَ لينِ الْعَريكَةِ وَ خَفْضِ الْجَناحِ وَ حُسْنِ السّيرَةِ وَ سُكُونِ الرّيحِ وَ طيبِ الْمُخالَقَةِ وَ السَّبْقِ اِلىَ الْفَضيلَةِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), pryd mig med de rättfärdigas prydnad, och klä mig i de gudfruktigas smycken genom att sprida rättvisa, avhålla vrede, släcka flamman av hat, återförena människor som är separerade, tillrätta missämja, sprida gott uppförande, täcka fel, mildra sinnelag, sänka vingarna, vackert uppförande, lugnt uppförande, behaglighet beteende, föregå i att nå förträfflighet 

وَ ايثارِ التَّفَضُّلِ وَ تَرْكِ التَّعْييرِ وَ الاْفْضالِ عَلى غَيْرِ الْمُسْتَحِقِّ وَ الْقَوْلِ بِالْحَقِّ وَ اِنْ عَزَّ وَ اسْتِقْلالِ الْخَيْرِ وَ اِنْ كَثُرَ مِنْ قَوْلى وَ فِعْلى”وَ اسْتِكْثارِ الشَّرِّ وَ اِنْ قَلَّ مِنْ قَوْلى وَفِعْلى” وَ اَكْمِلْ ذلِكَ لى بِدَوامِ الطّاعَةِ وَ لُزُومِ الْجَماعَةِ وَ رَفْضِ اَهْلِ الْبِدَعِ وَ مُسْتَعْمِلِى الرَّاْىِ الْمُخْتَرَعِ

Och att föredra givmildhet, avstå från fördömelse, skänka välgörenhet till de som inte är värdiga, tala sanningen trots dess smärta, räkna med att det goda som kommer från mina ord och handlingar är lite även om det är mycket, och att räkna med att ondskan som kommer från mina ord och handlingar är mycket även om det är lite – fullända detta för mig genom bestående lydnad, hålla fast vid samhället, och förkasta folket av nyskapande [i religiösa termer] och de som agerar i enlighet med dem nyskapade åsikterna  

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاجْعَلْ اَوْسَعَ رِزْقِكَ عَلَىَّ اِذا كَبِرْتُ وَ اَقْوى قُوَّتِكَ فِىَّ اِذا نَصِبْتُ وَ لا تَبْتَلِيَنّى بِالْكَسَلِ عَنْ عِبادَتِكَ وَ لاَ الْعَمى عَنْ سَبيلِكَ وَ لا بِالتَّعَرُّضِ لِخِلافِ مَحَبَّتِكَ وَ لا مُجامَعَةِ مَنْ تَفَرَّقَ عَنْكَ وَ لا مُفارَقَةِ مَنِ اجْتَمَعَ اِلَيْكَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och tilldela för mig Din vidomfattande försörjning i min gamla ålder och Din starkaste styrka när jag är utmattad, och pröva mig inte med lättja i tillbedjan av Dig, eller blindhet mot Din väg, eller åtaganden som motsäger Din kärlek, eller förenandet med honom som har separerat sig själv från Dig, eller separation från honom som har återförenat sig själv med Dig

اَللّهُمَّ اجْعَلْنى اَصُولُ بِكَ عِنْدَ الْضَّرُورَةِ وَ اَسْئَلُكَ عِنْدَ الْحاجَةِ وَ اَتَضَرَّعُ اِلَيْكَ عِنْدَ الْمَسْكَنَةِ وَ لا تَفْتِنّى بِالاْسْتِعانَةِ بِغَيْرِكَ اِذَا اضْطُرِرْتُ وَ لا بِالْخُضُوعِ لِسُؤ الِ غَيْرِكَ اِذَا افْتَقَرْتُ وَ لا بِالتَّضَرُّعِ اِلى مَنْ دُونَكَ اِذارَهِبْتُ فَاَسْتَحِقَّ بِذلِكَ خِذْلانَكَ وَ مَنْعَكَ وَ اِعْراضَكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ

O Allah, låt mig få nå Dig i tider av nöd, och be Dig vid behov, och vädja till Dig i elände, och fresta mig inte att söka hjälp från andra än Dig när jag är nödställd, och inte heller göra mig underdånig när jag frågar någon annan när jag är fattig, eller att vädja till någon mindre än Dig när jag är rädd, för då skulle jag förtjäna Ditt övergivande, Ditt Försörjande, och att Din vändning ifrån [mig], O Den mest Barmhärtige av barmhärtiga

اَللّهُمَّ اجْعَلْ ما يُلْقِى الشَّيْطانُ فى رُوْعى مِنَ الَّتمَنّى وَا لتَّظَنّى وَ الْحَسَدِ ذِكْراً لِعَظَمَتِكَ وَ تَفَكُّراً فى قُدْرَتِكَ  وَ تَدْبيراً عَلى عَدُوِّكَ 

O Allah, låt den önskan, tvekan, och avund som Shaitan (djävulen) kastar in i mitt hjärta bli ett ihågkommande av Din storhet, en reflektion över Din Makt, och en plan mot Din fiende

وَ ما اَجْرى عَلى لِسانى مِنْ لَفْظَةِ فُحْشٍ اَوْ هَجْرٍ اَوْشَتْمِ عِرْضٍ اَوْ شَهادَةِ باطِلٍ اَوِ اغْتِيابِ مُؤْمِنٍ غآئِبٍ اَوْ سَبِّ حاضِرٍ وَ ما اَشْبَهَ ذلِكَ نُطْقاً بِالْحَمْدِ لَكَ وَاِغْراقاً فِى الثَّناَّءِ عَلَيْكَ وَ ذَهاباً فى تَمْجيدِكَ وَ شُكْراً لِنِعْمَتِكَ وَاِ عْتِرافاً بِإِحْسانِكَ وَاِحْصاَّءً لِمِنَنِكَ

Och gör allt som [Shaitan (djävulen)] orsakar och som passerar över till min tunga – de opassande eller fula orden, eller skadandet av goda anseenden, det falska vittnet, baktalande av en troende i dennes frånvaro eller avslöjande av en närvarande, och alla liknande saker – [bli] ett anförande att berömma Dig, ett försök att Lovprisa Dig, en tur i att Lovsjunga Dig, en tacksägelse för Dina tjänster, ett erkännande av Din nåd, och en uppräkning av Din godhet

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَ لا اُظْلَمَنَّ وَ اَنْت مُطيقٌ لِلدَّفْعِ عَنّى وَ لا اَظْلِمَنَّ وَ اَنْتَ الْقادِرُ عَلَى الْقَبْضِ مِنّى وَ لا اَضِلَّنَّ وَ قَدْ اَمْكَنَتْكَ هِدايَتى وَ لا اَفْتَقِرَنَّ وَمِنْ عِنْدِكَ وُ سْعى وَ لا اَطْغَيَنَّ وَ مِنْ عِنْدِكَ وُ جْدى

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), låt mig inte vara förtryckt medan DU kan skydda mig, låt mig inte förtrycka medan DU är Mäktig i att hålla mig tillbaka, låt mig inte vara missledd medan DU kan vägleda mig, låt mig inte vara fattig medan hos Dig har jag mycket och låt mig inte bli förmäten när från Dig all min förmögenhet kommer från

اَللّهُمَّ اِلى مَغْفِرَتِكَ وَ فَدْتُ وَ اِلى عَفْوِكَ قَصَدْتُ وَ اِلى تَجاوُزِكَ اِشْتَقْتُ وَبِ فَضْلِكَ وَ ثِقْتُ وَ لَيْسَ عِنْدى ما يُوجِبُ لى مَغْفِرَتَكَ وَ لا فى عَمَلى ما اَسْتَحِقُّ بِهِ عَفْوَكَ وَ مالى بَعْدَ اَنْ حَكَمْتُ عَلى نَفْسى اِلاّ فَضْلُكَ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ تَفَضَّلْ عَلَىَّ

O Allah, till Din Förlåtelse kommer jag, till Din Nåd ämnar jag för, efter Ditt Tålamod längtar jag, på Din Välgörenhet förlitar jag mig, men det finns inget i mig som befogar Din Förlåtelse, inget i mitt arbete finns som förtjänar Din Nåd, och inget i min fördel efter att jag dömer min själ förutom din Frikostighet, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A) och skänk Din Frikostighet över mig

اَللّهُمَّ وَ اَنْطِقْنِي بِالْهُدَي وَ اَلْهِمْني التَّقوَي وَ وَفِّقْنِي لِلَّتِي هِيَ اَزْكَي وَ اسْتَعْمِلْنِي بِمَا هُو اَرضَي، اَللَّهُمَّ اسْلُكْ بِي الطَّرِيقَةَ المُثْلَي و اجْعَلْنِي عَلي مِلَّتِكَ اَمُوتُ وَ اَحْيَا

O Allah, gör mina ord till vägledning, inspirera mig med vördnadsfull rädsla, ge mig framgång i det som är mest rent, och uppta mig i det som är mest angenämt till Dig! O min Herre och Gud, låt mig träda på den mest exemplariska vägen och låt mig leva och dö i Din trosbekännelse

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحمّدٍ وآله وَ مَتِّعْنِي بِالإقتِصَادِ وَاجْعَلْنِي مِن اَهلِ السَّدادِ وَ مِن اَدِلَّةِ الرَّشَادِ و مِن صَالِحِي الْعِبَادِ و ارْزُقْنِي فَوزَ الْمَعَادِ و سَلامَةَ الْمِرصَادِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), låt mig njuta med måtta, gör mig till en av dem människor med rätt uppförande, måttstock för rätt uppträdande, och rättfärdiga tjänare och skänk mig seger vid Återuppståndelsen och Räkenskapens dag och säkerhet mot det som [ligger] i bakhåll 

اّللَّهُمَّ خُذْ لِنَفْسِكَ مِن نَفْسِي مَا يَخَلِّصُهَا وَ اَبْقِ لِنَفْسِي مِن نَفْسِي مَا يُصْلِحُهَا فَاِنَّ نَفْسِي هَالِكَةٌ اَوْ تَعْصِمُهَا

O Allah, ta till Dig själv från min själ det som kommer rena den och lämna i min själ det av min själ som kommer rätta den, för min själ kommer gå förlorad om inte DU bevarar den

اَللَّهُمَّ اَنتَ عُدَّتِي اِن حَزِنْتُ وَ اَنتَ مُنْتَجَعِي اِن حُرِمْتُ وَ بِكَ اِسْتِغَاثَتِي اِن كَرَثْتُ و عِندَكَ مِمَّا فَاتَ خَلَفٌ وَ لَمَّا فَسَدَ صَلاَحٌ وَ فِيمَا اَنْكَرتَ تَغْييرٌ

O Allah, DU är den som håller min sorg, DU är den som räddar mig när jag är behövande, från Dig söker jag hjälp när jag är bekymrad, och hos Dig en ersättning för allt som passerat, en rättelse för allt som fördärvats och en ändring från allting DU har ogillat

فَامْنُنْ عَلَيَّ قَبْلَ الْبَلَاءِ بِالْعَافِيَةِ و قَبلَ الطَّلَبِ بِالجِدَّةِ وَ قَبلَ الضَّلَالِ بِالرَّشَادِ وَ اكْفِنِي مَؤُنَةَ مَعَرَّةِ الْعِبَادِ وَ هَبْ لِي اَمْنَ يَومِ المَعَادِ و اَمْنِحْنِي حُسْنَ الإِرْشَادِ

Så skänk mig godhet innan bedrövelse, välgång innan tillfrågan, rätt uppförande innan vilseförande, och förslå mig mot skammens börda mot betjänterna, giv mig säkerhet på Domedagen, och skänk mig utmärkande vägledning

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ واَلِهِ وَ ادْرَأْ عَنِّي بِلُطْفِكَ وَ اَغْذِنِي بِنِعْمَتِكَ و اَصْلِحْنِي بِكَرَمِكَ وَ دَاوِنِي بِصُنْعِكَ وَ اَظِلَّنِي فِي ذَرَاكَ وَ جَلِّلْنِي رِضَاكَ وَ وَفِّقْنِي اِذَا اشْتَكَلَتْ عَلَيَّ الْأُمُورِ لِأَهْدَاهَا وَ اِذَا تَشَابَهَتِ الْأَعْمَالُ لِأَزْكَاهَا وَ اِذَا َتنَاقَضَتِ الْمِلَلُ لِأَرْضَاهَا

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och avvärja [det onda från] mig med Din vänlighet och mata mig med Dina favörer, och sätt mig till rätta genom Din Givmildhet och bota med Ditt Välgörenhet, och skydda mig i Ditt Skydd, svep in mig i Din Belåtenhet, och led mig till den bästa vägen ifall jag överrumplas av flera, till den frommaste av handlingar ifall de verkar lika för mig, och till den gudfruktigaste av folk ifall de hamnar i motsägelse

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمّدٍ واَلِهِ وَ تَوِّجْنِي بِالْكِفَايَةِ وَ سُمْنِي حُسْنَ الْوِلَايَةِ وَ هَبْ لِي صِدقَ الْهِدَايَةِ وَ لا تَفْتِنِّي بِالسِّعَةِ وَ اَمْنِحْنِي حُسنَ الدَّعَةِ وَ لا تَجْعَل عَيْشِي كَدّاً كَدّاً وَ لا تَرُدَّ دُعَائِي عَلَيَّ رَدًّا فَاِنِّي لا اَجْعَلُ لَكَ ضِدّاً وَ لا اَدْعُو مَعَكَ نِدّاً

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), krön mig med tillfredsställande, fäst inom mig det bästa förmyndarskapet, ge mig korrekt vägledning, fresta mig inte med mycket, skänk mig utmärk ro, gör inte mitt liv [bli] slit och möda, och avvisa inte min åkallan i avvisande, för jag gör mig inte motståndare till Dig och jag bönfaller ingen som Dig är likställig

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمّدٍ واَلِهِ وَ امْنَعْنِي مِنَ السَّرَفِ وَ حَصِّنْ رِزْقِي مِنَ التَّلَفِ وَ وَفِّرْ مَلَكَتِي بِالْبَرَكَةِ فِيهِ وَ اَصِبَ بِي سَبِيلَ الْهِدَايَةِ لِلْبِرِّ فِيمَا اُنْفِقُ مِنْهَ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), tygla mig från slöseri, stärk min försörjning mot förödelse, föröka mitt innehav genom att välsigna dem, och led mig på vägen av vägledning genom fromhet i det som jag ägnar mig åt

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ وَ اكْفِنِي مَؤُنَةَ الْإِكْتِسَابِ وَ ارْزُقْنِي مِنْ غَيرِ احْتِسَابٍ فَلا اَشْتَغِلُ عَن عِبَادَتِكَ بِالطَّلَبِ وَ لا اَحْتَمِلَ اِصْرَ تَبَعَاتِ الْمَكْسَبِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), och skona mig från bördan att tjäna, och tillhandahåll mig utan räkenskap, så att jag inte blir distraherad från Din tillbedjan genom att söka, och inte behöver tåla svårigheterna av att tjäna svåråtkomligt levebröd

اَللَّهُمَّ فَاطْلُبْنِي بِقُدْرَتِكَ مَا اَطْلُبُ وَ اَجِرْنِي بِعِزَّتِكَ مِمَّا اَرْهَبُ

O Allah, skänk mig det jag söker genom Din makt och bevilja mig skydd från det jag fruktar genom Din makt

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ واَلِهِ وَ صُنْ وَجْهِيَ بِالْيَسَارِ وَ لا تَبْتَذِلْ جَاهِي بِالأِقْتَارِ فَاَسْتَرْزِقُ اَهْلَ رِزْقِكَ وَ اَسْتَعْطِي شِرَارِ خَلْقِكَ فَاَفْتَتِنَ بِحَمْدِ مَن اَعْطَانِي وَ اَبْتَلِي بِذَمِّ مَن مَنَعَنِي وَ اَنْتَ مِن دُونِهِم وَلِيُّ الْإِعْطَاءِ وَ الْمَنْعِ 

O Allah, skicka Dina välsignelser över [profeten] Mohammad(S) och hans hushåll, bespara mitt ansikte genom ro, och sänk inte min värdighet genom nöd, för att inte söka försörjning från dem som DU har försett och ber om tilldelande från den värsta av Dina skapelser! Då skulle jag prövas med att prisa honom som gav till mig och bedrövade med att anklaga honom som förvägrade mig, medan DU – inte dem – är Gynnaren som skänker eller håller tillbaka

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ واَلِهِ وَ ارْزُقْنِي صِحَّةً فِي عِبَادَةٍ وَ فَرَاغاً فِي زَهَادَةٍ وَ عِلْماً فِي اسْتِعْمَالٍ وَ وَرَعاً فِي اِجْمَالٍ 

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A) och bistå mig med sundheten i tillbedjan, avskildhet för uppoffring, kunskap som kommer till handling, och avhållsamhet i åtgärder

اَللَّهُمَّ اخْتِمْ بِعَفْوِكَ اَجَلِي وَ حَقِّقْ فِي رَجَاءِ رَحْمَتِكَ اَمَلِي وَ سَهِّلْ اِلَي بُلُوغِ رِضَاكَ سُبُلِي وَ حَسِّنْ فِي جَمِيعِ اَحْوَالِي عَمَلِي 

O Allah, försegla min tid med Din benådning, bekräfta min förväntning i hopp om Din Barmhärtighet, jämna min väg för att nå Ditt Välbehag och förbättra mina handlingar i alla avseenden

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ واَلِهِ وَ نَبِّهْنِي لِذِكْرِكَ فِي اَوْقَاتِ الْغَفْلَةِ وَ اسْتَعْمِلْنِي بِطَاعَتِكَ فِي اَيَّامِ الْمُهْلَةِ وَ انْهَجْ لي اِلَي مَحَبَّتِكَ سَبِيلاً سَهْلَةً اَكْمِلْ لِي بِهَا خَيْرَ الدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), påminn mig att minnas Dig i tider i bekymmerslöshet, sysselsätt mig i Din lydnad i dagar av likgiltighet, gläd mig [med] en rak väg till Din kärlek, och fullända mig därefter det goda av denna och nästa värld

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ واَلِهِ كَاَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ عَلَي اَحَدٍ مِن خَلْقِكَ قَبْلَهُ وَ اَنتَ مُصَلٍّ عَلَي اَحَدٍ بَعْدَهُ وَ اَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَ فِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنَي بِرَحْمَتِكَ عَذَابَ النَّارِ

O Allah, skicka Dina välsignelser över [Profeten] Mohammad(S) och hans ätt(A), med det bästa som DU har välsignat någon av Dina skapelser innan honom och kommer välsigna någon efter honom, och ge oss det goda i detta liv och det eviga livets goda och förskona oss från Eldens plåga